آغاز گفتار درمانی برای بزرگسالان با ارزیابی نیازها
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی همدان با بیان اینکه گفتار درمانی برای بزرگسالان با ارزیابی برای تعیین نیازها و انتخاب بهترین روش درمانی آغاز می شود، گفت: تمرینات گفتاردرمانی برای بزرگسالان می تواند به آنها در گفتار، زبان و ارتباط شناختی کمک کند.
فرزاد ویسی افزود: سکته مغزی شایع ترین علت بروز آفازی است ، اگرچه سایر اختلالات مغزی نیز می توانند آن را ایجاد کنند.
وی با بیان اینکه در سال های اخیر شروع اختلالات گفتار درمانی بیشتر از قبل در بین خانواده رواج پیدا کرده است، افزود: قبلا به دلیل کم بودن آگاهی از سیستم گفتار درمانی در خصوص مشکلات گفتاری اطلاعاتی چندانی وجود نداشت اما این یک اختلال ارتباطی اکتسابی است که بر توانایی فرد در صحبت کردن و درک دیگران تأثیر می گذارد.
عضو هیات دانشگاه علوم پزشکی همدان تصریح کرد: گفتاردرمانی معمولاً با ارزیابی توسط گفتار درمانگر آغاز می شود که علاوه بر تشخیص نوع اختلال ارتباطی ، بهترین روش برای درمان آن را شناسایی می کند.
وی با اشاره به نامفهوم یا کند بودن گفتار در افراد مبتلا به این مشکل افزود: به دلیل ضعف یا ناتوانی در کنترل عضلات، گفتار کند یا نامفهموم ادا می شود.
ویسی ادامه داد: این بیماری معمولاً به دلیل اختلالات سیستم عصبی و مشکلاتی است که باعث فلج صورت یا ضعف گلو و زبان می شود و مانند مولتیپل اسکلروزیس (MS) ، اسکلروز جانبی آمیوتروفیک (ALS) سکته مغزی است.
وی با بیان اینکه در همه سنین امکان اختلالات گفتاری پیش خواهد آمد، خاطر نشان کرد: به زبان ساده ، کودکان و بزرگسالان دارای اختلال یادگیری، اطراف خود را متفاوت می بینند، می شنوند و درک می کنند.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی همدان تصریح کرد: این اختلال می تواند در یادگیری اطلاعات و مهارت های جدید و استفاده از آنها این افراد را دچار مشکل کند.
ویسی متداول ترین انواع اختلالات یادگیری را مشکلات خواندن، نوشتن، ریاضیات، استدلال، شنوایی و گفتار بیان کرد و گفت: گفتاردرمانی یک برنامه درمانی برای مشکلات گفتاری و زبان است و این مشکلات ممکن است شامل مسائل مربوط به بیان، روان بودن کلام، تشدید یا پیچش صدا و محدود بودن واژگان باشد.
ویسی تصریح کرد: هدف گفتار درمانی تلاشی است تا بالاترین و بیشترین توانایی فرد را در گفتار به کار بگیرد. گفتار درمانگران برای رسیدن به اهداف خود از علوم مختلف استفاده میکنند که از جمله آنها میتوان به علوم روانشناسی، آناتومی، علوم اعصاب و… اشاره کرد.
وی ادامه داد: مشکلات گفتاری در هر سنی باعث کاهش اعتماد به نفس افراد می شود و مشکلاتی مثل افسردگی و گوشهگیری را با خود به همراه میآورد. اختلالات گفتار در کودکان میتواند به مشکلاتی در خواندن و نوشتن نیز منجر شود.
وی خاطرنشان کرد: گفتار درمانی باعث میشود که اعتماد به نفس در کودکان و بزرگسالان تقویت شود تا بتوانند به خوبی در اجتماع فعالیت کرده و از سایر مشکلات پیشگیری کنند.
گزارش: فاطمه عزیزی هرمز