تیمی از دانشمندان نقشه جامعی را ارائه کرده اند که بر اساس آن دی ان ای ۲۴۰ گونه پستاندار مقایسه می شود. این نقشه تطبیقی پیشرفتی مهم است که می تواند پزشکی را متحول کند.
به گزارش سیناپرس، ژنوم ها که مجموعه کاملی از اطلاعات ژنتیکی را نشان می دهند، عناصر مهم دی ان ای انسان و سایر موجودات زنده را که در طول میلیون ها سال تکامل ثابت مانده اند، برجسته می کنند.
محققان طی پروژه ای بزرگ که با عنوان Zoonomia، معرفی شده است، به مطالعه گسترده ساختار ژنوم پستانداران پرداختند. این تحقیقات یکی از جاه طلبانه ترین پروژه های زیست شناسی تا به امروز محسوب شده و در آن طیف گسترده ای از حیوانات مورد بررسی قرار می گیرند. در این مطالعه، بیش از ۱۵۰ دانشمند از هفت منطقه زمانی مختلف حضور دارند. محققان امیدوارند با کمک این مطالعات بتوانند انقلابی در ساخت داروهای جدید ایجاد کنند.
یکی از بزرگترین مشکلات در مطالعه ساختار ژنومیک این است که انسان ها ژنوم واقعاً گسترده ای دارند و ما نمی دانیم که تمامی بخش های این ژنوم چه عملکردی می کند.
پروفسور الینور کارلسون، نویسنده ارشد این مقاله از موسسه فناوری ماساچوست، در رابطه با موضوع فوق می گوید: این حوزه مطالعاتی دارای وسعتی بسیار زیاد بوده و ما می توانیم اطلاعات ارزشمندی از سایر گونه های پستانداران بیاموزیم.
در طول ۱۰۰ میلیون سال گذشته، تعداد بیشماری از پستانداران تقریباً با تمام اقلیم های روی زمین سازگار شده اند. این یافته ها بینش هایی را در مورد اینکه چگونه برخی از گونه ها رفتارهای خارق العاده ای انجام می دهند ارائه می دهد.
این یافته ها همچنین به محققان کمک می کنند تا درک بهتری از بخش هایی از ژنوم ما داشته باشند و بدانند چگونه ممکن است این ساختارهای ژنتیکی بر سلامت و بیماری تأثیر بگذارند.
به گزارش سیناپرس، طی این مطالعات محققان مناطقی از ژنوم ها را شناسایی کردند که گاهی از بخش های دی ان ای منفرد تشکیل شده و احتمالاً از نظر بیولوژیکی مهم هستند. برخی از آن ها با ویژگی های منحصر به فردی مانند توانایی خواب زمستانی یا حس بویایی قوی مرتبط هستند. برخی دیگر خطر انقراض را به دلیل تغییرات آب و هوایی و از بین رفتن زیستگاه ها افزایش می دهند. برخی از این جهش ها انسان را مستعد ابتلا به بیماریهای نادر و رایج می کنند.
پژوهشگران این تیم مطالعاتی نمونه های دی ان ای جمع آوری شده از بیش از ۵۰ موسسه در سراسر جهان را تجزیه و تحلیل کردند. بسیاری از این نمونه ها از اتحادیه حیات وحش سن دیگو تهیه شده اند و شامل ژنوم هایی از گونه هایی هستند که در معرض تهدید یا در خطر انقراض هستند.
بر اساس این مطالعات مشخص شد مناطقی که دچار تغییرات مکرر شده اند، معمولاً از طریق پاسخ های ایمنی یا رشد پوست بر تعامل حیوان با محیط خود تأثیر می گذارند، از سوی دیگر پستاندارانی که تغییرات ژنتیکی کمتری در مکان های ژنومی حفاظت شده دارند، بیشتر در معرض خطر انقراض قرار دارند.
به گزارش سیناپرس، شرح کامل این پژوهش در آخرین شماره مجله تخصصی Science منتشر شده است.
مترجم: رضوان خندان
No tags for this post.