چرا باتری تلفن همراه آتش می گیرد؟
این روزها خبرهای زیادی درباره به آتش کشیدن شدن تعداد قابل توجهی از تلفن های همراه نوت 7 در گوشه و کنار جهان به گوش می رسد. گفته می شود حداقل 35 دستگاه از این مدل به دلیل داغ شدن باتری آتش گرفته یا حتی منفجر شده اند. این اتفاقات کم سابقه کافی بود تا سامسونگ به عنوان یکی از دو غول بزرگ فناوری در زمینه طراحی و ساخت تلفنهای همراه هوشمند دستور توقف فروش و فراخوان 2.5 میلیون دستگاه از این مدل را صادر کند، اتفاقی که در تاریخ تلفن همراه و در چنین مقیاسی بی سابقه بوده است. کار به جایی رسیده که سازمان هوانوردی فدرال آمریکا نیز ممنوعیت ورود این محصول جدید توسط خطوط پروازی این کشور را صادر کرده است.
تحقیقات نشان می دهد که اگر یک باتری معیوب درحالی که همچنان شارژ می شود به حال خود رها شود شرایط خطرناکی شکل می گیرد که طی آن یونهای لیتیوم در یک نقطه متراکم شده و به شکل لیتیوم فلزی در باتری رسوب می کنند
اما سؤال اینجاست که چرا این تلفن همراه آنقدر داغ شده که آتش و انفجار نتیجه نهایی آن می شود؟ پاسخ در باتری این محصول جدید نهفته است. در حقیقت باتری لیتیوم یونی نوت 7 آنقدر داغ می شود که ناگهان آتش گرفته و کل محصول را به خاکستر تبدیل می کند. باتری لیتیومی تنها در تلفن های همراه به کار گرفته نمی شود. این روزها از این فناوری در رایانه ها، ابزارهای برقی و حتی اسباب بازیها استفاده می شود.
لیتیوم سومین عنصر در جدول تناوبی عناصر محسوب می شود که یک فلز سفید – نقره ای است. زمانی که این عنصر در معرض اکسیژن یا آب قرار می گیرد مستعد آتش گرفتن می شود. اما در سال 1991 شرکت سونی روشی نوین و مطمئن برای استفاده از این عنصر در ساختار باتری ارایه کرد. در این روش از یونهای لیتیوم در یک محلول معلق یا شیمیایی استفاده می شود و به همین دلیل لیتیوم خالص به کار گرفته نمی شود.
به طور کلی تجهیزات الکترونیکی که در ساختار آنها دقت و شرایط کامل به کار گرفته شده است اقدامات ایمنی لازم به کار گرفته می شود اما تلفنهای همراهی که نواقصی در مدار الکتریکی آنها وجود دارد ممکن است به آتش کشیده شوند.
به عنوان مثال باتریهای مشکل دار بیش از میزان لازم شارژ می شوند. اما باتریهای سالم پس از شارژ کامل به طور خودکار از روند شارژ شدن خارج شده و دیگر خطر آتش گرفتن آنها را تهدید نمی کند. تحقیقات نشان می دهد که اگر یک باتری معیوب درحالی که همچنان شارژ می شود به حال خود رها شود شرایط خطرناکی شکل می گیرد که طی آن یونهای لیتیوم در یک نقطه متراکم شده و به شکل لیتیوم فلزی در باتری رسوب می کنند. از آن گذشته شارژ بیش از حد می تواند به شکل گیری حبابهای اکسیژن در باتری منجر شود که به شدت با لیتیوم فلزی واکنش نشان می دهد.
منبع: scientificamerican
مترجم:مهدی پیرگزی
No tags for this post.