نشست شورای شناسایی و پشتیبانی از برگزیدگان ادبی برگزار شد

در این نشست، دکتر غلامعلی منتظر، معاون برنامه‌ریزی و نظارت بنیاد ملی نخبگان با اشاره به آغاز فرایند اجرای آیین‌نامه «شناسایی و پشتیبانی از برگزیدگان ادبی»، نخبه‌شناسی، نخبه‌گزینی، نخبه‌پروری و نخبه‌گماری را رسالت اصلی بنیاد ملی نخبگان عنوان کرد و گفت: چشم انداز بنیاد آن است که شرایطی را در کشور حاکم کند که در آن مدیریت تحولات کشور در دست نخبگان حوزوی و دانشگاهی قرار گیرد. در این بین یکی از اجتماعات مورد تأکید، اجتماع نخبگانی ادبی است و به همین دلیل و با هدف ارتقای زبان و ادب فارسی و با هدف شناسایی اجتماعات نخبگانی در زمینه ادبیات و در چارچوب گفتمان نظام اسلامی، آیین‌نامه شناسایی و پشتیبانی از برگزیدگان ادبی به تصویب هیات‌امنای بنیاد ملی نخبگان رسید.

وی با اشاره به تعریف «نخبه» و «مستعدبرتر» از نگاه سند راهبردی کشور در امور نخبگان، افزود: اولین اقدام در حوزه نخبگانی، تعریف صحیح نخبگی است، بر همین اساس بنیاد ملی نخبگان در ارتباط با اجتماع نخبگانی ادبی، افراد را در دو رده «سرآمد ادبی» و «مستعد برتر ادبی» تقسیم می‌کند. بر این مبنا سرآمد ادبی فردی است که بر اساس ذوق، خلاقیت سرشار و تلاش خود به جایگاهی ممتاز در میان همگنان خود دست یافته، صاحب سبک و شیوه‌‎ای نوآورانه در آفرینش آثار ادبی باشد و سال‌های متمادی از عمر خود را در آن شاخه ادبی به صورت فعال و پیشرو سپری کرده باشد، احوال و آثار او معرف تخلّق به ادب اسلامی باشد، التزام عملی به نظام اسلامی و آیین ملی داشته باشد و در نهایت در محدوده سنی بالاتر از 40 سال باشد.

معاون برنامه‌ریزی و نظارت بنیاد ملی نخبگان اضافه کرد: این افراد بر اساس معیارهایی چون «آفرینش آثار فاخر ادبی» مانند دیوان اشعار، داستان‌های کوتاه یا بلند، «اشتهار ادبی» به معنای حُسن شهرت ادبی و علمی در اجتماع‌های تخصصی، «تلاش برای پاسداری از ارتقای زبان فارسی» و همچنین داشتن «فعالیت‌های پژوهشی، آموزشی، ترویجی» در حوزه ادبیات، شناسایی و معرفی می‌شوند.

رییس شورای شناسایی و پشتیبانی از برگزیدگان ادبی با تعریف «مستعد برتر ادبی»، گفت: مستعد برتر ادبی، فردی است که در بازه سنی 15 تا 40 سال قرار دارد و بر اساس معیارهایی همچون داشتن «پیشینه برجسته تحصیلی» و داشتن «فعالیت‌های ادبی» مانند برگزیده‌شدن در رویدادهای ادبی معتبر و یا نگارش کتاب شعر و یا کتاب داستان شناسایی و معرفی می‌شود.

وی با اشاره به حوزه‌های ادبی مورد نظر بنیاد ملی نخبگان عنوان کرد: با بررسی‌های دقیق و همچنین بهره‌مندی از نظرات افراد و نهادهای ذی‌صلاح، حوزه ادبی به سه بخش «شعر»، «داستان» و «تخصص‌های زبانی و ادبی» تقسیم‌بندی شده که تخصص‌های ادبی شامل نویسندگی، ویرایش، آموزش زبان فارسی، ترجمه، پژوهش‌های زبانی و ادبی می‌شود.

معاون برنامه‌ریزی و نظارت بنیاد ملی نخبگان با بیان اینکه تعداد زیادی از فعالان حوزه ادبیات در فضای دانشگاهی و علمی حضور ندارند، تأکید کرد: در این حوزه با دو اجتماع متفاوت روبرو هستیم؛ یکی فعالان ادبی حاضر در محیط‌های دانشگاهی و دیگر گروهی که در این فضا حضور ندارند و از آنان تحت عنوان ادبیان خلاقه یاد می‌شود. از آنجا که تعداد زیادی از فعالان حوزه ادبیات در دانشگاه حضور ندارند، بخش زیادی از فعالیت بنیاد ملی نخبگان در حوزه ادبیات بر شناسایی و حمایت از سرآمدان و مستعدان ادبیات خلاقه معطوف است.

منتظر با اشاره به نحوه شناسایی سرآمدان و مستعدان برتر ادبی گفت: اطلاعات افراد در ابتدا چه به‌صورت خوداظهاری و چه با معرفی دیگران در سامانه به ثبت می‌رسد. پس از ثبت نهایی این اطلاعات به دبیرخانه کارگروه تخصصی در فرهنگستان زبان و ادبیات فارسی ارجاع داده می‌شود و پس از بررسی‌های اولیه اسامی انتخاب شده به دبیرخانه شورای ادبی در بنیاد ملی نخبگان ارسال می‌شود. افرادی که در نهایت از سوی شورای ادبی انتخاب شوند، به فراخور سرآمد بودن و یا مستعدبرتر بودن ادبی می‌توانند از تسهیلات بنیاد ملی نخبگان برخوردار شوند.

وی با اشاره به تسهیلات درنظر گرفته‌شده برای مستعدان ادبی، گفت: «جایزه قیصر» به یادبود مرحوم قیصر امین‌پور، به مستعدان‌برتر ادبی کشور اعطا خواهد شد و افراد می‌توانند از اعتبارات درنظر گرفته‌شده در ذیل این جایزه مانند «تسهیلات مادی» برای بهره‌مندی از محضر استادان رشته تخصصی ادبی، و نیز کمک‌هزینه «خرید آثار ادبی»، «شرکت در مجامع ادبی داخلی» و سایر موارد مشابه، درنظرگرفتن امتیاز در جداول «جایزه­‌های تحصیلی دانشجویان صاحب استعداد برتر» و «تسهیلات دانش‌آموختگان برترِ دانشگاهی» و «تسهیلات فرهنگی و رفاهی» برخوردار شوند.

رییس شورای شناسایی و پشتیبانی از برگزیدگان ادبی با اعلام خبر اعطای «جایزه بیهقی» به سرآمدان ادبی، تصریح کرد: «اعطای اعتبار ادبی» به‌منظور ارتقای فعالیت­های ادب‌پژوهی، انتشار آثار، سفرهای پژوهشی، عضویت در مجامع ادبی داخلی و خارجی، خرید آثار ادبی و موارد مشابه، ایجاد «امکان پذیرش سالانه سه ادب‌­آموز یا سه پژوهشگر پسادکتری» با استفاده از اعتبارات بنیاد، ارائه تسهیلات فرهنگی و رفاهی شامل کمک هزینه سفرهای زیارتی، گردشگری ملی، تسهیلات مسکن، بیمه و مشابه آن، اعطای تسهیلات برای استفاده از امکانات ادبی، فرهنگی و هنری در سطح کشور و «تجلیل» از طریق شناساندن شخصیت و فعالیت­های سرآمد ادبی در مجامع عمومی (از طریق انتشار کتاب یادمان، تهیه فیلم، مصاحبه و …) از جمله اعتبارات جایزه بیهقی برای سرآمدان ادبی است.

منتظر افزود: علاوه بر آنچه گفته شد، سرآمدان ادبی که به عنوان عضو هیات‌علمی در دانشگاه فعال هستند، می‌توانند سالانه سه نفر دانشجوی پسادکتری (از بین مستعدان‌برتر ادبی) و سرآمدان ادبی که در دانشگاه فعالیت ندارند، سه نفر ادب‌آموز (از بین مستعدان‌برتر ادبی) جذب کنند و به‌طور ویژه مورد آموزش‌های لازم قرار دهند. هزینه این دوره‌ها نیز توسط بنیاد ملی نخبگان تأمین می‌شود.

وی با اشاره به لزوم شناسایی رویدادهای معتبر ادبی، اظهار کرد: یکی از اقدامات ضروری در اجرای آیین‌نامه شناسایی و پشتیبانی از برگزیدگان ادبی، شناسایی رویدادهای ادبی معتبر است که در این مهم بنیاد نیازمند کمک نهادها و دستگاه‌های ذی‌ربط دیگر مانند وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی است.

به گزارش ایسنا، رییس شورای شناسایی و پشتیبای از برگزیدگان ادبی در پایان با تأکید بر لزوم استفاده از امکانات دستگاه‌های دیگر، خاطرنشان کرد: بنیاد ملی نخبگان در تلاش است در مسیر حمایت و هدایت نخبگان و مستعدان‌برتر در همه حوزه‌ها از امکانات و ظرفیت‌های دیگر نهادها مانند وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، وزارت علوم، وزارت آموزش و پرورش و دیگر دستگاه‌های اجرایی و مرتبط با حوزه نخبگان استفاده کند؛ چراکه نیل به توسعه‌پایدار در گرو به منصه ظهور رسیدن همه ظرفیت‌های موجود در همه حوزه‌ها است.

No tags for this post.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا