بیانیه کانون کارگردانان سینما در مورد درگذشت مرحوم پوراحمد
دفتر مشاوره، سلامت و سبک زندگی سازمان امور دانشجویان، در بیانیهای در خصوص درگذشت مرحوم کیومرث پوراحمد، آورده است: صدور برخی بیانیههای اخیر برخی از اهالی سینما، سیاست و رسانهها، آگاهانه یا ناآگاهانه، غیرعلمی، بعضا غیرمسئولانه و در جهت تشویق و تهییج ناخواسته و غافلانه به امر خودکشی بوده است.
در بیانیه دفتر مشاوره، سلامت و سبک زندگی سازمان امور دانشجویان که روز دوشنبه آمده است: خبر واقعه مرگ مرحوم کیومرث پوراحمد، هنرمند سینمای کشورمان بسیار متأثرکننده و تلخ بود و تلختر از آن موضعگیریها و بازتابهایی بود که توسط برخی رسانه ها در خصوص این موضوع صورت گرفت که میتوان گفت بسیار غیرحرفهای و غیرمسئولانه بوده و میتواند اثرات جبران ناپذیری در سلامت روان افراد جامعه داشته باشد. به همین جهت، دفتر مشاوره، سلامت و سبک زندگی سازمان امور دانشجویان، در جهت مسئولیت اجتماعی و رسالت خود در خصوص این حادثه، مواردی را به جامعه دانشگاهی کشور یادآوری میکند:
۱. به نظر میرسد فضای اکثر رسانهها جهت انتشار این قبیل اخبار، به صورت غیرحرفهای و غیرمسئولانه عمل میکنند و با توجه به مسری بودن پدیدههای این چنینی، ملاحظاتی که انتشار اینگونه اخبار جهت حفظ سلامت روان افراد مد نظر است، رعایت نمیگردد.
۲. امروزه پژوهشهای بسیاری در سراسر جهان نشان میدهند که برخی روشهای خبری، میتواند احتمال بروز رفتارهای خود آسیب رسان و خودکشی را در افراد آسیبپذیر افزایش دهد.
۳. با کمال تأسف، برخی چهرههای سرشناس، رسانهها و روزنامهها در انتشار خبر در روزهای اخیر به استانداردهای انتشار اینگونه اخبار بیتوجهی کرده و این خبر را به صورت احساسی و گسترده، منتشر کردهاند که میتوان گفت، حتی برخی رسانهها اقدام به تلطیف نمودن اقدام به خودکشی کردند.
۴. خودکشی پدیدهای پیچیده و چندعاملی است که معضل بسیاری از کشورهای جهان می باشد، در این راستا تأکید میگردد که این پدیده در همه اقشار اجتماعی ممکن است رُخ دهد و شهرت، به معنای مصونیت از اشتباه نیست.
۵. برای درج اخبار خودکشی در رسانههای جهان استانداردهایی وجود دارد که از جمله مهمترین آنها میتوان به این موارد اشاره کرد:
– پرهیز از ارائه جزئیات حادثه؛ به این دلیل که پرداختن به جزئیات، ضریب احتمال خطر را برای اقدام به خودکشی افزایش می دهد.
– پرهیز از اسطورهسازی فرد متوفی.
– خودکشی افراد سرشناس را نباید باشکوه جلوه داد.
– شمارههای ضروری و اطلاعات سازمانهای مداخله گر در بحران باید در متن خبر منتشر شوند.
– اجتناب از جای دادن خبر خودکشی در صفحه اول سایت، روزنامه یا سایر پایگاه های اطلاع رسانی.
۶. در چند روز اخیر موارد استانداردی که جهت انتشار خبر خودکشی به آن تأکید میشود، در سطحی گسترده توسط برخی اصحاب رسانه، روزنامهها، افراد مشهور و پایگاههای خبری نقض شده است و این رفتاری بسیار غیرمسئولانه، مبتنی بر هیجان و غیرحرفه ای است که به دلیل مُسری بودن پدیده خودکشی و احتمال گرایش افراد آسیبپذیر به خودکشی تقلیدی، میتواند بسیار پُرخطر باشد و برخی از اصحاب رسانهها در خصوص احتمال افزایش گرایش افراد به رفتارهای خودآسیبرسان ناخواسته بیبرنامه عمل کرده و از مسئولیت اجتماعی خود غفلت نموده اند.
۷. آقای پوراحمد آفریننده خاطرات بسیار درخشانی در عرصه تلویزیون و سینما بوده است، با این حال تحقیقات نشان میدهد در بیش از ۹۰ درصد موارد خودکشی ها، فرد، دچار اختلالات روان شناختی بوده است که در صورت شناسایی به موقع، مداخله و درمان بهنگام، میتوان مانع از اقدام شد.
۸. بیانیههای چند روز اخیر برخی از اهالی سینما یا سیاست و برخی رسانه ها؛ آگاهانه یا ناآگاهانه، غیرعلمی و بعضا غیرمسئولانه و در جهت تشویق و تهییج ناخواسته و غافلانه به این امر بوده است.
۹. شایان ذکر است هرگونه ورود به مسائل خصوصی افراد، امری غیراخلاقی است اما جامعه مشاوره و روان شناسی کشور وظیفه و رسالت دارد در معرفی سبک زندگی سالم و معیارهای سلامت روان کوشا باشد.
۱۰. هرگونه بهرهبرداری سیاسی و جناحی از این دست موضوعات، ممکن است باعث تشویق افراد در معرض خطر شود و در نهایت منجر به فجایع سریالی شود که در خور فرهنگ و آیین ایرانی-اسلامی ما نیست.
۱۱. چهرههای سرشناس نیز همچون سایر افراد جامعه، دارای تابآوری های متفاوتی می باشند، بنابراین در برخورد با مشکلات و مسائل شخصی و اجتماعی، لازم است بر اساس معیارهای مبتنی بر سلامت، اقدام شود نه بر مبنای شهرت افراد.
منبع:ایرنا
No tags for this post.