افزایش 3 برابری اقتصاد آب با واقعی شدن قیمت ها

رحیم میدانی در گفت و گو با خبرنگار سیناپرس با تاکید بر لزوم واقعی شدن قیمت آب، اظهار کرد: وقتی ما از اقتصاد آب صحبت می کنیم، بحث ارتقای بهره وری هم در درون این موضوع قرار دارد.

معاون وزیر نیرو در امور آب و آبفا افزود: وقتی ما می گوییم که آب یک کالای اقتصادی است یعنی باید در تخصیصش هم به این مقوله توجه شود. به همین دلیل در آب قابل برنامه ریزی، توجه ویژه ای به سهم آب در صنعت شده است. یعنی اگر الان این سهم 2 درصد است، صرف نظر از آب شیرین کن ها، آن را به حدود 4 درصد می رسانیم.

وی خاطرنشان کرد: واقعیت این است که همه این موضوعات با بحث ارتقای ارزش آب در کشور مرتبط است. اگر احساس شود که نیاز داریم همه این موضوعات را در قالب یک سند ملی جمع آوری کنیم، حتما این اتفاق خواهد افتاد.

میدانی در پاسخ به این پرسش که هرچند توجه به اقتصاد آب، مقوله ای انکارناپذیر است اما واقعی شدن قیمت هم می تواند مشکلاتی برای اقشار آسیب پذیر ایجاد کند. برای اجتناب از این موضوع چه راهکاری اندیشیده اید؟ گفت: ما در این زمینه هم تدابیری اندیشیده ایم که از آن جمله می توان به برخورداری افرادی که در حد معقول، آب مصرف می کنند از یارانه های دولتی اشاره کرد. اما اگر این یارانه از سوی دولت به مصرف کننده تعلق بگیرد، ما به ازای آن می بایست در اختیار صنعت آب قرار بگیرد.

معاون وزیر نیرو در امور آب و آبفا تصریح کرد: صنعت آب در حال حاضر نیاز به سرمایه گذاری دارد چراکه پروژه های سنگینی برای آن تعریف شده است. پروژه ای تعریف می کنیم و برآورد می شود که به 10هزار میلیارد تومان سرمایه گذاری نیاز دارد. بالاخره ما این پول را باید از کجا تامین کنیم؟ یا به فرض تاسیسات را می سازیم و به هزینه های بهره برداری و نگهداری می رسیم، اما مشاهده می کنیم که از محل قیمت فروش آب، این هزینه ها تامین نمی شود.این هزینه ها سرانجام می باید از سوی کسی پرداخت شود.

وی ادامه داد: اینکه پرت فیزیکی آب در شبکه ها به جای آنکه روند کاهشی را دنبال کند، افزایش می یابد به هیچ وجه برای کشور مطلوب نیست. این موضوع علاوه بر اینکه موجب از دست دادن منابع آب می شود، می تواند یک تهدید کیفی برای آب شرب شهرها هم باشد.

میدانی با بیان اینکه به اعتقاد ما صنعت آب می تواند روی پای خود بایستد، گفت: هم اینک گردش مالی شرکت های آب و فاضلاب شهری و روستایی حدود 4700 میلیارد تومان است. اگر قیمت آب واقعی شود اقتصاد آب به 15000 میلیارد تومان افزایش می یابد. خود این موضوع به تنهایی می تواند اقتصاد ما را به حرکت دربیاورد.

این مقام مسوول در وزارت نیرو تاکید کرد: ما در حال حاضر به تجهیزاتی چون لوله های فولادی و چدنی، سیستم های تله متری و… نیاز داریم اما وقتی منابع کافی در اختیار نداریم، نمی توانیم از تولیدکنندگان تجهیزات آب حمایت کنیم.

در آب قابل برنامه ریزی، توجه ویژه ای به سهم آب در صنعت شده است. یعنی اگر الان این سهم 2 درصد است، صرف نظر از آب شیرین کن ها، آن را به حدود 4 درصد می رسانیم

وی افزود: اگر اقتصاد آب یک اقتصاد شکوفا و کارآمد شود، هم برای سرمایه گذاران بخش خصوصی جاذبه پیدا می کند و هم ما می توانیم از محل درآمدمان، نواقص تاسیسات را رفع کنیم. بی تردید این شکوفایی به اقتصاد جامعه تزریق می شود.

میدانی با اشاره به اولویت آب نسبت به سایر مقولات اقتصادی، تصریح کرد: هیچ ایرادی ندارد چنانچه در توان دولت باشد، یارانه آب را به بخشی از جامعه پرداخت کند اما قیمت تمام شده می بایست از بقیه جامعه اخذ شود. به هرحال بخش زیادی از جامعه توان پرداخت دارند. به فرض پولی که اقشار مختلف حتی آسیب پذیر برای تلفن همراه پرداخت می کنند بیش از پولی است که برای آب پرداخت می کنند. آیا واقعا اهمیت آب برای مردم کمتر از تلفن همراه است؟

معاون وزیر نیرو در امور آب و آبفا خاطرنشان کرد: ما باید زمینه ای فراهم کنیم که سطح ارایه خدمات به مردم عزیز در همه بخش ها از جمله آب شرب و جمع آوری و دفع فاضلاب، روز به روز افزایش پیدا کند. این باعث می شود که مردم دچار تشویش و نگرانی نشوند. چون تا یک خشکسالی به وقوع می پیوندد، یا فرونشستی مثل حادثه شهران اتفاق می افتد، مردم نگران می شوند. در صورتی که امروز آنقدر تجهیزات مناسب در دنیا و در کشور ما وجود دارد که اگر شبکه توزیع آب به آنها مجهز شود، اطمینان و آرامش خاطر زیادی برای شهروندان به وجود می آید.

وی در پایان عنوان کرد: هم اینک پیشنهادی مطرح شده که تا پایان برنامه ششم به قیمت واقعی آب دست یابیم که امیدواریم به تصویب برسد.

 

گفت و گو: سید احمد طبایی 

No tags for this post.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا