احتمالا تاکنون این اصطلاح را شنیده اید که می گویند دیگر به چشم هایمان نیز نمی توانیم اعتماد کنیم. این عبارت اگرچه تا حدی اغراق آمیز به نظر می رسد، اما یافته های جدید محققان نشان می دهد: سیستم بینایی در بسیاری از مواقع ذهن ما را فریب می دهد.
به گزارش سیناپرس، یافته های جدید و جذاب تیمی از پژوهشگران در دانشگاه یورک نشان می دهد: در چشم ها در بسیاری از مواقع مغز را فریب می دهند. دانشمندان نشان داده اند، سیستم بینایی انسان در واقع قادر است مغز را فریب دهد تا در مورد اندازه اشیاء نزدیک در دنیای واقعی فرضیات نادرستی ایجاد کند.
محققان بر این باورند: مطالعات آنها ممکن است پیامدهایی در مورد جنبه های متعدد زندگی روزمره داشته باشد. به عنوان مثال می توان به رانندگی، نحوه برخورد سیستم قضایی با شاهدان عینی در محاکمات جنایی و مسائل امنیتی مانند مشاهده هواپیماهای بدون سرنشین و بشقاب پرنده ها اشاره کرد.
این تیم تحقیقاتی با همکاری محققان دانشگاه آستون، عکس هایی از صحنه های راه آهن در مقیاس کامل به شرکت کنندگان حاضر در مطالعه داد. محققان هر دو قسمت بالایی و پایینی تصاویر را تار کرده بودند. همچنین به شرکت کنندگان عکس هایی از مدل های کوچک راه آهن داده شد که تار نبودند. در مرحله بعد، از همه افراد خواسته شد تا تضاویر فوق را با هم مقایسه کرده و مشخص کنند که کدام یک صحنه راه آهن در مقیاس کامل و واقعی است. با کمال شگفتی، این شرکت کنندگان گروه قطارهای واقعی تار را کوچک تر از مدل های واقعی درک کردند.
دکتر دانیل بیکر، از دپارتمان روانشناسی دانشگاه یورک، در این رابطه می گوید: برای این که بتوانیم اندازه واقعی اشیایی را که در اطراف خود می بینیم تعیین کنیم، سیستم بینایی ما باید فاصله تا جسم را تخمین بزند.برای دستیابی به درک اندازه مطلق، می توان بخشهایی از تصویر را که تار شده اند در نظر گرفت که شامل کمی محاسبات ریاضیات پیچیده برای ارائه و تفسیر مغز است.
به گزارش سیناپرس، با این حال، این مطالعه جدید نشان می دهد که ما می توانیم در برآوردهای خود از اندازه اجسام فریب بخوریم.
در مجموع، این مطالعه نشان میدهد: در حالی که سیستم بینایی انسان بدون شک بسیار انعطاف پذیر است، در مواقعی قادر به درک دقیق اندازه با بهره برداری از آنچه به عنوان تاری تمرکز زدایی شناخته می شود نبوده و چشمان ما نیز می توانند در معرض تأثیر گذاران خارجی قرار بگیرند که منجر به شکست برای درک دقیق اندازه اشیاء در دنیای واقعی می شود.
در نتیجه گیری این مطالعات عنوان شده است: یافته های ما نشان می دهد که بینایی انسان می تواند از تاری تمرکززدایی برای استنباط مقیاس ادراکی استفاده کند، اما این کار را به طور خام انجام می دهد. به طور کلی، یافته های ما بینش جدیدی را در مورد مکانیسم های محاسباتی مورد استفاده مغز انسان در قضاوت های ادراکی در مورد رابطه بین خود و دنیای بیرون ارائه می کند.
به گزارش سیناپرس، شرح کامل این مطالعه در آخرین شماره مجله تخصصی PLoS ONE منتشر شده است.
مترجم: رضوان خندان
No tags for this post.