نماد سایت خبرگزاری سیناپرس

بنیاد نوبل یک روز نشده دعوتش از ایران را پس گرفت

بنیاد نوبل که ابتدا ایران و دو کشور روسیه و بلاروس را برای حضور در مراسم جایزه نوبل دعوت کرده بود، به دلیل بالا گرفتن اعتراض ها به این تصمیم، دعوت خود را پس گرفت.

به گزارش سیناپرس به نقل از نیویورک تایمز، اول سپتامبر بود که خبر دعوت بنیاد نوبل از ایران برای حضور در مراسم جایزه نوبل بعد از یک سال تحریم، خبرساز شد. ایران که هر سال در مراسم برگزاری جایزه نوبل حضور پیدا می کرد، سال گذشته به دنبال گسترش اعتراض هایی که از شهریور آغاز شد و شدت گرفت، از حضور در این مراسم منع شد.

برعکس سال گذشته، بنیاد نوبل از نمایندگان روسیه و بلاروس که در سال 2022 به دلیل حمله روسیه به اوکراین دعوت نشده بودند، از این دو کشور هم برای حضور در این مراسم دعوت به عمل آورد که با مخالفت های شدیدی به ویژه از سوی سوئد همراه شد.

به گزارش سیناپرس، این مراسم هر سال در استکهلم سوئد برگزار می شود و این بار به دلیل تصمیمی که از سوی بنیاد اتخاذ شده، به شدت مورد اعتراض سوئدی ها قرار گرفته و قرار بر آن شد که امسال این مراسم را تحریم کنند.

مدیر اجرایی بنیاد نوبل در ابتدا عنوان کرده بود که تصمیم برای حضور روسیه و بلاروس و ایران در این مراسم، در راستای کاهش موانع بین دولت ها و گروه ها در زمان شکاف ژئوپلیتیکی گرفته شد. به گزارش سیناپرس، روشن است که جهان به طور چشمگیری به حوزه هایی تقسیم شده است که تقابل دیدگاه های مختلف با یکدیگر کاهش یافته است. این در حالی است که جایزه نوبل نماینده مقابل قطبی سازی، پوپولیسم و ملی گرایی است.

در این بین، یکی از اعضای سوئدی پارلمان اروپا این تصمیم بنیاد را بسیار نامناسب و نسنجیده عنوان کرده است. همچنین تمام اعضای سوئدی از جمله دموکرات ها تأکید کردند که در صورت حضور نمایندگان روسیه،‌ بلاروس و ایران، از حضور در مراسم اهدای جایزه نوبل حضور پیدا نکرده و آن را تحریم خواهند کرد.

اما کم تر از یک روز از دعوت ایران، روسیه و بلاروس توسط بنیاد نوبل گذشته بود که این بنیاد طی اطلاعیه ای، دعوت خود را پس گرفت. به گزارش سیناپرس به نقل از الجزیره، این تصمیم برای دعوت از ایران به دلیل اعتراض های سال گذشته و روسیه به دنبال حمله به اوکراین از سوی مجامع بین الملل نوعی نقض حقوق بشر عنوان شده است.

سخنگوی وزارت امور خارجه اوکراین این پس گرفتن دعوت را به نوعی پیروزی بشریت دانست که مورد استقبال وزیر امور خارجه سوئد قرار گرفت.

جایزه نوبل که بعد از مرگ «آلفرد نوبل» هر ساله برگزار می شود، در اوایل اکتبر آغاز شده و برندگان جوایز نوبل، جایزه خود را 10 دسامبر در سالگرد «آلفرد نوبل» در سال 1896 دریافت می کنند.

ایران به عنوان یکی از کشورهای رو به پیشرفت در حوزه های علم در دنیا و منطقه خاورمیانه به شمار می رود. در دوره هایی که تاکنون از برگزاری جایزه نوبل گذشته، ایران تنها یک بار آن هم از سوی یک حقوقدان و نویسنده موفق به دریافت این جایزه جهانی، نوبل صلح شد.

به گزارش سیناپرس، بنیاد نوبل در حالی دعوت خود را از ایران برای حضور در این مراسم لغو کرده است که محققان و دانشمندان ایران جزء برترین دانشمندان دنیا قرار دارند و بسیاری از آنها در کشورهای برتر دنیا و سازمان ها و مؤسسات مطرح مشغول به کار هستند. درست است که این افراد شاخص به عنوان نیروی کار کشور مقصد فعالیت می کنند، اما همین مسئله هم برای ایران افتخارآفرین است.

این بیانگر آن است که ایران توانمندی لازم برای شرکت در چنین مراسمی را دارد و کنار گذاشتن چنین کشوری با این حجم بالا از قابلیت، نوعی نادیده گرفتن یک کشور با ظرفیت های بالاست.

گزارش:ندااظهری

No tags for this post.
خروج از نسخه موبایل