یک کارشناس بهداشت و ایمنی مواد غذایی گفت: ویتامین E نام کلی برای مجموعه ترکیباتی است که در بافت های گیاهی و حیوانی یافت می شود، هر چند که همه خواص این ماده به «توکوفرول» موجود در آن خلاصه نمی شود، اما خاصیت آنتی اکسیدان این ماده به طور مستقیم به فعالیت بیولوژیکی دی آلفا توکوفرول باز می گردد.
به گزارش سیناپرس فارس، زهره فیروزی گفت: علوفه ها، یونجه، شبدر و برگهای سبز اغلب دارای مقدار بالایی از ویتامین E است.؛ همچنین دانه های روغنی خام مقدار بالایی از این ماده را دارا هستند، در حالی که میزان این ویتامین در دانه های روغن کشی شده ناچیز است.
فیروزی افزود، میزان رطوبت هوا و همچنین میزان زمان نگهداری در کارایی ویتامین E موثر است. اغلب گیاهان و غلاتی که به مدت طولانی به صورت سیلو نگهداری میشود، از میزان ویتامین E موثر آنها کاسته میشود.
نقش های فیزیولوژیک ویتامین E
این کارشناس بهداشت و ایمنی مواد غذایی ادامه داد، ویتامین E خاصیت ضد مسمومیت در متابولیسم سلولها داشته، از فعالیت عوامل سمی جلوگیری می کند و همچنین دارای خاصیت آنتی اکسیدانی است.
زهره فیروزی گفت: بر طبق مطالعاتی که صورت گرفته است، ارتباط نزدیکی بین سلنیم و کارکرد ویتامین E وجود دارد؛ در حالی که ویتامین E از اکسیداسیون دیواره های سلولها جلوگیری می کند، سلنیوم باعث میشود تا سوپراکسیدها دچار تغییر ماهیت شده و کارایی خود را از دست بدهد.
این کارشناس ارشد بهداشت و ایمنی مواد غذایی، دانشکده تغذیه و علوم غذایی، دانشگاه علوم پزشکی شیراز در خصوص اثرات ویتامین E به موارد ذیل اشاره کرد:
- کنترل متابولیسم هورمونها از طریق لوب داخلی غده هیپوفیز
- ثبات غشای سلولها به ویژه در بافت قلب و عضلات اسکلتی
- گسترش و کنترل فعالیت تخمدان ها
- تحریک تولید آنتی بادی ها در بدن و افزایش مقاومت نسبت به بیماری ها
- آماده سازی بدن برای بارداری
گزارش: فتانه حق پرست