انسان مواد غذایی زیادی را هدر می دهد که بخشی از آن به دلیل فساد است. محققان حسگر کوچکی توسعه دادهاند که تازگی غذاهای غنی از پروتئین مانند گوشت، مرغ و ماهی را در زمان واقعی کنترل کرده و دادهها را به گوشی هوشمند شما ارسال میکند.
به گزارش سیناپرس، هر سال تقریباً یک سوم کل مواد غذایی تولید شده در سطح جهان از بین رفته یا هدر می رود. این میزان حدود ۱٫۴ میلیارد تن غذا است که نه تنها از نظر پولی برای اقتصاد جهانی پرهزینه است، بلکه تا ۱۰ درصد از گازهای گلخانه ای از مواد غذایی تولید می شود که مصرف نمی شود.
هنگامی که غذاهای غنی از پروتئین مانند گوشت، مرغ و ماهی شروع به فاسد شدن می کنند، آمین های بیوژنیک تولید می کنند و ترکیبات آلی که شاخص های کیفیت غذا بوده و به طور بالقوه برای انسان سمی هستند. در حالی که آمین های بیوژنیک روش استاندارد طلایی برای نظارت بر فساد مواد غذایی هستند، آنها نیاز به اندازه گیری با ابزارهای گران قیمت و غیرقابل حمل دارند که باید توسط پرسنل آموزش دیده اداره شوند.
اکنون، محققان دانشگاه کوچ ترکیه، حسگر کوچکی ساخته اند که می تواند به صورت بی سیم و بدون باتری، تازگی غذا را به صورت لحظه ای کنترل کرده و نتایج را به گوشی هوشمند ارسال کند.
این حسگر از یک پلیمر با سنتز آسان ساخته شده که روی الکترودهایی لمینت شده است که از حسگر خازنی برای تشخیص آمین های بیوژنیک تولید شده توسط غذاهای غنی از پروتئین استفاده می کند. وزن آن حدود ۲ گرم و اندازه آن ۲ سانتی متر مربع است. این سنسور از فناوری ارتباط میدان نزدیک (NFC) با تراشه ای استفاده می کند که با تلفن هوشمند جفت شده و اندازه گیری ها را به صورت بی سیم در زمان واقعی از طریق آنتن ارسال می کند. تراشه زمانی انرژی دریافت می کند که یک گوشی هوشمند سازگار با NFC در نزدیکی سنسور قرار گیرد.
محققان حسگر خود را در سینه مرغ بسته بندی شده و استیک دنده آزمایش کردند تا کاربرد واقعی دستگاه را نشان دهند. ظرف سه روز، ظرفیت حسگر نظارت بر نمونههای دمای اتاق بالا رفت و نشان داد که آمینهای بیوژنیک از گوشت در هنگام فاسد شدن آزاد می شوند. به گفته محققان، این موضوع نشان می دهد که این حسگر به طور موثری خرابی را تشخیص می دهد.
محققان در این باره گفتند: ما این حسگر را با استفاده از نمونههای مرغ و گوشت گاو که در شرایط مختلف ذخیرهسازی شده بودند، آزمایش کردیم تا کاربرد واقعی حسگر را نشان دهیم. این حسگر عملکرد قابل اعتمادی را ارائه کرد، به طوری که فاسد شدن غذاها در طول اندازه گیری سه روزه با قرائتهای حسگر آنی با استفاده از تلفن همراه پیشبینی می شد. در روز سوم، نمونه های ذخیره شده در دمای اتاق ۷۰۰ درصد تغییر در پاسخ سنسور در مقایسه با نمونههای ذخیرهشده در فریزر نشان دادند که عملکرد سنسور را برای تشخیص فساد ثابت می کند.
به گزارش سیناپرس، محققان می گویند حسگر آنها آسان برای استفاده، ساخت آن ارزان است و امکان نظارت مداوم بر غذاهای غنی از پروتئین را در قفسه های سوپرمارکت یا خانه فراهم می کند. همچنین محققان می گویند: دستگاه پیشنهادی می تواند توسط تولیدکنندگان، تأمینکنندگان، مقامات و مشتریان نهایی گوشت برای نظارت بر تازگی یا فاسد شدن غذاهای غنی از پروتئین در زمان واقعی استفاده شود.
شرح کامل این مطالعه در مجله Nature Food منتشر شده است.
مترجم: ندااظهری
No tags for this post.