محققین کشورمان موفق به ساخت دستگاهی شده اند که قادر است میوه سیب را از درختان برداشت نماید. این ماشین که به شیوه شاخه تکانی برداشت را انجام می دهد، می تواند از طریق اتصال موسوم به سه نقطه به محور چرخشی تراکتور متصل گردیده و از نیروی تراکتور برای انجام حرکات خود استفاده نماید.
طبق اعلام پژوهشگران گروه مهندسی مکانیک بیوسیستم دانشکده کشاورزی دانشگاه شیراز که طراحی و ساخت این دستگاه را به عهده داشته اند، ماشین فوق دارای سه سطح دامنه نوسان به میزان 20، 32 و 40 میلی متر بوده و فرکانس تکانه های آن نیز بین 4 تا 20 هرتز قابل تغییر است.
بهره گیری از ماشین آلات مدرن برای برداشت محصولات باغی که ماشین های موسوم به «تکاننده» ها جزو مرسوم ترین آن ها هستند، یکی از مهم ترین روش ها برای حفظ کیفیت محصول و کاهش قیمت نهایی آن است و بدین ترتیب امکان ورود به رقابت های جهانی برای چنین محصولی فراهم می شود.
نوآوری مهمی که در ساخت این دستگاه به کار رفته استفاده از مکانیسمی است که قادر است نوسان های ایجاد شده توسط دستگاه را مستهلک نموده و از انتقال آن ها به محور چرخشی تراکتور و آسیب رساندن به آن جلوگیری نماید.
محققین برای طراحی این دستگاه، طبق اصول نظری فیزیکی، متغیرهایی مثل فرکانس طبیعی نوسان شاخه، ضریب میرایی شاخه، ضریب سختی شاخه و نیروی جداسازی را در درخت سیب مورد مطالعه دقیق قرار داده و سپس از نرم افزارهای کامپیوتری برای طراحی اجزای آن استفاده نموده اند.
این دستگاه پس از طراحی و ساخت، برای بررسی بهترین دامنه و فرکانس لازم برای برداشت میوه درخت سیب مورد آزمایش قرار گرفت. نتایج آزمایش ها نشان می دهد که در صورتی که دامنه نوسان دستگاه روی 40 میلی متر و فرکانس آن روی 12 هرتز تنظیم گردد، دستگاه در مدت زمان 10 ثانیه قادر است 94 درصد سیب های موجود روی شاخه را به خوبی برداشت نماید. لذا این دامنه و فرکانس از سوی محققین این طرح پژوهشی، به عنوان مناسب ترین ها برای دستگاه فوق معرفی شده اند.
گفتنی است بهره گیری از ماشین آلات مدرن برای برداشت محصولات باغی که ماشین های موسوم به «تکاننده» ها جزو مرسوم ترین آن ها هستند، یکی از مهم ترین روش ها برای حفظ کیفیت محصول و کاهش قیمت نهایی آن است و بدین ترتیب امکان ورود به رقابت های جهانی برای چنین محصولی فراهم می شود.
گزارش علمی پژوهشی مرتبط با طراحی، ساخت و آزمایش های مرتبط با این ماشین مدرن در نشریه «پژوهش های مکانیک ماشین های کشاورزی» وابسته به دانشگاه شهرکرد به چاپ رسیده است.
گزارش: محمدرضا دلفیه
منبع: کامگار، س. و همکاران. ساخت و ارزیابی یک شاخه تکان تراکتوری مجهز به بازوهای شناور برای برداشت سیب درختی. پژوهش های مکانیک ماشین های کشاورزی، 4(2): 10-1.
No tags for this post.