محققان پرتغالی متوجه شدند که دراز بودن و لیز بودن بدن مارها به وجود یک ژن برمی گردد.ژن Oct4 سلول های بنیادی را تنظیم می کند و بر رشد بخش میانی و یا تنه بدن یک مهره دار تاثیر می گذارد.
در مارها، یک تغییر ناگهانی در تکامل این خزندگان باعث شده است که در دوران رشد جنینی، ژن Oct4 برای مدت طولانی تری فعال بماند.
دکتر 'ریتا آیرس' از موسسه 'گلوبنکیان دو سینسیا' (IGC) در لیسبون در پرتغال، گفت: فرآیند تشکیل مناطق مختلف بدن به صورت یک مسابقه قدرتی میان ژن ها صورت می گیرد، به طوری که برای فعال شدن ژن های دخیل در تشکیل دم، لازم است که ژن های دخیل در تشکیل تنه از فعالیت بیافتند.
وی افزود: در خصوص مارها، متوجه شدیم که ژن Oct4 در دوره طولانی تری از تکامل جنینی فعال می ماند که این موضوع چرایی بلند بودن تنه مارها و کوتاه بودن دم آنها را توضیح می دهد.
محققان خاطرنشان کردند: به واقع، بروز یک تغییر در روند تکامل مارها باعث شد که ژن Oct4 در نزدیکی منطقه ای از دی.ان.ای واقع شود که ژن را در یک وضعیت فعال در جنین مار نگاه می دارد.
این دستاورد پژوهشی حین مطالعه روی موش هایی که تنه به طور غیر معمول بلند و یا کوتاه داشتند، به دست آمد و محققان ادعا می کنند که پی بردن به نقش ژن Oct4 در کشیده شدن بدن مار می تواند بارقه جدیدی در زمینه بازسازی نخاع باشد.
دکتر موسیس مالو از موسسه گلوبنکیان دو سینسیا گفت: ما یک عامل اساسی را شناسایی کردیم که در صورت فعال ماندن، موجب رشد نامحدود ساختار تنه می شود.
به گزارش ایرنا از ایندیپندنت،وی افزود: گام بعدی بررسی این موضوع خواهد بود که آیا می توان از ژن Oct4 و منطقه دی.ان.ای که این ژن را فعال نگاه می دارد، برای توسعه سلول هایی استفاده کنیم که نخاع را بسازند و در صورت جراحت نخاع، آن را بازسازی کنند.