حذف فلزات سنگین با اسفنج دارای پوشش نانوذرات
به لطف یک اسفنج آزمایشی جدید، حذف آلاینده های فلزات سنگین از آب به زودی ساده تر از همیشه خواهد بود. این دستگاه تنها با یک بار استفاده، آب آلوده را به سطح ایمن قابل شرب رساند.
به گزارش سیناپرس، بر اساس نتایج دو مطالعه قبلی، این فناوری توسط دانشمندان دانشگاه نورث وسترن ایلینویز توسعه یافته است. محققان کار خود را با یک اسفنج سلولزی ارزان قیمت در دسترس شروع کرده و آن را در دوغابی از نانوذرات گوتیت آغشته به منگنز قرار دادند. سپس آن خشک کرده و با آب شستشو دادند تا ذرات سست از بین برود.
محصول نهایی یک اسفنج با پوشش نانوذراتی با سطح بالا بود که ضخامت آن فقط ده ها نانومتر بود. ذرات گوتیت دوپ شده با منگنز نه تنها به این دلیل انتخاب شدند که یون های سرب را جذب می کنند، بلکه به این دلیل که برای انسان ارزان و غیرسمی هستند.
هنگامی که اسفنج در آب لوله کشی حاوی بیش از یک قسمت میلیون سرب غوطه ور شد، یون های سرب را به حدی جذب کرد که دیگر در آب قابل تشخیص نبود و این آب را برای نوشیدن بی خطر می کرد.
علاوه بر این، سرب را می توان با شستشوی اسفنج در آب اسیدی ملایم از اسفنج جدا کرد. آن سرب بازیافت شده را می توان در محصولاتی مانند باتری ها استفاده کرد، در حالی که اسفنج آب کشی شده برای تصفیه آب آلوده تر مورد استفاده قرار گرفت. گفتنی است که اسفنج استفاده شده در چرخههای بعدی کاملاً مؤثر نبود، اگرچه هنوز می توانست بیش از ۹۰ درصد یون های سرب از نمونه ها را حذف کند.
دانشمندان اکنون پلتفرمی به نام پوششهای اسفنجی نانومواد برای فلزات سنگین (Nano-SCHeMe) ایجاد کرده اند تا سایر تیم ها را در انتخاب انواع مختلف نانوذرات برای جداسازی انواع مختلف فلزات سنگین راهنمایی کند.
پروفسور وینایاک دروید (Vinayak Dravid) پژوهشگر ارشد این مطالعه، گفت: وجود فلزات سنگین در منبع آب یک چالش بزرگ بهداشت عمومی برای کل جهان است. این موضوع یک مشکل گیگاتونی است که نیاز به راه حل هایی دارد که بتوان آنها را به راحتی، موثر و کم هزینه به کار برد. اینجاست که اسفنج ساخت ما وارد می شود چراکه می تواند آلودگی را از بین ببرد و سپس دوباره استفاده شود.
شرح کامل این مقاله اخیراً در مجله تخصصی ACS ES&T Water منتشر شده است.
مترجم: فاطمه امینی
No tags for this post.