اگر تا به حال چیزی مشکوک خورده اید و سپس برای چند روز دچار بیماری شده اید، به احتمال زیاد نورویروس داشته اید. اما درمان یا پیشگیری از این پاتوژن رایج به طرز شگفت انگیزی مشکل است. اکنون، دانشمندان با استفاده از یک ویروس دیگر که از مواد غذایی منتقل می شود، در ساخت واکسن پیشرفت کرده اند.
به گزارش سیناپرس، نوروویروس ها عامل اصلی گاستروانتریت یا مسمومیت غذایی هستند و به طور باورنکردنی مسری هستند. برای اکثر افراد این فقط به معنای چند روز عدم کارایی است، اما این ویروس معده به طور بالقوه می تواند منجر به عوارضی مانند بیماری کرون یا برای برخی افراد افزایش خطر مرگ شود.
سیوان دینگ (Siyuan Ding) پژوهشگر ارشد این مطالعه گفت: تقریباً همه در مقطعی به نورویروس مبتلا شده اند. شما برای غذا خوردن بیرون می روید و بعد دچار استفراغ و اسهال می شوید. شما بهبود خواهید یافت، اما این زمان سه روز یا بیشتر سخت خواهد بود. با این حال، این ویروس برای بچه هایی در کشورهای در حال توسعه که به آب تمیز دسترسی ندارند، می تواند کشنده باشد.
دینگ توضیح می دهد: بخشی از مشکل این است که ما هیچ درمان خوبی برای نورویروس ها نداریم. این امر به این دلیل است که نوروویروس انسانی حیوانات آزمایشگاهی معمولی را آلوده نمی کند، بنابراین تولید دارو از طریق روشهای مرسوم دشوار است. اما برای مطالعه جدید، محققان دانشگاه واشنگتن در سنت لوئیس راه حلی خلاقانه ارائه کردند.
روتاویروس ها میکروب های مشابه اما نامرتبط هستند که باعث بیماری های ناشی از غذا نیز می شوند و ما تقریباً ۲۰ سال است که توانسته ایم علیه آنها واکسن تولید کنیم. بنابراین تیم تحقیقاتی از روتاویروس به عنوان پایه ای برای ساخت واکسن علیه نوروویروس استفاده کرد.
دانشمندان یک ژن کلیدی نوروویروس را در ژنوم یک روتاویروس بی ضرر وارد کردند، به طوری که دومی پروتئین هایی را تشکیل می دهد که سطح بیرونی نوروویروس را می سازد. سپس این واکسن زنده به ۱۱ موش بچه با سیستم ایمنی ضعیف تزریق شد.
در ادامه برای آزمایش عملکرد واکسن، محققان پس از چهار، شش و هشت هفته از هر موش نمونههای خون و مدفوع گرفتند و پس از آن در هفته نهم، نمونه های بیشتری را در هفته های نهم و نمونه های بیشتری در هفته دهم برداشتند.
مطمئناً، تیم پاسخهای آنتی بادی قوی علیه نوروویروس و روتاویروس را در روده همه موشها و خون ۹ مورد از ۱۱ موش شناسایی کردند. سپس، آنتیبادیها گرفته شد و در رودههای کوچک انسان که در ظروف آزمایشگاهی رشد کرده بودند، برای خنثی کردن هر دو ویروس در آنجا استفاده شد.
به گزارش سیناپرس، البته، هنوز کارهای زیادی باقی مانده است تا بتوان از آن در انسان استفاده کرد، اما این یک پیشرفت جالب است. این تیم می گوید که این تکنیک استفاده از یک ویروس مشابه به عنوان پایه می تواند منجر به درمانهای جدیدی برای بیماریهای دیگری شود که تولید دارو برای آنها سخت است.
به گزارش سیناپرس، دینگ در پایان می گوید: بسیاری از پاتوژنهای روده ای وجود دارد که ما درمان یا واکسن خوبی برای آنها نداریم. در اصل، ما می توانیم یک ژن از هر ارگانیسمی که دستگاه روده را آلوده می کند، در واکسن روتاویروس قرار دهیم تا یک واکسن دو ظرفیتی ایجاد کنیم.
شرح کامل این تحقیق در مجله تخصصی PNAS منتشر شده است.
مترجم: مهدی فلاحی پناه
No tags for this post.