برخی از عطاری هایی در سطح کشور داروهای دست ساز لاغری، درمان چاقی، قطعی دیابت و ترک اعتیاد، محرک جنسی آقایان و …به فروش می رسانند. این افراد حتی کسب و کارشان را در فضای مجازی نیز گسترش داده اند و تبلیغات جذابی پیرامون این مساله کرده و مردم را ترغیب به خرید این داروها ترکیبی می کنند.
به گزارش سیناپرس، فروشندگان این محصول مدعی هستند که تمامی ترکیبات این داروها گیاهی است در صورتی که حاوی داروهای شیمیایی مانند سیپروهپتادین( اشتهاآور همراه با عارضه خواب آوری)، دگزامتازون( یک کورتیکواستروئید با خاصیت ضد التهابی و همراه با عوارضی مانند چاقی، پوکی استخوان، افزایش قند خون) هستند که سلامت مردم جامعه را به خطر می اندازند. در داروهای لاغری نیز ترکیباتی نظیر مت آمفتامین(یک نوع داروی محرک به شدت اعتیادآور) استفاده می شود؛ مصرف اين ماده مخدر در مدت زمان کم باعث كاهش وزن زياد مي شود اما عوارض خطرناكی همانند اعتياد، توهم، بی خوابی، سرگيجه، تپش قلب، لرزش دست، افزايش فشار خون، ديسفوريا و حتی سبب ایست قلبی ناگهانی می شود.
در داروهای ترك اعتياد نیز مواد اپيوئيدی مانند ترامادول و ديفنوكسيلات و متادون يافت می شوند كه خود تركيبات اعتياد آور و مخدر هستند.در داروهاي محرك جنسي آقايان نیز داروهای مخدر و روانگردان ترامادول يافت می شود. مصرف این دارو با دوز بالا نیز منجر به دپرسیون تنفسی و مرگ می شود.
در اغلب این داروها مواد مخدر ترامادول یافت می شود. ماده ای که اعتیاد آور است و باعث بازگشت مجدد مشتری ها برای خرید مجدد داروها می شود. دلالان این داروها به بهای کسب درآمد بیشتر، سلامتی مردم جامعه را به تاراج گذاشته اند. بنابراین آگاهی بخشی در مورد پیامدهای ناگوار این داروها می تواند زنگ هشدار و تلنگری برای کسانی باشد که گمان می کنند با مصرف این داروها می توانند به آسانی لاغر یا چاق شوند، اعتیاد خودشان را ترک کنند یا میل جنسی شان را افزایش دهند.
یکی از اشتباه های رایجی که اکنون در میان اکثر جامعه وجود دارد، تفاوت قائل نبودن میان گیاهان دارویی و داروهای گیاهی است. مطابق قوانین مصوب، عطاری ها محل تشخیص، درمان بیماری یا فروش داروهای دست ساز نیستند. آنها تنها حق فروش گیاهان دارویی خام و فرآوری نشده را دارند و عرضه و فروش هرگونه فرآورده گیاهی به شکل قرص، کپسول، شربت، پماد، قطره، کرم توسط آنها جرم و تخلف محسوب می شود. تنها داروخانه ها مجاز به ساخت و عرضه این داروها هستند. داروهایی که باید با مشورت پزشک یا داروساز مصرف شوند زیرا مصرف دز بالای این داروها نیز خطرناک است و مسمومیت دارویی به دنبال دارد.
گسترش تخلفات عطاری ها و تبلیغات آنها در فضای مجازی باعث شد تا دولت نیز دست به کار شود و جلسه کمیته فنی ساماندهی عطاری ها با حضور نمایندگانی از معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، معاونت های حقوقی و امور مجلس، بهداشت، آموزشی، سازمان های غذا و دارو و پزشکی قانونی، وزارت صنعت، معدن و تجارت و ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا و ارز تشکیل و موضوعاتی از جمله غیرمجاز بودن تولید و فروش محصولات نهایی دارویی توسط عطاریها مورد بررسی قرار دهد.
امید است با افزایش آگاهی مردم نسبت به این موضوع و نگاه ویژه مسوولان به کنترل فروش غیر مجاز داروهای ترکیبی، شاهد افزایش سلامت مردم باشیم.
گزارش: فرزانه صدقی
No tags for this post.