زنان 3 برابر مردان در معرض ابتلا به روماتوئید هستند
آرتریت روماتوئید ( Rheumatoid arthritis ) یا روماتیسم مفصلی یک بیماری سیستمیک و مزمن است و مشخصاتی دارد که باعث تمایز آن از سایر انواع آرتریت ها (التهاب ودردمفاصل) می شود. به عنوان مثال آرتریت به صورت قرینه است یعنی اگر یک زانو و یا دست درگیر باشد، به احتمال زیاد طرف مقابل نیز درگیر است.
دکتر فرانه فرساد روز شنبه به ایرنا گفت: شیوع این بیماری سه دهم درصد تا یک درصد می باشد، بدین معنی که حدود 3 تا 10 نفر در یک هزار نفر می توانند به این بیماری مبتلا شوند.
وی سن شایع ابتلا به این بیماری را بین دهه های سوم تا ششم دوران زندگی اعلام کرد و گفت: جنسیت، عوامل ژنتیکی و محیطی، استرس های روانی و جسمی از مهمترین عوامل شروع یا تشدید این بیماری هستند.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی بیان کرد: براساس مطالعات انجام شده، شیوع این بیماری در میان افراد درجه اول فرد مبتلا دو تا چهار برابر بیشتر از سایر افراد است.
وی با اشاره به این که سیگار از مهمتربن عوامل محیطی ابتلا به این بیماری است، افزود: افراد مبتلا علاوه بر این که نباید سیگار بکشند، در مکان هایی نیز که دیگران به صورت مستمر سیگار استعمال می کنند، نباید حضور داشته باشند.
فرساد، درد و تورم مفصل،خشکی مفاصل به خصوص مچ دست و مفاصل کوچک دست و پا را از علائم این بیماری اعلام کرد و گفت: خستگی، درد عضله و تب های خفیف، کاهش وزن می تواند از همان ابتدا با علائم مفصلی همراه باشد.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی گفت: علاوه بر علائم بیان شده، کم خونی، تنگی نفس و خشکی چشم و دهان می تواند از دیگر علائم بیماری روماتوئید باشد.
فرساد با اشاره به این که مفاصل بزرگ از جمله لگن و شانه هم می توانند درگیر شوند، اظهار کرد: در ابتدای بیماری معمولا این مفاصل درگیر نیستند ولی به مرور که بیماری پیشرفت کند، امکان ابتلای اکثر مفاصل وجود دارد.
وی با اشاره به این که علت اصلی ابتلا به این بیماری هنوز مشخص نشده است، گفت: عواملی برای ابتلا بیماری مطرح شده اما علت قطعی برای ابتلا به این بیماری مشخص نشده است.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی بیان کرد: این عارضه از جمله بیماری های خود ایمنی مزمن است. در صورت تشخیص دیرهنگام و درمان ناصحیح فرد دچار تغییراتی در شکل مفصل و به مرور احتمالا ناتوان می شود.
وی اظهار کرد که خوشبختانه امروزه با تشخیص زودهنگام و درمان های مناسب این مشکلات کاهش چشمگیری داشته است. آنچه در این بیماری از اهمیت خاص برخوردار است تشخیص سریع و درمان بموقع می باشد.