نماد سایت خبرگزاری سیناپرس

اهمیت مصرف نمک ید دار

سینا

ید به عنوان یکی از ریزمغذی­های مهم در حفظ سلامت بدن شناخته می ­شود و عنصری است که کمبود آن در بدن عوارض زیادی در پی دارد.

به گزارش سینا پرس فارس، مریم جلوداری، کارشناس تغذیه مرکز بهداشت شهرستان سپیدان امروز 23 خردادماه در یک کارگاه آموزشی با اشاره به اهمیت و نقش ید در بدن خاطر نشان شد: ید یکی از عناصر ضروری برای ساخت هورمون های تیروئیدی T3 (تری یدو تیرونین) و T4 (تیروکسین) می باشد و نقش مهمی در تکامل جسمی و شناختی افراد ایفا می کند.

جلوداری با بیان اینکه هورمون های تیروئید در پدیده های مهمی چون رشد و تکامل جسمی و عصبی، سوخت و ساز مواد غذایی، حفظ دمای بدن، تولید انر‍ژی، عملکرد طبیعی مغز و سلول های بدن نقش موثری دارد، تاکید کرد: عوارض کمبود ید در دراز مدت می تواند باعث کاهش عملکرد تیروئید و در نهایت اختلالات ناشی از کمبود ید (IDD) شود. این اختلالات، مجموعه ای از نقص ها و اختلالات رشدی و مغزی هستند که به دلیل نقش گسترده هورمون های تیروئیدی در بدن در دوره های مختلف زندگی، منجر به عوارض متفاوتی می شوند.

گواتر و کم کاری تیروئید، افزایش خطر سقط جنین در مادران باردار و افزایش مرگ و میر نوزادی، اختلال رشد مغز جنین، تولد نوزاد مبتلا به عقب ماندگی شدید جسمی و مغزی و کریتینیسم ناشنوایی و اختلال در تکلم کوتاه قدی و کاهش رشد کودکان کاهش بهره هوشی، اختلال در قدرت یادگیری و افت تحصیلی خستگی و کاهش کارایی از عوارض ناشی از کمبود ید در بدن است که وی به آن اشاره نمود.

به گفته این کارشناس تغذیه، مهمترین منبع طبیعی ید، مواد غذایی دریایی مثل جلبک دریایی، میگو، صدف و ماهی آب های شور هستند، اما به علت کمی مصرف در رژیم غذایی معمول، سهم کمی در تأمین ید مورد نیاز دارند. گیاهانی که در سواحل دریا می رویند نیز منابع خوب ید هستند، اما مواد غذایی که دور از دریا رشد می کنند و ماهی آب های شیرین، ید کمی دارند. ید موجود در گیاهان بر خلاف سایر مواد معدنی به مقدار ید خاکی بستگی دارد که گیاه در آن رشد کرده است. در کشور ما آب و خاک فاقد ید هستند، بنابراین هیچ کدام از محصولات غذایی قادر به تأمین ید مورد نیاز بدن نیستند.

کارشناس تغذیه مرکز بهداشت شهرستان سپیدان، مطمئن ترین راه برای تأمین ید کافی در کشور را به دلیل میزان ید پایین موجود در مواد غذایی در مقایسه با میزان ید مورد نیاز روزانه بدن، استفاده از نمک یددار تصفیه شده دانست و تصریح کرد: نمک تصفیه شده نمکی است که ناخالصی های نامحلول مانند فلزات سنگین و همچنین ناخالصی های محلول مانند آهک، شن و ماسه طی فرآیندی در کارخانه حذف شده است. لذا نمک خوراکی باید از نوع یددار و تصفیه شده باشد.

وی در خصوص عوارض مصرف نمک تصفیه نشده اظهار کرد: نمک تصفیه نشده به علت داشتن ناخالصی، در افرادی که سابقه بیماری های گوارشی، کلیوی و کبدی دارند و حتی مصرف مداوم آن در افراد سالم منجر به بروز ناراحتی های گوارشی، کلیوی، کبدی و حتی کاهش جذب آهن در بدن می شود.

جلوداری در پایان در خصوص شرایط نگهداری نمک یددار تصفیه شده، توصیه کرد: برای حفظ ید در نمک، باید نمک را دور از نور و رطوبت و در ظرف در بسته پلاستیکی، چوبی، سفالی و یا شیشه های رنگی و تیره نگهداری کرد و جهت اضافه کردن آن به غذا در زمان طبخ، نمک را در انتهای پخت اضافه کرد تا ید آن در حداکثر مقدار حفظ شود.

گزارش: فتانه حق پرست

خروج از نسخه موبایل