مار روباتی ناسا در جستجوی حیات در قمر یخی زحل
آزمایشگاه رانش جت ناسا (JPL) یک مار روباتی ساخته که برای کاوش در کرات دیگر و برای شرایط فوق العاده و سخت طراحی شده است.
به گزارش سیناپرس، این مار روباتیک، نقشه بردار حیات موجود برون زیستی (EELS) نامیده می شود و از تمایل به جستجوی حیات در اعماق قمر یخی زحل، انسلادوس الهام گرفته شده است.
در اواسط تا اواخر دهه ۲۰۰۰، زمانی که فضاپیمای کاسینی تصاویری از انسلادوس، یکی از ۸۳ قمر زحل را به زمین فرستاد، دانشمندان متوجه شدند که فعال بوده و اقیانوسی از آب نمکی و مایع را در زیر پوسته خود پنهان کرده است. چیزی که در مورد انسلادوس منحصر به فرد است، این است که به طور مداوم توده هایی از ذرات یخی را از آن اقیانوس مخلوط با آب و مواد شیمیایی ساده آلی به فضا می پاشد.
بررسی این ستونها و دریچههای باریک باعث تولد این روبات نقشه بردار حیات موجود برون زیستی شد. ساخت نمونه اولیه در سال ۲۰۱۹ آغاز شد و به طور منظم به روز شده است. از سال ۲۰۲۲، تیم پژوهشی آزمایشهای میدانی ماهانه را برای اصلاح سختافزار و نرمافزار ربات انجام می دهد تا بتواند به طور مستقل کار کند.
در حال حاضر این روبات ۴ متر طول و حدود ۱۰۰ کیلوگرم وزن دارد. ۱۰ بخش یکسان و چرخان آن از سر پیچ برای پیشرانه و گرفتن استفاده می کننداین تیم تحقیقاتی، روبات ذکر شده را در یک پیست اسکی در جنوب کالیفرنیا و در یک پیست یخ سرپوشیده و در زمین های شنی آزمایش کرده است.
هیرو اونو (Hiro Ono) محقق ارشد این تیم گفت: ما فلسفه متفاوتی از توسعه روباتها نسبت به فضاپیماهای سنتی داریم. ده ها کتاب درسی در مورد نحوه طراحی یک وسیله نقلیه چهار چرخ وجود دارد، اما هیچ کتاب درسی در مورد چگونگی طراحی یک روبات مار مانند مستقل وجود ندارد، بنابراین ما خودمان همه جزییات را طراحی کردیم.
به گفته محققان، با توجه به تاخیر ارتباطی بین زمین و اعماق فضا، توانایی این روبات برای عملکرد مستقل مهم است چراکه اگر با مشکلی مواجه شد، باید بتواند خود به خود و بدون اتکا به کمک های انسانی بهبود یابد.
روهان تاکر (Rohan Thakker) سرپرست این پروژه، می گوید: خودرویی را تصور کنید که به طور مستقل رانندگی می کند، اما هیچ علامت توقف، علائم راهنمایی و رانندگی و حتی هیچ جاده ای وجود ندارد. روبات باید بفهمد مسیر چیست و سعی کند آن را دنبال کند.
تاکر توضیح می دهد: این روبات، از چهار جفت دوربین استریو و تشخیص نور و محدوده برای تولید یک نقشه سه بعدی از محیط اطراف خود استفاده می کند. روبات ماری از این اطلاعات برای ایجاد الگوریتم های ناوبری استفاده می کند تا بتواند راحت تر از فضاهای چالش برانگیز عبور کند.
به گزارش سیناپرس، سازندگان اعلام کردند که فرم نهایی روبات دارای ۴۸ موتور کوچک است که انعطاف پذیری بیشتری را ارائه می دهد. بسیاری از آنها دارای حسگر نیروی گشتاور داخلی هستند که به روبات امکان می دهد تا میزان فشاری را که بر روی زمین وارد می کند، احساس کند. این موضوع به آن کمک می کند تا درست مانند صخرهنوردان در سطوح ناهموار و در فضاهای باریک حرکت کند.
مترجم: مهدی فلاحی پناه
منبع: NASA/JPL