نماد سایت خبرگزاری سیناپرس

تولید ترکیبات خالص طبیعی در شرکت‌ دانش‌ بنیان دانشگاه علوم پزشکی مشهد

کتر مهرداد ایرانشاهی در گفت‌وگو با ایسنا، با اشاره به تاسیس این شرکت در دانشگاه علوم پزشکی مشهد خاطرنشان کرد: شرکت دانش‌بنیانی که ما به نام «گل اکسیر پارس» تاسیس کرده‌ایم، با هدف تولید ترکیبات خالص طبیعی از سال 1394 رسما آغاز به کار کرد. وی ادامه داد: هدف اولیه ما در این شرکت، بی‌نیاز کردن کشور در زمینه رفرنس استانداردهای گیاهی است. همچنین تولید برخی از ترکیبات دارویی با منشاء طبیعی در دستور کار شرکت قرار دارد. تاکنون موفق به تولید بیش از 12 ترکیب خالص شده‌ایم و تعداد تولیدات همچنان روبه‌افزایش است.

ایرانشاهی در خصوص کاربرد این رفرنس استانداردها عنوان کرد: رفرنس استانداردها برای استاندارد کردن داروهای گیاهی استفاده می‌شود. به عنوان مثال شما برای آن که یک داروی گیاهی به دست آمده از آویشن را استاندارد کنید تا مجوز تولید آن را بگیرید، نیاز به ماده خالص اصلی (یا ماده موثره اصلی) آن که تیمول است دارید تا داروی گیاهی خودتان را براساس آن و حداقل مقدار مجاز آن استاندارد کنید. 

معاون پژوهشی دانشکده داروسازی دانشگاه علوم پزشکی مشهد با بیان اینکه کشور ما با این گستره گیاهان دارویی هم ظرفیت و هم نیاز به یک تولیدکننده ترکیبات خالص دارد، اظهار کرد: جایی که ما می‌توانیم به خوبی با شرکت‌های مشابه خارجی رقابت کنیم، بحث قیمت است. قیمت‌های محصولات ما که با همان کیفیت عرضه می‌شوند، بسیار کمتر از قیمت‌های جهانی است. 

وی افزود: همچنین محصولات شرکت ما با فاصله زمانی کم (نسبت به وارد کردن آن از خارج که گاهی تا سه ماه هم زمان می‌گیرد) به دست مشتری که عمدتا مراکز تحقیقاتی، دانشگاه‌ها و کارخانه‌ها هستند، می‌رسد. از همه مهم‌تر چون عرضه کننده این ترکیبات در داخل کشور است، مسوولیت کالای عرضه شده را به عهده می‌گیرد. در واقع ما محصول‌مان را تضمین می‌کنیم. در حالی که در صورت تهیه این ترکیبات خالص از شرکت‌های خارجی در صورت بروز مشکل، هیچکس پاسخگو نیست و هزینه‌های صورت گرفته مسترد نخواهد شد.

ایرانشاهی گفت: اساسا تولید ترکیب خالص یک کار تخصصی محسوب می‌شود و معمولا تولیدات high-tech به دلیل دانش و تخصص بالا متقاضی کمتری دارند. دلیل دیگر هم این است که سرمایه‌گذاران و اساسا کسانی که به کارتولیدی می‌پردازند، به دنبال این هستند که سریعتر به مرحله سودآوری برسند.

معاون پژوهشی دانشکده داروسازی دانشگاه علوم پزشکی مشهد خاطرنشان کرد:  نوع کار ما به گونه‌ای است که سود اولیه مطمئنی نداشته و ریسک بالایی دارد. کالای تولید ما مانند کالاهای عمومی مانند گندم، میوه یا تخم مرغ نیست که مشتری عام داشته باشد و به محض تولید بازار خود را پیدا کند. 

وی با بیان اینکه شرکت ما زمانی به سودآوری بهتر می‌رسد که تعداد ترکیبات خالص تولیدی آن زیاد بشود، یادآور شد: از محصولات تولید شرکت می‌توان به ماده هسپریدین اشاره کرد. این ترکیب یک ماده فلاونوئیدی موجود در مرکبات است که اثرات بیولوژیک متعددی دارد. امروزه مکمل‌های دارویی آن در بازار دنیا عرضه می‌شوند. پروژه‌های تحقیقاتی متعددی هم در کشور بر روی این ماده به اجرا درآمده یا در حال اجراست. 

ایرانشاهی ادامه داد: ماده کورکومین که از زردچوبه به دست می‌آید، نیز یکی دیگر از تولیدات ماست که اخیرا یک شرکت دارویی دانش‌بنیان با کمک فناوری نانو کپسول نرم‌ آن را در کشور عرضه کرده است. این ماده اثرات فارماکولوژیک و درمانی بسیار جالب توجهی دارد و در حال حاضر در دنیا کارهای بالینی متعددی به خصوص در حوزه درمان سرطان، پسوریازیس و حتی آلزایمر در حال انجام است.

معاون پژوهشی دانشکده داروسازی دانشگاه علوم پزشکی مشهد در مورد میزان تولیدات این مواد در این شرکت گفت: معمولا مقادیر در حد 50 میلی‌گرم تا 10 گرم است. ما توان تولید انبوه بعضی از آن مواد را هم داریم که البته باید توجیه اقتصادی داشته باشد. به عبارت دیگر باید متقاضی مصرف انبوه آن هم باشد. چون تولید این مواد هزینه‌بر است باید مشتری آن تضمین شده باشد تا اقدام به تولید شود. 

وی افزود: به عنوان مثال در حال حاضر ما به دانش فنی تولید ماده لوتئین در مقیاس صنعتی رسیده‌ایم و در حال بازاریابی هستیم تا مشتری آن پیدا شود و اقدام به تولید انبوه کنیم.

ایرانشاهی در مورد کاربردهای تولید این مواد خاطرنشان کرد: این ماده در چشم‌پزشکی برای پیشگیری از بیماری‌های چشم استفاده می‌شود. نام کپسول‌های خارجی که از این ماده تهیه می‌شوند " PreserVision"  است. اگر شرکت دارویی تمایل به تولید این کپسول‌ها داشته باشد، ما آماده تامین ماده اولیه آن که همان لوتئین است هستیم.

No tags for this post.
خروج از نسخه موبایل