نماد سایت خبرگزاری سیناپرس

الکتریسیته ساکن می تواند کنه ها را به سوی میزبان خود بکشاند

یک مطالعه جدید نشان می دهد: لازم نیست کنه ها را لمس کنید تا شما را پیدا کند. این انگل های مکنده خون ممکن است به لطف الکتریسیته ساکن بتوانند خود را از پوشش گیاهی به سمت میزبان پرتاب کند.

به گزارش سیناپرس، پستانداران، پرندگان و خزندگان بارهای الکترواستاتیک قابل توجهی را در خود حمل می کنند(معادل ولتاژ صدها تا ده ها هزار ولت) و به نظر می رسد کنه ها به به این الکتریسیته ساکن پاسخ می دهند. محققان گزارش دادند:کنه ها به اجسام و موجودات مختلفی که ولتاژهای الکتریسیته در آن ها موجود است، می چسبند.

سام انگلند، زیست شناس دانشگاه بریستول در انگلستان می گوید: ما می دانیم که بارهای الکتریکی ساکن به طور طبیعی روی بدن بسیاری از حیوانات انباشته می شوند، اما اینکه چگونه نیروهای تولید شده توسط این بارهای الکتریکی بر اکولوژی حیوانات مذکور تأثیر می گذارد، به سختی مطالعه شده است.

کنه ها انگل های شیطانی هستند که از خون مهره داران تغذیه می کنند و به دلیل شیوع بیماری لایم، تب خالدار کوه راکی و سایر بیماری های بالقوه ناتوان کننده، موجوداتی بدنام هستند.

انگلستان و همکارانش برای اینکه ببینند آیا کنه‌ها به میدان‌های الکتریکی طبیعی ناشی از میزبان‌های بالقوه‌شان پاسخ می‌دهند یا خیر، شروع به کار با پاهای خرگوش خشک شده و سطوح پارچه ای اکریلیک کردند که با مالیدن پوست خرگوش روی آن‌ها شارژ می‌شدند و الکتریسیته ساکن در این پاها جمع می شد.

به گزارش سیناپرس، کنه‌های کرچک (Ixodes ricinus) که در فاصله‌ای از چند میلی‌متر تا چند سانتی‌متر نگهداری می‌شوند، به راحتی از طریق هوا به این سطوح کشیده می‌شوند و نشان می‌دهند که نیروهای الکتریکی می‌توانند کنه‌ها را چندین برابر بیشتر از حالت عادی، به سمت هدفشان تحریک و حرکت دهند.

این تیم سپس 20 کنه زنده را هر بار روی یک صفحه آلومینیومی قرار دادند که فقط چند میلی متر زیر یک الکترود فولادی کروی کوچک قرار داشت. هنگامی که الکترود تا 750 ولت شارژ شد(نمونه ای از ولتاژهای موجود در مهره داران) از هر چهار کنه، سه کنه از این شکاف عبور کردند. وقتی تیم آزمایش را با همان تعداد کنه اما بدون بار روی الکترود تکرار کرد، هیچ کنه ای حرکتی انجام نداد.

با تغییر ولتاژ روی کره و فاصله بین آن و صفحه،این تیم همچنین دریافتند: کنه را می‌توان با میدان الکتریکی قابل مقایسه با میدان الکتریکی پوست انسان از فاصله حدودا 10 سانتی‌متری یا چهار اینچی بلند کرد.

جالب اینجاست که نیروی الکترواستاتیک در هر مورد، کنه ها را در برابر گرانش می‌کشاند؛ یعنی بی آنکه خود کنه حرکتی کند، برخلاف نیروی جاذبه به سمت میدان الکتریکی کشیده و پرتاب می شوند.

مارتین گیورفا، عصب‌شناس دانشگاه تولوز فرانسه که یادگیری و حافظه را در حشرات مطالعه می‌کند و در این مطالعه شرکت نداشت، می‌گوید: این کاملاً منحصربه‌فرد است، زیرا کنه‌ها نمی‌توانند برای رسیدن به میزبان خود بپرند. این واقعیت که آنها توسط میدان های الکترواستاتیک تولید شده توسط میزبان خود از راه دور به سمت هدف پرتاب می شوند … قابل توجه است.” او اضافه می‌کند که ممکن است سایر انگل‌هایی که به پوست می‌چسبند نیز به طور مشابه جذب میزبان خود شوند. تحقیقات قبلی نشان داده است که چگونه گونه ای انگلی می توانند از الکتریسیته ساکن برای پرتاب کردن خود به مگس میوه استفاده کنند.

محققان می‌گویند: این یافته‌ها اقدامات جدید ضد کنه را برای مردم پیشنهاد می‌کند. برای مثال، لباس‌های بیرون را می‌توان با یک اسپری آنتی‌استاتیک (از بین برنده الکتریسیته ساکن) ایزوله کرد تا تمایل این پارچه‌ها به تجمع بار ساکن کاهش یابد.

مترجم: محمد زارعلی

No tags for this post.
خروج از نسخه موبایل