رییس صندوق نوآوری و شکوفایی با اشاره به اهمیت نگاه به دیپلماسی دانشبنیان به عنوان یک دیپلماسی تخصصی در کشور، تاکید کرد که نگاه صادراتمحور در حوزه وزارت خارجه باید تقویت شده و به مسئله دانشبنیان به عنوان یک حوزه کارا و تخصصی در عرصه دیپلماسی نگریسته شود.
به گزارش سیناپرس، اولین همایش روسا و مسئولان بینالملل دانشگاههای سراسر کشور عصرروز گذشته پنجم شهریور ماه جاری در محل وزارت امور خارجه و به ریاست امیر عبداللهیان، وزیر امور خارجه برگزار شد.
در این برنامه دکتر محمدعلی زلفیگل وزیر علوم، تحقیقات و فناوری، دکتر بهرام عیناللهی وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، دکتر روحالله دهقانی فیروزآبادی، معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان رییسجمهوری، دکتر محمدصادق خیاطیان، رییس صندوق نوآوری و شکوفایی ریاست جمهوری و جمیله علمالهدی، رییس پژوهشکده مطالعات بنیادین علم و فناوری دانشگاه شهید بهشتی حضور داشتند.رییس دانشگاه آزاد اسلامی، روسای دانشگاههای سراسر کشور و مدیران وزارت امور خارجه نیز از دیگر حاضران این برنامه بودند.
محمدصادق خیاطیان، رییس صندوق نوآوری و شکوفایی در این همایش گفت: یکی از مسائلی که باید بدان پرداخت، اهمیت نگاه به دیپلماسی دانشبنیان به عنوان یک دیپلماسی تخصصی است.
وی افزود: ضرورت چنین نگاهی از آنجا ناشی میشود که بدانیم دیپلماسی دانشبنیان با مقوله دیپلماسی علمی و فناوری متفاوت است و لزوما بر پایه پژوهش یا دستاوردهای دانشگاهی نیست. از سوی دیگر مقوله دانشبنیان با مقوله دیپلماسی اقتصادی فاصله دارد چرا که دیپلماسی اقتصادی ناظر بر فعالیتهای بزرگمقیاس صنعتی است.
خیاطیان تاکید کرد: تخصصی شدن حوزه دیپلماسی تولید مبتنی بر فناوری یا دانشبنیان و بازیگردانی که دولتها در این زمینه داشتهاند رویکرد دیپلماسی دانشبنیان را از آنچه که تاکنون دیپلماسی متعارف بوده است جدا میکند.
عضو هیات علمی دانشگاه شهید بهشتی با تاکید بر اینکه تخصصیشدن حوزه دیپلماسی دانشبنیان پیش از هر چیز مستلزم داشتن نگاه فعالانه در ارتباط با زیستبوم نوآوری از سوی سازمانهای مختلف است، تصریح کرد: همچنین نباید از یاد برد که ظرفیت شرکتهای دانشبنیان مقولهای است که وجود زمینه متمایز در حوزه دیپلماسی را ضروری میکند.
امروز رییسجمهور، سفیر دانشبنیانهای کشور است
وی افزود: امروزه تقریبا 9 هزار شرکت دانشبنیان در کشور فعال هستند که بیش از 500 شرکت از این تعداد توانمندی فوقالعاده صادراتی دارند و در بازارهای مهم دنیا حضور دارند. از سوی دیگر باید بگوییم که امروز رییسجمهور، سفیر دانشبنیانهای کشور است. ایشان در سفرهای بینالمللی خود توانمندیهای فناورانه کشور را معرفی میکند.
خیاطیان با بیان اینکه آنچه که اقتدار و توانمندی ما را نشان میدهد و باعث شده بسیاری از دولتمردان دنیا متحیر بمانند، توانمندی شرکتهای دانشبنیان است، گفت: تنها کافی است اشاره کنیم که برخی از شرکتهای دانشبنیان ایرانی به توانمندی طراحی و توسعه محصولاتی دست یافتهاند که تنها سه یا چهار کشور در دنیا قادر به تولید این محصولات هستند.
رییس صندوق نوآوری و شکوفایی با تاکید بر اینکه توسعه صادرات فناوری نیازمند نگاه تخصصی به دیپلماسی دانشبنیان است، گفت: امیدواریم این نگاه در حوزه وزارت خارجه اتفاق بیفتد و مسئله دانشبنیان به عنوان یک حوزه کارا و تخصصی در عرصه دیپلماسی نگریسته شود.