در یک آزمایش تاریخی، آژانس فضایی اروپا مانوری روی ماهواره دینامیک اتمسفر خود-آئولوس (ADM-Aeolus) انجام داده که برای کاهش خطر و پایان عمر ایجاد زباله های فضایی، طراحی شده است.
به گزارش سیناپرس، ماهواره آئولوس (Aeolus) که در سال ۲۰۱۸ پرتاب شد، یک ماهواره رصد زمین است که توسط آژانس فضایی اروپا به فضا فرستاده شد و اولین ماهواره ای بود که به ابزارهایی برای انجام اندازه گیری های دقیق برای ایجاد مشاهدات جهانی با مشخصات اجزای باد مجهز شد. همچنین اولین ماهواره ای بود که قادر به اندازه گیری بادها از سطح زمین تا استراتوسفر در ارتفاع ۳۰ هزار متری بود.
سوخت رانشگر که برای تنظیم مدار ماهواره استفاده می شد، با بیش از ۱۸ ماه از عمر سه ساله خود، رو به اتمام بود و افزایش فعالیت خورشیدی اخیر باعث انبساط جو زمین و مصرف سوخت بیشتر شد. در نتیجه، بخش کنترل تصمیم گرفت تا این ماموریت را خاتمه دهد. این تصمیم بسیار سخت و غیرعادی بود، اما موضوعی که این تصمیم را برجسته کرد این بود که آژانس فضایی اروپا می خواست از این فرصت برای آزمایش نحوه انجام یک مانور کاملاً کنترل شده برای از بین بردن ایمن تر فضاپیمای منسوخ شده از استانداردهای فعلی استفاده کند.
در مرحله اول از چهار مرحله، مدار آئولوس تا ارتفاع ۲۸۰ کیلومتری فروپاشی کرد. سپس از رانشگرها برای کاهش ارتفاع به ۲۵۰ کیلومتر استفاده شد که طی آن مهندسان آژانس فضایی اروپا ارزیابی کردند که فضاپیما تا چه حد می تواند مانورهای بزرگ در ارتفاع پایین را تحمل کند.
در مرحله دوم آئولوس چهار مانور را طی پنج روز انجام داد تا آن را تا ارتفاع ۱۵۰ کیلومتری پایین آمد. فاز سوم آن را به ۱۲۰ کیلومتر کاهش داد. پس از این فاز در طی آن سوخت رانشگرها و مایعات باتری پرتاب شدند تا خطر انفجار پراکنده زباله به حداقل برسد.
به گزارش سیناپرس، طبق گفته آژانس فضایی اروپا پس از تکمیل فاز چهارم، آئولوس خاموش شد، بنابراین هیچ فرستنده رادیویی برای ردیابی آژانس فضایی وجود نداشت. با این حال، رادار TIRA نشان داد که آئولوس در مسیر پیش بینی شده خود باقی مانده است. بعداً فرماندهی فضایی ایالات متحده تأیید کرد که این ماهواره بر فراز قطب جنوب سوخته است.
مترجم: مهدی فلاحی پناه
No tags for this post.