محققان سوئدی پلاستیک پلاسمونیک را توسعه دادند، نوعی از مواد کامپوزیتی با خواص نوری منحصر به فرد که میتوانند به صورت سه بعدی چاپ شوند. نتایج این تحقیق میتواند منجر به ساخت حسگرهای هیدروژن نوری با چاپ سه بعدی شود که میتواند نقش مهمی در رسیدن به انرژی سبز داشته باشد.
به گزارش سیناپرس، در یک پروژه چند ساله، محققان دانشگاه صنعتی چالمرز در سوئد پلاستیک پلاسمونیک را توسعه دادهاند. علاقه به نانوذرات فلزی پلاسمونیک و بسیاری از کاربردهای مختلف این حوزه به سرعت رشد کرده است و طی دو دهه گذشته در طیف گستردهای از کاربردها استفاده شده است. آنچه این ذرات را بسیار خاص میکند، توانایی آنها در برهمکنش شدید با نور است. این امر آنها را برای طیف گستردهای از برنامهها مفید میکند. به عنوان مثال میتوان از این اجزای نوری در حسگرها پزشکی و درمانی، در فتوکاتالیستها برای کنترل فرآیندهای شیمیایی و در انواع مختلف حسگرهای گازی استفاده کرد.
به مدت شش سال، کریستوف لانگامر، کریستین مولر، کسپر موت پولسن، پل ارهارت و اندرس هلمن و تیم های تحقیقاتی آنها در یک پروژه تحقیقاتی در مورد پلاستیک پلاسمونیک همکاری کردند. در زمان شروع این پروژه ، نانوذرات فلزی پلاسمونیک در درجه اول در سطوح مسطح مورد استفاده قرار میگرفتند. نقطه شروع کار محققان این بود که از خود بپرسند آیا میتوان حجم زیادی از نانوذرات فلزی پلاسمونی را به روشی پایدار تولید کرد به طوری که بتوان از آنها اشیاء پلاسمونیک سه بعدی تولید کرد.
به نقل از ستادتوسعه نانو، اینجاست که پلاستیک وارد صحنه شد. خواص مواد پلاستیکی به گونهای است که تقریباً به هر شکلی در میآیند، آنها مقرون به صرفه هستند، دارای پتانسیل بالایی بوده و می توانند به صورت سه بعدی چاپ شوند.
کار روی این پروژه منجر به توسعه مواد جدیدی متشکل از مخلوط یک پلیمر و کلوئیدی از نانوذرات فلزی شد. با استفاده از این مواد، میتوانید اشیاء سه بعدی از هر چیزی را از کسری از گرم تا چند کیلوگرم چاپ کنید.
حسگرهای پلاسمونیک که میتوانند هیدروژن را تشخیص دهند، کاربرد هدف این نوع مواد کامپوزیت پلاستیکی است که محققان برای تمرکز روی پروژه خود انتخاب کردند.
No tags for this post.