مریخ سیاره سرخ نیست
مریخ در اصطلاح نجومی با عنوان سیاره سرخ شناخته می شود، اما تصاویر جدید گرفته شده از این سیاره نشان می دهد: این تعریف برای توصیف مریخ چندان هم درست نیست.
به گزارش سیناپرس، ناسا در قالب ماموریتی ویژه با هدف مطالعه اتمسفر مریخ (MAVEN) در حال بررسی ویژگی های این سیاره است. به تازگی دو تصویر مبتنی بر امواج فرابنفش فریبنده از مریخ طی این ماموریت ثبت شده است که سیاره سرخ را در نمایی کاملاً جدید نشان می دهد.
به گفته ناسا، این نما های خیره کننده در موقعیت های مختلف مدار مریخ به دور خورشید ثبت شده اند که بینش های ارزشمندی از جو مریخ و راه های جدید مشاهده ویژگی های سطحی آن ارائه می دهد.
بر این اساس دستگاه طیف نگار فرابنفش تصویربرداری موسوم به IUVS در ماموریت ویژه مطالعه اتمسفر مریخ مورد استفاده قرار دارد، این نماهای جامع از مریخ را در سالهای ۲۰۲۲ و ۲۰۲۳، زمانی که این سیاره به دو طرف مدار بیضوی خود نزدیک می شد، ثبت کرد. ابزار IUVS خارج از طیف مرئی عمل کرده و طول موج های بین ۱۱۰ تا ۳۴۰ نانومتر را اندازه گیری می کند.
برای تفسیر و تغییر این طول موج ها به قالبی قابل درک برای چشم انسان، تصاویر به گونه ای پردازش شدند که سطوح مختلف روشنایی سه محدوده طول موج فرابنفش به صورت قرمز، سبز و آبی ظاهر شوند. این کد گذاری رنگ به ازن موجود در جو مریخ اجازه می دهد تا بنفش به نظر برسد، در حالی که ابرها و مه ها سفید یا آبی به نظر می رسند. بسته به اینکه چگونه تصاویر برای افزایش کنتراست و جزئیات بهینه شده اند، سطح سیاره می تواند به رنگ قهوه ای مایل به زرد یا سبز نشان داده شود.
گفتنی است اولین تصویر که در ژوئیه ۲۰۲۲ گرفته شده است، تابستان مریخ را در نیمکره جنوبی به نمایش می گذارد. این پدیده زمانی اتفاق می افتد که مریخ به خورشید نزدیک است. فصول در مریخ، مانند زمین، نتیجه انحراف محوری این سیاره است.
به گزارش سیناپرس، در این تصویر، حوضه Argyre، یکی از عمیق ترین دهانه های مریخ، پر از مه اتمسفر بوده و در پایین سمت چپ با رنگ صورتی کم رنگ ظاهر می شود. در بخش بالا و سمت چپ تصویر، دره های عمیق Valles Marineris را مشاهده می کنید که پوشیده از ابر های مایل به زرد است. کلاهک سفید یخی قطب جنوب مریخ نیز در پایین تصویر قابل مشاهده است که زیر گرمای تابستان عقب نشینی می کند. گرمایش تابستانی جنوب، همراه با طوفان های گرد و غبار، بخار را به ارتفاعات بالا می راند و به افزایش اتلاف هیدروژن از مریخ که توسط MAVEN مشاهده می شود، کمک می کند.
تصویر دوم که در ژانویه ۲۰۲۳ گرفته شد، بر روی نیمکره شمالی مریخ، اندکی پس از عبور مریخ از دورترین نقطه مدار خود از خورشید متمرکز است. به گزارش سیناپرس،تغییر سریع فصول در منطقه قطب شمال مریخ منجر به تشکیل ابرهای سفید فراوان می شود. سمت چپ پایین، دره های مایل به زرد عمیق Valles Marineris را نشان می دهد که توسط دهانه های مختلف احاطه شده اند. نمای فرابنفش مورد استفاده در این مطالعه تجمع ازن را نشان می دهد که به صورت سرخابی در شب های قطبی سرد زمستان شمالی دیده می شود. این ازن متعاقباً در بهار شمالی به دلیل واکنش های شیمیایی با بخار آب، که در این دوره به ارتفاعات پایین تر جو محدود می شود، تحلیل می رود.
به گزارش سیناپرس، MAVEN در نوامبر ۲۰۱۳ پرتاب شده و در سپتامبر ۲۰۱۴ در مدار مریخ مستقر و ماموریت خود را آغاز کرد. هدف از این ماموریت کاوش در اتمسفر بالای مریخ، بررسی یونوسفر و تحلیل همکنش های مریخ با خورشید و باد خورشیدی برای بررسی روند از دست رفتن جو مریخ در فضا است. چنین درکی از تلفات جوی، بینش هایی را در مورد تاریخچه جوی و آب و هوای مریخ، وجود آب مایع، و قابلیت سکونت بالقوه این سیاره ارائه می دهد.
مترجم: نیروانا محمدحسینی
منبع: studyfinds
No tags for this post.