تلاش تیم‌های دانشجویی برای بازگرداندن محموله کاوشگر در مسابقات کن‌ست

 مسابقات کن‌ست شامل طراحی، ساخت و آزمون یک ماهواره کوچک فضایی است که طی آن تیم‌ها می‌توانند عملکرد چنین سیستمی را تجربه کنند. از این رو کن‌ست یک ماهواره‌ یا کاوشگر فضایی کوچک است که در ابعاد حدود یک قوطی، با جرم محدود و شرایطی مشابه یک پروژه فضایی اما در مقیاس کوچکتر طراحی و ساخته می‌شود.

کن ست را می‌توان با وسایلی از قبیل راکت و بالون از ارتفاعات مختلف رها کرد تا در ضمن فرود سالم به زمین، مأموریت موردنظر که مشابه مأموریت یک ماهواره یا کاوشگر است را به انجام برساند.

در مسابقات کن ست ایران، کن‌ست ها باید در یکی از دو دسته (کلاس) وزنی و ابعادی تعیین شده طراحی و ساخته شوند. همچنین یک کن‌ست اغلب شامل تمام قسمت‌های اساسی یک ماهواره یا کاوشگر از جمله زیرسیستم‌های توان، مدیریت داده و فرمان، مخابرات، سازه و بازیابی می باشد تا به کمک آنها بتواند مأموریت خود را به انجام برساند.

این مسابقات با هدف ایجاد زمینه‌ای برای رشد کیفی دانش و تجربه  دانشجویان و علاقه مندان به فناوری هوافضا و علوم مرتبط با آن و شرکت در رقابتی کاملا علمی، هیجان انگیز و مطرح شدن ایده‌های جدید طراحی شده است.

تاکنون چهار دوره از مسابقات کن ست در کشور برگزار شده و پنجمین دوره مسابقات آن  به همت پژوهشگاه هوافضا، وزارت علوم تحقیقات و فناوری و با حمایت مرکز ملی فضایی ایران، ‌در بهمن ماه سال جاری برگزار می‌شود.

این دوره از مسابقات در دو مأموریت سنجشی-ارتباطی و علمی-اکتشافی برگزار می‌شود. در مأموریت سنجشی-ارتباطی، کن‌ست باید علاوه بر اندازه‌گیری پارامترهای اصلی بررسی شرایط جوی شامل دما، فشار، موقعیت (طول و عرض جغرافیایی) و رطوبت، در مسیر فرود روی زمین، اقدام به تصویربرداری نیز بکند و تصاویر باید به صورت آنی به زمین ارسال و یا بر روی حافظه ذخیره شده و پس از فرود بازیابی شوند.

مأموریت، علمی-اکتشافی، شبیه‌سازی مأموریت یک کاوشگر فضایی است و تمام مراحل مأموریت کاوشگرهای فضایی شامل مراحل اوج‌دهی موجود زنده تا ارتفاع‌های زیرمداری و بازگرداندن آن به زمین در این مأموریت انجام می‌شود. کن‌ست طراحی شده دارای دو بخش پشتیبان و محموله (کپسول زیستی) است که در آن محموله در ارتفاع حدود ۱۰۰ متری از بخش پشتیبان جدا شده و پشتیبان و محموله به صورت جداگانه به کمک زیرسیستم بازیابی خود به زمین می‌نشینند با در نظر گرفتن این مهم که محموله باید در نقطه‌ مشخص شده فرود بیاید. محموله حامل یک تخم مرغ سالم بوده و حفظ سلامت تخم مرغ یکی از الزامات اصلی این مأموریت است.

No tags for this post.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا