داروی جدید سرطان می تواند نیاز به داروهای ایدز را برطرف کند
یک مطالعه جدید یک داروی سرطان خون موجود را تغییر کاربری داده و از آن برای از بین بردن سلولهای غیرفعال آلوده به ویروس HIV استفاده می کند که می توانند باعث فعال شدن مجدد عفونت در صورت قطع درمان سرکوب کننده ضد رتروویروسی شوند.
به گزارش سیناپرس، درمان ضد رتروویروسی (ART) در سرکوب تکثیر ویروس HIV-1 در بدن بسیار مؤثر است و ویروس بیماری ایدز در خون را به سطح غیرقابل شناسایی کاهش می دهد. با این حال، هنگامی که درمان ضد رتروویروسی متوقف می شود، می تواند باعث عفونت نهفته شود که به طور دائم در سلول های CD4+ T دوباره فعال می شود. این موضوع بدان معناست که افراد مبتلا به ایدز باید تا پایان عمر خود از درمان ضد رتروویروسی استفاده کنند یا در خطر تشدید عفونت باشند.
یافتن راه هایی برای هدف قرار دادن و ریشه کن کردن مخزن نهفته بیماری ایدز چالش بزرگی را برای محققان ایجاد کرده است. اکنون، یک مطالعه پیش بالینی که توسط محققان استرالیایی در موسسه عفونت و ایمنی پیتر دوهرتی انجام شده، نشان داده است که زمانی که ونتوکلاکس، دارویی که در حال حاضر برای درمان سرطان خون استفاده می شود، به تنهایی استفاده شود، می تواند فعال شدن مجدد ویروس خفته را تا دو هفته به تاخیر بیاندازد.
فیلیپ آرانجلوویچ (Philip Arandjelovic) پژوهشگر اصلی این مطالعه، گفت: ونتوکلاکس در حمله به سلولهای خفته ایدز و به تأخیر انداختن بازگشت ویروس، نویدی فراتر از درمانهای تأیید شده فعلی را نشان داده است. هر دستاوردی در به تاخیر انداختن بازگشت این ویروس، ما را به جلوگیری از ظهور مجدد این بیماری در افراد مبتلا به HIV نزدیکتر می کند.
محققان درمان ضد رتروویروسی را روی موش های آلوده به HIV-1 تجویز کردند که عفونت را سرکوب کرد. به موش ها هر روز هفته به مدت سه هفته ونتوکلاکس داده شد، دوزی که مطابق با مقدار متوسطی است که به انسان بالغ داده می شود. ببه گزارش سیناپرس، در پایان درمان ضد رتروویروسی قطع شد و محققان بار ویروسی موش ها را ارزیابی کردند.
سپس محققان اثر درمان ضد رتروویروسی را به مدت شش هفته مورد آزمایش قرار دادند. در موشهای گروه کنترل، ویروس در عرض یک هفته پس از قطع درمان ضد رتروویروسی برگشت کرد، اما در ۶۲٫۵ درصد از موشهایی که ونتوکلاکس را به مدت شش هفته دریافت کردند، ویروس تا دو هفته پس از قطع درمان ضد رتروویروسی بازگشت نکرد. جالب لینجاست که در ۲۵ درصد از موشها، ویروس تا سه هفته پس از درمان بازنگشت.
آرانجلوویچ گفت: مدتهاست که درک شده است که یک دارو ممکن است برای از بین بردن کامل HIV کافی نباشد. این یافته از این نظریه حمایت می کند، در حالی که پتانسیل قدرتمند ونتوکلاکس را به عنوان سلاحی در برابر ویروس ایدز آشکار می کند.
یوری کیم (Youry Kim) پژوهشگر ارشد این مطالعه در پایان گفت: این یافته نشان می دهد که ونتوکلاکس به طور انتخابی سلولهای آلوده را که برای زنده ماندن به پروتئینهای کلیدی متکی هستند، می کشد و ونتوکلاکس توانایی مقابله با یکی از پروتئین های کلیدی بقا را دارد.
به گزارش سیناپرس، محققان در خاتمه اضافه می کنند: این هیجان انگیز است که می بینیم ونتوکلاکس، که قبلا به هزاران بیمار مبتلا به سرطان خون کمک کرده است، اکنون به عنوان درمانی جدید تغییر کاربری داده شده است که می تواند به تغییر زندگی افراد مبتلا به ایدز و پایان دادن به نیاز به داروی مادام العمر کمک کند.
شرح کامل این مطالعه در مجله Cell Reports Medicine منتشر شده است.
مترجم: مهدی فلاحی پناه
No tags for this post.