قائممقام رییس و معاون هماهنگی و امور مجلس جهاددانشگاهی در بازدید از پژوهشکده گیاهان دارویی، با اشاره به ظرفیتها و توانمندیهای ویژه جهاددانشگاهی در حوزه گیاهان دارویی، گفت: پیشنهادهای جهاددانشگاهی درزمینه گیاهان دارویی باهدف اعمال در برنامه هفتم توسعه برای معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان ریاست جمهوری بهعنوان متولی اصلی سند ملی گیاهان دارویی و مسئول راهاندازی ستاد توسعه علوم و فناوری گیاهان دارویی و طب سنتی ارسالشده است.
دکتر حسن فارسی قائممقام رییس و معاون هماهنگی و امور مجلس جهاددانشگاهی در جریان بازدید از بخشهای مختلف پژوهشکده گیاهان دارویی، با تاکید بر اهمیت توسعه فعالیتهای این پژوهشکده بهویژه در بخش تولید محصولات مورداستفاده بیماران، اظهار کرد: بیش از 1800 گونه انواع گیاهان دارویی در استانهای مختلف کشور وجود دارد و در این زمینه، کشوری برخوردار محسوب میشویم. از سوی دیگر در بسیاری از مناطق روستایی کشور، از گذشته تا به امروز از گیاهان دارویی بومی برای درمان بسیاری از عارضهها و بیماریها استفادهشده است و این ظرفیت باید هرچه بیشتر و بهصورت علمی مورداستفاده قرار گیرد.
وی افزود: در حال حاضر بسیاری از عطاریهای موجود در کشور بدون مجوز، محصولاتی گیاهی را بهعنوان داروی مورداستفاده برای درمان بیماریها عرضه میکنند، این در حالی است که این موضوع باید بهصورت علمی مورداستفاده قرار گیرد و در پژوهشکده گیاهان دارویی جهاددانشگاهی ضمن عصاره گیری از گیاهان با خاصیت درمانی و انجام کار پژوهشی، مجوزهای لازم از وزارت بهداشت اخذ و محصول نهایی در قالب داروی با مجوز و بر اساس استانداردهای دارویی کشور توزیع شود.
دکتر فارسی تاکید کرد: توسعه بانک اطلاعات گیاهان دارویی نیز اهمیت ویژهای دارد. این بانک در حال حاضر در پژوهشکده وجود دارد، بااینحال لازم است توسعه یابد و تعداد گونههای بیشتری را در خود جای دهد.
وی با اشاره به سند ملی گیاهان دارویی و طب سنتی، گفت: در قالب سند ملی گیاهان دارویی و در جریان راهاندازی ستاد توسعه علوم و فناوری گیاهان دارویی و طب سنتی، جهاددانشگاهی نیز ظرفیتهای زیادی برای تقبل ماموریت ویژه در این حوزه دارد؛ پیشنهادهای جهاددانشگاهی در این زمینه نیز به معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان ریاست جمهوری بهعنوان متولی سند ملی گیاهان دارویی ارسالشده است.
بر اساس این گزارش، دکتر رضا غفارزادگان، رییس پژوهشکده گیاهان دارویی جهاددانشگاهی نیز در این دیدار با اشاره به سابقه فعالیت این پژوهشکده، گفت: پژوهشکده گیاهان دارویی جهاددانشگاهی بهعنوان مرکز تحقیقات گیاهان دارویی کشور و منطقه، در سال 1377 تأسیس شد و در سال 1380 بهعنوان مرکز تحقیقات گیاهان دارویی جهاددانشگاهی مورد تصویب شورای گسترش دانشگاههای علوم پزشکی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی قرار گرفت. این پژوهشکده در قالب چهارگروه پژوهشی آموزشی و پوشش همه زمینههای تحقیقات کاربردی گیاهان دارویی و داروهای طبیعی و سه مرکز خدمات تخصصی در زمینههای آنالیز، فرمولاسیون، تولید نهال، بذر و فرآوردههای دارویی گیاهی و گیاهان دارویی و مرکز رشد فعالیت دارد.
وی افزود: پژوهش در راستای شناسایی اثرات درمانی داروهای گیاهی و بومیسازی تولید موارد تایید شده، پژوهش در راستای شناسایی اثرات درمانی پروبیوتیکی و بومی سازی تولید موارد تایید شده، پژوهش در راستای شناسایی اثرات درمانی داروهای مکمل و بومی سازی تولید موارد تایید شده، مطالعه روشهای استخراج، خالصسازی و بهینهسازی تولید ترکیبات گیاهان و بررسی اثرات بیولوژیک آنها شناسایی، استانداردسازی و فرمولاسیون فرآوردههای طبیعی بر پایه مستندات طب سنتی و مدرن تولید نیمهصنعتی ترکیبات طبیعی و نیمهسنتتیک بررسی اثرات بیولوژیک گیاهان دارویی بررسی اثرات ضدمیکروبی گیاهان دارویی کنترل میکروبی فرآوردههای دارویی ازجمله سرفصلهای کاری این پژوهشکده است.
غفارزادگان ادامه داد: جمعآوری و شناسایی انواع گونههای گیاهان دارویی ایران با ارایه شناسنامه کددار، جمعآوری، شناسایی و ارزیابی تودههای گیاهان دارویی از مناطق مختلف، ارائه روش نوین بهینهسازی و به زراعی گیاهان دارویی توسط کاربرد تکنیکها و تیمارهای نوین، توسعه و ایجاد پایگاه اطلاعاتی و دادهای هرباریوم گیاهان دارویی کشور و تولید بذرهای معتبر گیاهان دارویی با ارایه شناسنامه کددار از دیگر فعالیتهای این مجموعه است.
رییس پژوهشکده گیاهان دارویی جهاددانشگاهی با اشاره به فعالیتهای مرکز خدمات تخصصی تولید و تکثیر گیاهان دارویی، گفت: تولید و عرضه بذر، نشاء و نهال گواهیشده گیاهان دارویی مطابق با استانداردهای ملی، کشت، پرورش و تولید انبوه گیاهان دارویی و معطر (بهصورت تازه و خشک)، تولید بذر پوششدار و پلیت شده گیاهان دارویی در جهت بهینهسازی فرایند کاشت و تسهیل در زمینه مکانیزاسیون تولید گیاهان دارویی، انجام آزمایشات کنترل کیفی بذر و نهال گیاهان دارویی، ارائه آموزشهای علمی و تخصصی در زمینه تولید، تکثیر و بهرهبرداری از گیاهان دارویی، ارائه خدمات سورتینگ و بستهبندی گیاهان دارویی و معطر، انجام طرحهای تحقیقاتی کاربردی، خدماتی، آموزشی و مشاورهای در زمینه تولید بذر، نشاء و نهال گیاهان دارویی در راستای فعالیتهای تخصصی مرکز، برگزاری دورههای بازآموزی و کارآموزی برای دانشجویان، فارغالتحصیلان و کارشناسان کشاورزی و احداث و راهاندازی پارک و باغ بوتانیک و نمونه گیاهان دارویی در جند نقطه از کشور با جاذبه توریستی، آموزشی و پژوهشی، از جمله فعالیتهای این مرکز است.
وی در پایان بر ضرورت حمایت بودجهای از فعالیتهای پژوهشکده گیاهان دارویی باهدف توسعه فعالیتهای این مجموعه تاکید کرد.
بر اساس این گزارش، دکتر حسن فارسی در حاشیه این بازدید به مناسبت روز کارگر، در نشستی با حضور کارگران فعال در پژوهشکده گیاهان دارویی از تلاشهای ارزنده این عزیزان تشکر کرد.