مقولات هویت و توسعه باید توامان مورد بررسی قرار گیرد

وی تصریح کرد: اگر قرار است در رابطه با توسعه کار کنیم بدون هویت نمی‌توانیم چالش‌های توسعه را حل کنیم و اگر بخواهیم به هویت بدون مباحث، مسائل و نیازهایی که در توسعه مطرح است، بپردازیم ممکن است در گذشته بمانیم.

 دکتر خسرو قبادی که در کرسی بررسی‌های راهبردی فرهنگ و امنیت ملی در خصوص فعالیتها و اقدامات پژوهشگاه سخن می‌گفت، اظهار کرد: پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات اجتماعی از پژوهشگاه‌های جهاد دانشگاهی است که زیر نظر شورای عالی انقلاب فرهنگی فعالیت دارد.

وی افزود: یکی از پژوهشگران شاخص ما شهید علی‌اکبر همتی مقدم ، مسوول شاخه علوم سیاسی جهاد دانشگاهی بود که ضمن اجرای تکمیل پرسشنامه‌ای در منطقه عملیاتی کربلای یک مهران در سال 65 به شهادت رسید. این طرح که به دنبال راهکارهای تقویت بنیه روانی رزمندگان اسلام بود توسط دوستان و همکاران این شهید تکمیل و کتابی به عنوان جنگ‌های روانی ایران و عراق چاپ شد. این کتاب جزو کتاب‌های برتر جشنواره دفاع مقدس انتخاب شد.

رئیس پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات اجتماعی جهاد دانشگاهی اضافه کرد: پژوهشگاه علوم انسانی در بدو تاسیس در قالب گروه‌های پژوهشی در شاخه‌های مختلف فعالیت می‌کرد که یکی از شاخه‌های آن علوم سیاسی بود. این گروه ابتدا به پژوهشکده و سپس به پژوهشگاه تبدیل شد.

وی همچنین ادامه داد: از جمله اهداف تاسیس پژوهشگاه پرداختن به ظرفیت‌ها و توانمندی چالش‌های اساسی جامعه در حوزه اجتماعی و فرهنگی است و ما ارتباط با دستگاه‌های اجرایی و پرداختن به نیازهای تخصصی این دستگاه‌ها را جزو اهداف اصلی قرار داده‌ایم. به همین دلیل با کارهایی که انجام داده‌ایم توانستیم در بین پژوهشکده‌ها رتبه A را از وزارت علوم کسب کنیم.

قبادی بیان کرد: در یک سال در بین مراکزی که رتبه A را کسب کردند، رتبه اول را در تحقیقات کاربردی داشتیم که در این مقایسه‌ها 51 موسسه آموزش عالی غیردولتی اعم از فنی‌ مهندسی، پزشکی و… مورد بررسی قرار گرفته بود.

رئیس پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات اجتماعی جهاد دانشگاهی اضافه کرد: پژوهشگاه در حال حاضر شامل سه پژوهشکده علوم انسانی، علوم اجتماعی و علوم توسعه در قالب 9 گروه اصلی و دو گروه در حال تاسیس است.

وی بیان کرد: گروه جامعه‌شناسی بر موضوع تاثیر شبکه‌های اجتماعی مجازی بر هویت کار می‌کنند. همچنین گروه جوانان و مناسبات نسلی، تغییرات مناسبات نسلی و سبک زندگی در ایران را مورد بررسی قرار می‌دهد و گروه روان‌شناسی اجتماعی نیز بر روی خلقیات اجتماعی ایرانیان کار می‌کنند که این سه گروه در قالب پژوهشکده علوم اجتماعی هستند.

قبادی همچنین ادامه داد: گروه ادبیات، الهیات و علوم سیاسی در پژوهشکده علوم انسانی فعالیت می‌کنند که محور فعالیت آنها به ترتیب «ادبیات داستانی معاصر و هویت اسلامی»، «انسان‌شناسی مقایسه‌ای» و«الزامات نهادی‌سیاسی کارآمدی دولت جمهوری اسلامی ایران» است.

رئیس پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات اجتماعی جهاد دانشگاهی اضافه کرد: گروه اقتصاد، برنامه‌ریزی شهری و مدیریت زیرمجموعه پژوهشکده علوم توسعه هستند که موضوعات مورد بررسی آنها نیز به ترتیب «موانع سرمایه‌گذاری»، «بافت‌های فرسوده شهری با تاکید بر ویژگی‌های شهر ایرانی اسلامی» و «طراحی نظام جامع مدیریت و شبکه دانش» است.

وی اضافه کرد: ارتباطات سیاسی و دیپلماسی رسانه‌ای و همچنین آینده‌پژوهی نیز قرار است به ترتیب در گروه‌های فرهنگ و ارتباطات و علوم انسانی و اجتماعی مورد بررسی قرار گیرد.

قبادی با اشاره به اینکه رسالت پژوهشگاه این است که در زمینه توسعه و هویت ایرانی کار کند، گفت: اگر قرار است در رابطه با توسعه کار کنیم بدون هویت نمی‌توانیم چالش‌های توسعه را حل کنیم و همچنین اگر بخواهیم به هویت بدون مباحث، مسائل و نیازهایی که در توسعه مطرح است، بپردازیم ممکن است در گذشته بمانیم بنابراین جهت‌گیری‌ها و فعالیت‌های گروه‌های ما براساس همین محورهای توسعه و هویت ایرانی استوار است.

رئیس پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات اجتماعی جهاد دانشگاهی با بیان اینکه ما در سال‌های گذشته طرح‌های پژوهشی با عنوان تعیین تبیین شاخص‌های فرهنگی در متون اسلامی، ادبیات داستانی، روانشناسی نسل سوم انقلاب و تلویزیون و هویت ملی ایرانی و عوامل موثر در آن و… انجام داده‌ایم، گفت: برخی از این کارها با توجه به نیازها و چالش‌های جامعه تحت قالب همایش‌هایی انجام شده است.

به گفته وی، اولین همایش توسعه و امنیت عمومی در سال 1375 تحت عنوان امنیت عمومی از دیدگاه اسلام برگزار شد. وی همچنین در پایان صحبت‌هایش افزود: پژوهشگاه در این زمینه کتاب‌هایی چاپ کرده است که در دسترس می‌باشد و علاقه‌مندان، محققان و پژوهشگران می‌توانند از آنها استفاده کنند.

No tags for this post.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا