به گزارش پایگاه اینترنتی دویچه وله، وقتی صحبت از فشار خون می شود، اغلب هشدارها متوجه خطرات و پیامدهای بالا بودن آن است. زیرا فشار خون بالاتر از 90.140 میلیمتر جیوه خطر حمله قلبی و سکته را افزایش می دهد.
با این حال افرادی هم هستند که از پایین بودن فشار خون رنج می برند. طبق آمار در آلمان 3 تا 5 میلیون افراد به این عارضه مبتلا هستند. افت فشار خون اکثرا بی ضرر است اما در برخی موارد ممکن است نشان دهنده اختلالی جدی باشد.
طبق داده های سازمان بهداشت جهانی فشار خون زیر 60.100در زنان و70.110 در مردان پایین محسوب می شود و پزشک باید علت این عارضه را به دقت بررسی کند و دریابد که آیا پایین بودن فشار نتیجه یک اختلال ارگانیک است و یا موقت و گذراست.برای مثال ممکن است افت فشار خون ناشی از کم کاری غده تیروئید و یا نارسایی قلبی باشد.
انواع افت فشار خون
فشار خون پائین به خودی خود بیماری محسوب نمی شود. کسانی که به افت فشار خون مبتلا هستند در موقعیت های خاص که دچار سرگیجه و یا وزوز گوش می شوند و یا خسته هستند و دست و پای سرد دارند به این عارضه در خود پی می برند.
پزشکان افت فشار را به سه گونه تنظیمی، مزمن و اپیزودیک تقسیم بندی کرده اند. افت فشار تنظیمی هنگام تغییر فیزیکی سریع صورت می گیرد، برای مثال هنگامی که بدن از حالت دولا یا نشسته سریعا به حالت ایستاده تغییر حالت بدهد. در این حالت ممکن است شخص دچار سرگیجه شود. منظور از افت فشار مزمن یا اپیزودیک اختلال در سیستم گردش خون است که در این حالت شخص دچار ضعف حافظه یا خستگی سریع می شود.
افراد مسن باید بیش از همه افت فشار خون را جدی بگیرند چرا که ممکن است این عارضه در این افراد موجب لغزش و زمین خوردن و شکستگی استخوان شود.
درمان فشار خون پائین
فشار خون پائین در بیشتر موارد درمان دارویی ندارد. به جای آن بیشتر از روش های خوددرمانی استفاده می شود. استفاده از جوراب واریس می تواند به بهبود جریان خون و گردش خون و در نتیجه افزایش فشار خون کمک کند. با این حال قبل از استفاده از این جوراب ها باید پزشک مشورت شود.
تحرک نیز می تواند در موارد بروز افت فشار خون به تسریع گردش خون کمک کند. شخص مبتلا می تواند صبح ها پیش از برخاستن در حالت درازکش پا دوچرخه بزند. درغیر این صورت ممکن است حین برخاستن چشمش سیاهی برود یا دچار سرگیجه شود. به طور کل افرادی که افت فشار خون دارند باید موقع برخاستن از جا احتیاط کنند و آهسته بلند شوند.
ورزش های هوازی چون پیاده روی، دوچرخه سواری و اسکی به بهبود فرد دچار افت فشار خون کمک می کند. همچنین تناوب بین دوش آب گرم و سرد سیستم قلبی- عروقی را تحریک کرده و به گردش خون کمک می کند.
چنانچه گرفتن دوش سرد ناخوشایند است می توان پاها را با آب گرم و بلافاصله آب سرد شستشو داد. البته همیشه در این مورد باید با پزشک معالج مشورت کرد زیرا تناوب بین دوش آب گرم و سرد برای مبتلایان به برخی بیماری های عروقی مضر است.
همچنین افراد مبتلا به فشار خون پائین می توانند غذاهای پرنمک مصرف کنند. خوردن وعده های کوچک غذایی به دفعات در طول روز نیز می تواند در تنظیم فشار خون موثر باشد. اما مصرف مایعات نیز باید به همان میزان افزایش یابد. نوشیدن دو لیتر مایعات در روز به تنظیم فشار خون کمک می کند.