جلسه نقد و بررسی کتاب “مبارزه با نابرابری” با حضور مترجمان این کتاب، در مرکز توانمندی حاکمیت و جامعه جهاد دانشگاهی برگزار شد.
کتاب «مبارزه با نابرابری» نوشته اولیویه بلانچارد و دنی رودریک است که توسط رضا بخشیآنی و مجید امیدی ترجمه شده است.
رضا بخشیآنی، یکی از مترجمان این کتاب، «مبارزه با نابرابری» را کتابی مفید در حوزه اقتصادی برای کشور دانست و با اشاره به وجود نویسندگان بزرگی، چون «اولیویه بلانچارد» و «دنی رودریک» در تألیف این کتاب گفت: در کمتر کتابی چندین نویسنده با گرایشهای علمی مختلف اعم از علوم سیاسی، اقتصادی، فلسفه و جامعهشناسی گردهم میآیند و درباره موضوع نابرابری بهطور مشترک بحث میکنند و آخرین یافتههای خود را به اشتراک میگذارند که این از ویژگیهای این کتاب است.
وی با بیان اینکه در این کتاب با وجود شاخههای مختلف علوم اجتماعی در کنار هم، خروجی واحدی در خصوص یک موضوع – بحث نابرابری – حاصل شده است، گفت: قطعاً کسانی که در اینباره گرد هم آمدهاند، با یکدیگر اشتراکاتی داشتهاند که توانستهاند به یک همافزایی مقابل مفهوم نابرابری برسند که این موضوع، از نکات مثبت این کتاب است. در این کتاب، موضوع نابرابری بهصورت علمی مورد بحث قرار گرفته و سعی شده به خروجی سیاسی برسد تا با عبور از بحثهای سیاسی، وارد مبحث سیاستگذاری شود.
بخشیآنی با اشاره به وضعیت پیچیده سیاسی منطقه گفت: بسیاری از اتفاقات در موضوع نابرابری، خارج از کنترل هستند. اما سیاستهایی که در این کتاب بحث و پیشنهاد شده، کاملاً ملموس و قابل اجراست که دستاوردهای کوچک، اما ملموسی دارد.
در ادامه این نشست، مجید امیدی یکی دیگر از مترجمان کتاب «مبارزه با نابرابری» با بیان اینکه این کتاب در ۲۹ فصل و یک فصل مقدماتی گردآوری شده است، گفت: برای این کتاب مقدمهای به قلم دکتر «میدری» به نگارش درآمده که ارزش کتاب را دوچندان کرده است.
وی با اشاره به آغاز این کتاب با بحث دادههای نابرابری، افزود: تحلیل اکثر افراد درباره داده در حوزه نابرابری در نهایت به ضریب جینی منتهی میشود. در بخش نابرابری ثروت، کتاب یکسری شاخصهایی را نظیر تحرک اجتماعی تعریف میکند، بهعنوان مثال همبستگی بین نسلها، اینکه اگر پدرتان ثروتمند است، چقدر همبستگی دارد که شما هم فرد ثروتمندی شوید؟ در حالیکه این اطلاعات بسیار مهم و مفید است، اما ما در کشور چنین اطلاعاتی نداریم.
امیدی با بیان اینکه در مقدمه کتاب دیدگاه جدیدی معرفی شده است، گفت: این مقدمه بهگونهای دیدگاه سوم در اقتصاد را بیان میکند، شما باید انگیزهها را بهنحوی ترتیب بدهید که افراد به سمت مورد نظر شما حرکت کنند. دیدگاه سوم میگوید شما میتوانید بنگاهها و نهادهای اقتصادیتان را بهنحوی دوباره بازآرایی کنید که فعالیت بهنوعی سودآور شود، حمایت از افراد فقیر مثال عمدهاش درباره بانک بوده است که “محمد یونس” (بانکدار و اقتصاددان بنگلادشی) ایجاد کرده بود.
زهرا کاویانی، مدیرکل پایش فقر دفتر مطالعات رفاه وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی هم در نشست نقد و بررسی کتاب مبارزه با نابرابری با تقدیر از متن شیوا و روان این کتاب، فصلهای ۱۰ و ۱۱ بهعنوان فصلهای پایانی را با عنوانهای تور ایمنی و سیاستهای حمایتی برای کشور سودمند برشمرد و افزود: سیاستهایی که در این بخش پیشنهاد داده شده، مبتنی بر کاهش نابرابری است و اگر بخواهیم دو دسته از سیاستهایی که جداپذیر هم نیستند را در نظر بگیریم، یکی سیاستهایی درباره کاهش فقر و دیگری سیاستهایی مبتنی بر کاهش نابرابری اقتصادی است.
سعید هراسانی، پژوهشگر مرکز توانمندسازی حاکمیت و جامعه جهاد دانشگاهی هم این کتاب را محصول فعالیت ۶ تا ۷ نفر دانست و گفت: نخستین تأثیر فقر، کشتن فکر است. از هر کسی پرسیده میشود چرا افراد فقیر میشوند؟ نخستین پاسخشان آن است، چون خودشان خواستهاند و تلاشی نکردهاند. در این کتاب عنوانشده که نابرابری، پیوندهای عمیقی با گسترش فقر دارد. پس سیاستها باید بهسمت حذف نابرابری حرکت کند.