مطالعات مختلف نشان می دهد: سلامت دهان و دندان، جزء لاینفک سلامت عمومی و یکی از لازمه های زندگی خوب به شمار می آید. برخورداری از دهان و دندان های سالم نیازمند مراقبت های فردی،تدوین و اجرای برنامه های مداخله ای در سطح جامعه و مراقبت های حرفه ای است. با تغییر نگرش افراد نسبت به سلامت دهان و دندان، کمتر فردی حاضر به از دست دادن دندان های خود آن هم به دلیل عدم رسیدگی مناسب و به موقع خواهد بود. همزمان با افزایش سن و درگیر شدن فرد با مشکلات پزشکی، مشکلات سلامت دهان نیز افزایش یافته و موجب افزایش مراجعه برای درمان می گردد.
به گزارش سیناپرس، بنابر نظر متخصصان، بیماری های دهان و دندان مانند پوسیدگی دندان، از دست دادن دندان و بیماری های پریودنتال در بزرگسالان شایع بوده و مشکلی عمده برای بهداشت عمومی در کل دنیا هستند. این وضعیت حدود 4 میلیارد نفر را در دنیا تحت تأثیر قرار می دهد.
پوسیدگی های درمان نشده در دندان های دائمی، به عنوان شایع ترین بیماری دهان و دندان در مطالعات جهانی شناخته شده اند و طبق ارزیابی ها، میزان شیوع آن در سطح جهان 35 درصد برای همه سنین بوده است. مطالعات انجام شده در ایران نیز بر اساس شاخص های مربوطه، درصد بالایی را نشان می دهد. نتیجه پوسیدگی دندانی در افراد و جوامع، کاهش عملکرد جامعه و کاهش قابل توجه کیفیت زندگانی است. از این رو مراقبت های بهداشتی پیشگیرانه و ترمیمی، همراه با هم در این خصوص مورد نیاز هستند.
با توجه به اهمیت این موضوع، پژوهشگران دانشگاه علوم پزشکی البرز مطالعه ای را سازماندهی و اجرا کرده اند که در آن وضعیت خدمات دندانپزشکی در ایران ارزیابی شده است.
آن ها در این تحقیق، با بهره گیری از اطلاعات موجود و مرتبط با وضعیت خدمات دندانپزشکی در ایران همچون گزارشها و نتایج مربوط به مطالعات مهم کشوری از جمله هزینه-درآمد خانوار و مطالعات بهره مندی از این خدمات به صورت جامع، سیستم ارائه خدمات دندانپزشکی در ایران را ارزیابی کرده و به بررسی نقاط ضعف و قوت این سیستم پرداخته اند.
بنابر نتایج این پژوهش، با در نظر گرفتن در دسترس بودن روش های قوی مبتنی بر شواهد و اقدامات بهتر برای پوسیدگی دندان و پیشگیری از بیماری های پریودنتال، انتظار میرود همه افراد، به ویژه گروه های هدف اولویت بندی شده در ایران، بیشترین بهره را برده و بیشترین سود را نیز برای سال های آینده سیستم ارائه خدمات دندانپزشکی داشته باشند.
به بیان مهشید صفارپور، استادیار و متخصص دندانپزشکی ترمیمی دانشگاه علوم پزشکی البرز و همکارش، نتایج گزارش ما نشان میدهد: سیاستگذاران بهداشت باید راه حل هایی برای کاهش نابرابری در استفاده از خدمات دندانپزشکی ارائه دهند. در این خصوص، نقش بیمه های سلامت برای کاهش نابرابری بسیار مهم است و بیمه های درمانی باید پوشش خدمات دندانپزشکی را افزایش دهند.
آنها می گویند: بر این اساس، نیاز به اصلاح سیستم های بیمه برای تشویق رویکرد پیشگیرانه در ارائه خدمات بهداشت دهان و دندان دیده میشود و تنظیم مجدد خدمات بهداشت دهان و دندان به سمت پیشگیری، لازم است. علاوه بر این ها، نیاز به پژوهش های بیشتردر زمینه تدوین استانداردهای ارتقای کیفیت دندانپزشکی عمومی جمهوری اسلامی ایران با نگاه به سطح استانداردهای جهانی و تطبیق مناسب با شرایط و سیاست های سلامت کشور و با حداکثر رسانی مشارکت و مقبولیت اجرایی آن، حس میشود.
به گزارش سیناپرس، در این پژوهش که نتایج آن را نشریه علمی پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی البرز منتشر کرده، عنوان شده است که سیاست فعلی با سرمایه گذاری مناسب منابع می تواند در افزایش آگاهی، ارتقای آموزش بیمار به منظور تقویت سبک زندگی سالم و مراقبت از خود، کمک کننده باشد.
صفارپور و همکارش در انتها، رویکردهای زیر را به منظور ارتقای سیستم ارائه خدمات دندانپزشکی در ایران پیشنهاد داده اند که عبارتند از، کاربرد در تصمیم های مرتبط با سیاست گذاری در نظام سلامت؛ تدوین برنامه هایی به منظور ارتقای سطح پوششی بیمه ها برای خدمات دندانپزشکی؛ بهبود ساختار نظارتی بر خدمات دندانپزشکی ارائه شده در بخش خصوص و عمومی؛ تعامل و هماهنگ سازی هرچه بیشتر سیاست های سازمان های بیمه گر و وزارت بهداشت و تنظیم مجدد سیاست های بهداشت دهان دندان به سمت پیشگیری؛ تدوین سیاست های حمایت کننده ارتقای سلامت دهان و دندان برای تخصیص منابع مناسب؛ برنامه ریزی برای ارتقای دسترسی به خدمات برابر در میان تمامی اقشار جامعه.
گزارش: محمدرضا دلفیه
No tags for this post.