بررسیهای یک مطالعه درباره رابطه بین عملکرد جنسی و اضطراب سلامت و ترس از عود در زنان با سابقه سرطان سینه (پستان) در ایران نشان میدهد هر چه میزان اضطراب سلامت و ترس از عود در آنان بیشتر باشد، عملکرد جنسی پایین تری خواهند داشت.
به گزارش سیناپرس به نقل از پژوهشکده سرطان معتمد جهاددانشگاهی، سرطان سینه (پستان)، شایع ترین نوع سرطان در زنان جهان است که امروزه شیوع آن از سرطان ریه نیز پیشی گرفته و در زنان ایرانی نیز رتبه اول موارد جدید سرطان را به خود اختصاص می دهد. اگر چه در زمان تشخیص سرطان پستان، ترس از مرگ، اصلی ترین نگرانی است که به آن توجه می شود؛ لیکن پس از مدتی، نگرانی هایی مانند افت کیفیت زندگی، تغییرات جسمی و اختلالات جنسی به وجود می آید.
با توجه به شیوع روز افزون سرطان پستان و با توجه به اینکه اکثر موارد سرطان پستان در ایران، در زنان جوان تر دیده می شود که از یک سو از نظر زندگی خانوادگی، جنسی و اجتماعی در سنین اوج فعالیت خود قرار دارند و از سوی دیگر، تاثیر منفی برداشتن پستان بر تمام روابط زناشویی مورد تایید است.
پژوهشگران با انجام یک مطالعه مقطعی در سال ۱۳۹۹ به بررسی ارتباط بین عملکرد جنسی با اضطراب سلامت و ترس از عود در زنان با سابقه سرطان پستان پرداختند.
بررسیهای این مطالعه حاکی از این است که بین عملکرد جنسی و اضطراب سلامت و ترس از عود بیماری در زنان با سابقه سرطان پستان رابطه معناداری وجود دارد؛ به این معنی که هر چه اضطراب سلامتی و ترس از عود کمتر باشد، این زنان عملکرد جنسی بهتری خواهند داشت و بالعکس.
این محققان معتقدند لازم است توجه به نگرانی ها و وضعیت روانی این زنان، در اولویت مراقبت های بهداشتی و درمانی آنان قرار گیرد. در بیماران مبتلا به سرطان پستان، سطح اولیه ای از اضطراب سلامت به خاطر وجود خود بیماری سرطان ایجاد می شود، در صورت مختل شدن عملکرد جنسی فرد مبتلا، این سطح اضطراب به صورت روز افزون افزایش می یابد و مجددا بالا رفتن سطح اضطراب سلامت به افزایش اختلال عملکرد جنسی می انجامد.
زمانی که فرد مبتلا به سرطان پستان دچار اختلالات عملکرد جنسی شود، به خاطر ایجاد احساس منفی در خود که آن هم به دلیل نبود جلب رضایت شریک زندگی خود، تغییر شکل ظاهری و احساس ناخوشایند فرد از بدن خود است، سطح اضطراب سلامتی این افراد افزایش می یابد؛ بنابراین، به نظر می رسد اختلال عملکرد جنسی یک مشکل اساسی است که بازگشت به زندگی قبلی را برای این زنان دشوارتر کرده و سطح اضطراب سلامتی را نسبت به سطح اولیه ایجاد شده (صرفا به دلیل ابتلا به بیماری) افزایش می دهد.
یافتههای این مطالعه در قالب مقاله ای با عنوان «بررسی ارتباط عملکرد جنسی با اضطراب سلامت و ترس از عود در زنان با سابقه سرطان پستان» در جلد ۱۶ شماره یک مجله علمی بیماریهای پستان ایران منتشر شده و از طریق https://ijbd.ir/article-1-1010-fa.html در دسترس محققان است.
در انجام این تحقیق، دکتر اکرم السادات سجادیان، عضو هیات علمی مرکز تحقیقات سرطان پستان پژوهشکده سرطان معتمد جهاد دانشگاهی، دکتر لیلا امینی و نرگس سرکانی از دانشگاه علوم پزشکی ایران و دکتر حمید علی شهنواز از دانشگاه آزاد اسلامی واحد زنجان مشارکت داشتند.