انتقال خون موجب خونریزی مغزی نمی شود

چندی است در شبکه های اجتماعی اخباری مبنی بر وقوع خونریزی مغزی در پی انتقال خون منتشر می شود که این موضوع همزمان با اعلان سازمان صلیب سرخ جهانی مبنی بر کاهش قابل توجه ذخایر خون در جهان است. محققان می گویند اگرچه این امکان وجود دارد که در پی انتقال مکرر خون، فردی دچار خونریزی مغزی شود اما احتمال وقوع این اتفاق بسیار اندک بوده و با یک بار انتقال خون تقریبا نزدیک به صفر است.

به گزارش سیناپرس، در پی انتشار شایعاتی مبنی بر خطرناک بودن انتقال خون و افزایش خطر خونریزی مغزی ناشی از این اقدام، تیمی از محققین مؤسسه کارولینسکا در سوئد، به بررسی موضوع فوق پرداختند.

دکتر گوستاف ادگرن، یکی از محققان این مطالعه، در رابطه با موضوع فوق گفت: تزریق خون امری رایج است و هر نوع اختلال در فرایند اهدا و انتقال خون  اثرات منفی زیادی داشته و این موضوع را به یک مسئله مهم بهداشت عمومی تبدیل می کند. شایعاتی از این دست می تواند میزان تمایل اهداکنندگان به خون دادن را کم کند در حالی که مطالعات ما نشان می دهد احتمال خونریزی مغزی شما به دلیل طریق انتقال خون، بسیار بسیار کم است.

این مطالعه همچنین به طور دقیق نشان می دهد: جنسیت اهدا کننده خون بر بقای گیرندگان تأثیر نمی گذارد و اگر چه یک بیماری عروقی به نام آنژیوپاتی آمیلوئید مغزی  یا CAA  وجود دارد که می تواند منجر به خونریزی مغزی شده و تاثیرات این بیماری شامل پروتئین هایی است که در امتداد رگ های خونی کوچک مغز تجمع می کنند، اما تحقیقات گذشته نشان داده است که آنژیوپاتی آمیلوئید مغزی  ارتباط مستقیمی با اهدای خون نداشته و می تواند از طریق جراحی مغز و اعصاب و احتمالاً از طریق درمان با استفاده از نوع خاصی از هورمون های رشد از فردی به فرد دیگر منتقل شود.

به گزارش سیناپرس، تحقیقات جدید که توسط تیمی از دانشمندان سوئد، دانمارک و بلژیک انجام شده است، نشان می ‌دهد بیمارانی که از اهدا کنندگان مبتلا به این بیماری خون دریافت کرده‌اند دچار خونریزی ‌های مغزی شده ‌اند.

در حقیقت دلیل خون ریزی مغزی آن ها بیماری فوق بوده نه خود عمل انتقال خون و این موضوع ارتباط مستقیمی با پایش محصولات خونی داشته و سازمان های مرتبط باید بررسی های لازم برای جلوگیری از تزریق خون آلوده به هر نوع بیماری را انجام دهند. با این حال، شواهد نشان می دهد  تنها 0.1٪ از اهداکنندگان در مطالعه دچار خونریزی های مغزی مکرر شده اند.به گزارش سیناپرس، بنابراین تنها تعداد کمی از بیماران مبتلا به آنژیوپاتی آمیلوئید مغزی وجود داشتند.

برای این مطالعه، محققان از پایگاه داده انتقال خون سوئدی -دانمارکی SCANDAT استفاده کردند که حاوی داده های اهداکنندگان خون و بیمارانی است که از دهه ۱۹۷۰ خون دریافت کرده اند. این اطلاعات  شامل شرایط بیش از یک میلیون بیمار است.

محققان همچنین قصد دارند از اهدا کنندگان و بیماران آسیب ‌دیده ، سی تی اسکن و ام آر ای بگیرند تا سعی کنند این موضوع را دقیق تر درک کرده و عوامل ایجاد کننده آن را شناسایی کنند.

جینگ چنگ ژائو (Jingcheng Zhao)  یکی از پژوهشگران این تیم مطالعاتی گفت: تحقیقات ما علیت را نشان نمی دهد، بنابراین افزایش مشاهده شده در خطر می تواند به عوامل دیگری بستگی داشته باشد. به همین دلیل تحقیقات بیشتری برای تایید یافته های ما و درک مکانیسم بالقوه زمینه ای این پدیده مورد نیاز است.

به گزارش سیناپرس، شرح کامل این یافته ها روز گذشته در آخرین شماره مجله انجمن پزشکی آمریکا منتشر شد.

مترجم: فاطمه کردی

No tags for this post.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا