نماد سایت خبرگزاری سیناپرس

اینترنت با حافظه انسان چه می کند؟

به نظر می رسد که انسان های امروزی حقایق و نکات متعددی را بر اساس اطلاعات موجود بر روی شبکه اینترنت به دست می آورند. از سوی دیگر هر چقدر که بیشتر به سراغ برداشت این اطلاعات از شبکه اینترنت برویم، کمتر از حافظه خود برای پاسخ دادن به سوالات استفاده خواهیم کرد و این موضوع برای سوال های کوچک و بزرگ، تفاوتی نخواهد داشت.

اگر بخشی از اطلاعات مورد نیاز برای یادآوری را بر روی کامپیوتر ذخیره کنید، احتمال این که نیاز به یادآوری آنها را حس نکنید، بالاتر خواهد رفت. نتیجه این امر نیز این است که قابلیت یادآوری اطلاعات توسط شما به واسطه استفاده از فناوری های کامپیوتری کاهش خواهد یافت.

روان پزشکان این پدیده را تخلیه شناختی می نامند و این امر دقیقا اثری است که اینترنت بر روی ذهن انسان های امروزی می گذارد. دکتر بنجامین استورم به عنوان راهبر تحقیقاتی در این زمینه در این باره می گوید: «حافظه انسان ها در حال تغییر کردن است. تحقیقات ما نشان داده است که همانطور که ما برای توسعه دامنه دانش خود از اینترنت استفاده می کنیم، حافظه ما بیشتر و بیشتر به آن وابسته می شود. در گذشته برای یادآوری چیزهای مختلف تلاش می کردیم ولی امروزه این تلاش برای ما ضروری نیست. هرقدر که اطلاعات بیشتری از طریق تلفن های همراه هوشمند و یا سایر تجهیزات برای ما مهیا باشد، وابستگی ما در زندگی روزمره به این دستگاه ها نیز به همان نسبت افزایش می یابد.»

دانشمندان برای انجام این تحقیقات اقدام به پرسیدن سوالاتی چالش برانگیز از افراد کرده بودند. گروه نخست اجازه داشتند تا از گوگل برای یافتن پاسخ استفاده کنند ولی گروه دوم باید تنها به ذهن خود اتکا می کرند. در ادامه سوالات آسان تری در اختیار هر دو گروه قرار گرفت و البته همه اجازه استفاده از موتورهای جستجو برای یافتن پاسخ را داشتند.

نتایج نشان داده که مسانی که در نوبت نخست از اینترنت استفاده کرده بودند، نسبت به استفاده مجدد از آن تمایل بیشتری داشتند. حدود 30 درصد از افرادی که در نخستین بار از اینترنت برای یافتن پاسخ از اینترنت استفاده کرده بودند، پاسخ دادن به سوالات کوچک و کوتاه را بدون استفاده از اینترنت و تنها بر اساس حافظه خود دشوار یافته بودند و ترجیح می دادند که دوباره پاسخ را جستجو کنند.

از سوی دیگر افرادی که پیش از آن تنها به حافظه خود متکی بودند، در نوبت دوم نیز تمایل بیشتری به استفاده از حافظه خود داشتند. این امر می تواند مهر تائیدی برای گفته کسانی باشد که معتقدند که اینترنت در حال خنگ کردن انسان ها است.

پروفسور ایوان اف راسکو به عنوان سرپرست نویسندگان این مقاله درباره آن می گوید: «اگر بخشی از اطلاعات مورد نیاز برای یادآوری را بر روی کامپیوتر ذخیره کنید، احتمال این که نیاز به یادآوری آنها را حس نکنید، بالاتر خواهد رفت. نتیجه این امر نیز این است که قابلیت یادآوری اطلاعات توسط شما به واسطه استفاده از فناوری های کامپیوتری کاهش خواهد یافت. البته هنوز اندکی تردید درباره نحوه تغییر دادن حافظه توسط فناوری و نحوه یادآوری وجود دارد.»

منبع: spring

ترجمه: احمد محمد حسینی

No tags for this post.
خروج از نسخه موبایل