مدیرکل حفاظت محیط زیست استان با اشاره به اینکه محیط زیست میراث گذشتگان و امانت آیندگان است، اظهار کرد: نسل کنونی با محیط زیست مهربان نبوده است و توسعه پایدار نیازمند حفاظت از محیط زیست می باشد.
حسن قاسمپور نیاری، مدیرکل حفاظت محیط زیست استان در گفتگو با سیناپرس اردبیل، محیط زیست را میراث گذشتگان و امانت آیندگان دانست و با تأکید بر اینکه نسل کنونی با محیط زیست مهربان نبوده است، گفت: با توجه به اینکه محیط زیست در سلامت و بهداشت و امنیت جامعه و شهروندان دخیل است اما در برخی از شاخص های زیست محیطی شرایط خوبی نداریم و محیط زیست را قربانی توسعه کرده ایم.
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان حفاظت از آب و خاک و هوا را از رسالت های اصلی و ذاتی سازمان حفاظت از محیط زیست کشور برشمرد و با بیان اینکه محیط زیست سالم بستری برای زندگی انسان و حیوان و تأمین غذای موجودات است، اضافه کرد: اگر کوچکترین آسیبی به محیط زیست طبیعی برسد مستقیماً بر زیست انسان و حیوانات تأثیر مخرب خواهد داشت.
قاسمپور با اشاره به اینکه محیط زیست ناسالم و آسیب دیده در نهایت مسائل و چالش های اقتصادی و اجتماعی را در جوامع بشری پدید می آورد و در برخی موارد به مسائل امنیتی جوامع تبدیل میشود، تصریح کرد: محیط زیست سالم بستری برای اقتصاد پایدار و توسعه پایدار کشورها است.
وی توجه به جوانب اقتصادی و اجتماعی و زیست محیطی را سه مؤلفه توسعه پایدار کشورها عنوان کرد و افزود: محیط زیست را نمیتوان کنار گذاشته و قربانی تولید و اقتصاد کرد.
قاسمپور با اشاره به اینکه حفاظت از محیط زیست منطقه ای نیست و فراملی است، تأکید کرد: آب و هوا و خاک آلوده سبب نابودی فعالیت ها و زندگی بشری خواهد بود.
وی سه حوزه فعالیت اداره کل حفاظت از محیط زیست استان را حفاظت از محیط زیست طبیعی، محیط زیست انسانی و آموزش و مشارکت های مردمی دانست و اضافه کرد: ۱۰ درصد از مساحت استان در اختیار سازمان حفاظت از محیط زیست استان اردبیل است.
این مسئول حوزه زیست محیطی استان ضمن اشاره به اینکه تولیت عرصه های جنگلی و مرتعی با اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان است و همچنین تولیت عرصه های زراعی و باغی با سازمان جهاد کشاورزی می باشد، افزود: آن دسته از جنگل هایی که ارزش حفاظتی بالایی به جهت وجود درختان و گیاهان بی نظیر و حیات وحش دارند تحت تولیت و مدیریت سازمان حفاظت از محیط زیست است.
قاسمپور با اذعان بر اینکه محیط زیست طبیعی شامل مناطق تحت مدیریت حفاظت شده، اثر طبیعی ملی و پارک ملی و پناهگاه طبیعی است و در استان ما دو نوع مناطق حفاظت شده و اثر طبیعی ملی وجود دارد، اظهار کرد: سازمان محیط زیست کشور در مناطق حفاظت شده قائم مقام دولت است و کلیه اعمال ممنوع قطع اشجار، شکار و صید و تخریب، تصرف و آتش سوزی را با رویکرد حاکمیتی نظارت و برخورد می کند.
وی ادامه داد: سازمان حفاظت محیط زیست در حوزه شکار و صید در زیستگاهها وظایف اجرایی و در بقیه موارد وظایف نظارتی و حاکمیتی دارد.
مدیرکل حفاظت از محیط زیست استان اردبیل با بیان اینکه مناطق شکار ممنوع تحت مدیریت این اداره کل نمی باشد اما از جهت ممنوعیت شکار حفاظت های لازم را انجام می دهیم، گفت: در سایر مناطق استان نیز هرگونه شکار و صید با محافظت محیط بانان است که بعنوان ضابطین خاص دادگستری انجام وظیفه می کنند.
قاسمپور افزود: در حوزه محیط زیست انسانی بر آلودگی و مزاحمت فعالیت های تولیدی، عمرانی و خدماتی نظارت داریم و مجوز استقرار نیز صادر می کنیم.
وی ادامه داد: در حوزه محیط زیست شهری با شهرداری های شهرها تعاملات لازم را در زمینه های پسماند شهری، کارگاههای مزاحم شهری، آبهای سطحی رودخانه های شهری، مدیریت فضای سبز، مدیریت سگهای بلاصاحب و ترافیک و حمل و نقل عمومی داریم که در حفاظت از محیط زیست شهری مهم می باشند.
این مقام مسئول استانی ادامه داد: چرخه استعلام صنوف در پهنه های شهری ناقص است و باید در تغییر کاربری و صدور مجوز و صدور پروانه کسب به اصناف، اداره کل حفاظت از محیط زیست استان و شهرداری ها نیز دخیل باشند.
قاسمپور پیوست زیست محیطی را در پروژه های بزرگ صنعتی لازم دانست و بیان کرد: مجوز احداث و استقرار واحدهای صنعتی را سازمان حفاظت از محیط زیست استان صادر می کند اما در دوران بهره برداری استعلامات لازم از جهت آلودگی های آب، خاک و هوا در قالب مدیریت پسماند، تصفیه خانه، نصب فیلتر و مدیریت پسآب توسط کارشناسان محیط زیست انجام میشود و با کسب استانداردهای لازم مجوز بهره برداری صادر میشود.
وی با اشاره به این مورد که بعد از بهره برداری واحدهای صنعتی کارشناسان محیط زیست بصورت مستمر طرح پایش از واحدهای صنعتی را انجام می دهند، تصریح کرد: طبق قانون خوداظهاری، واحدهای صنعتی باید موارد درخواستی پایشی را آماده و به واحدهای آزمایشگاهی معتمد ارایه کنند و نتایج آن را به اداره کل حفاظت از محیط زیست استان ارسال نمایند.
مدیرکل سازمان حفاظت از محیط زیست استان اردبیل حجم کاری حفاظت از محیط زیست را بسیار برشمرد و به گستردگی پهنه فعالیت در محیط زیست اشاره کرد و گفت: از لحاظ نیروی انسانی مشکل داریم و مشارکت های مردمی، رسانه ها و فرهنگ سازی در بین شهروندان میتواند بازوی عمومی و همیار فعال اداره کل حفاظت از محیط زیست استان باشد.
قاسمپور از فعالیت ۱۵ پاسگاه محیطبانی در سطح استان اردبیل خبر داد و افزود: ۶۶ محیطبان و ۱۶۰ کارمند حفاظت از محیط زیست در کل استان فعال می باشند.