مطالعه اجرام عجیب و محکوم به فنا در مرکز کهکشان

ستاره شناسان دهه هاست که یک شیء مرموز را در نزدیکی مرکز کهکشان ردیابی می کنند و اکنون یک مطالعه جدید هویت و سرنوشت نهایی آن را در سال های آینده روشن کرده است.

به گزارش سیناپرس، مرکز کهکشان راه شیری شدیدترین محیط در کهکشان را تشکیل می دهد. این امر به این دلیل وجود سیاهچاله قوس A*  (Sgr A*) که یک سیاهچاله بسیار پرجرم با جرم حدود چهار میلیون خورشید است که تأثیر گرانشی عظیمی بر ستارگان و دیگر اجرام در منطقه ایجاد می کند.

یکی از این اجرام با نام X7 شناخته می شود که تخمین زده می شود جرمی حدود ۵۰ زمین داشته باشد و در مداری تقریباً ۱۷۰ ساله باشد. اگرچه برای چندین دهه ردیابی شده است، اخترشناسان کاملاً مطمئن نبودند که X7 در واقع چیست، بنابراین برای مطالعه جدید، تیمی از گروه مرکز کهکشانی دانشگاه کالیفرنیا و رصدخانه کک به دنبال کشف این موضوع هستند.

در این رابطه، اخترشناسان داده های ۲۰ ساله X7 را تجزیه و تحلیل کرده و دریافتند: این جرم در طول زمان در حال کشیده شدن است، به طوری که اکنون کاملاً کشیده شده است. این جرم همچنین با سرعتی در حدود ۱۱۲۷ کیلومتر در ثانیه حرکت می کند.

آنا سیورلو (Anna Ciurlo) پژوهشگر اصلی این مطالعه گفت: هیچ شی دیگری در این منطقه چنین تکامل شدیدی را نشان نداده است. این جرم در ابتدا شبیه به یک ستاره دنباله‌دار بود و محققان فکر می ‌کردند که شاید از بادهای ستاره ‌ای یا فواره‌های ذرات سیاه‌چاله ها به این شکل رسیده است. اما همانطور که به مدت ۲۰ سال آن را دنبال کردیم، دیدیم که کشیده تر می شود. او می افزاید: اگرچه تمام اجرام در این منطقه تمایل دارند در گرانش شدید کشیده شوند، X7 نسبت به بقیه تغییرات بسیار چشمگیری را تجربه کرده است.

محققان توضیح می دهند که دسته دیگری از اجسام به نام اجسام G نیز به نظر می‌ رسد که ابرهای غبار باشند، اما زمانی که یکی از آنها در سال ۲۰۱۴ از سیاهچاله قوس A*  عبور کرد، جرم کمتری از حد انتظار از دست داد که نشان می‌ دهد هسته متراکم‌تری در آن وجود دارد. این یافته نشان می دهد که X7 می تواند یک کلاس جدید از اجرام باشد که فقط غبار است.

با توجه به محاسبات تیم تحقیقاتی از مسیر X7 ، این جرم نزدیک‌ترین رویکرد خود را در حدود سال ۲۰۳۶خواهد داشت و بعید است که از این برخورد جان سالم به در ببرد. مارک موریس (Mark Morris) یکی از محققان این مطالعه در خاتمه گفت: ما پیش بینی می کنیم که نیروهای جزر و مدی قوی اعمال شده توسط سیاهچاله کهکشانی در نهایت X7 را قبل از اینکه حتی یک مدار را کامل کند، از هم جدا کند.

شرح کامل این تحقیق در مجله Astrophysical منتشر شده است.

مترجم: نداجوادهراتی

No tags for this post.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا