امواج مغزی اختاپوس های زنده ثبت شد

در اولین اقدام علمی، محققان فعالیت مغز اختاپوس‌ های زنده را ثبت کردند که آزادانه حرکت کرده و با خیال راحت به زندگی اختاپوسی خود می ‌پردازند.

به گزارش سیناپرس، این شاهکار قابل توجه با کاشت الکترودها در مغز حیوانات و ثبت کننده های داده در زیر پوست انجام شد که می توانست ۱۲ ساعت فعالیت مغز را ثبت کند. البته معنای دقیق جزییات ضبط‌ شده هنوز رمزگشایی نشده است، اما این تحقیق اولین گام در جهت درک ذهن عجیب و پیچیده این جانوران دریایی باشکوه است.

تامار گوتنیک (Tamar Gutnick) محقق اختاپوس از موسسه علم و فناوری اوکیناوا در ژاپن و دانشگاه ناپل فدریکو می ‌گوید: اگر بخواهیم بفهمیم مغز چگونه کار می ‌کند، اختاپوس‌ها حیوان مناسبی برای مقایسه با پستانداران هستند. آنها مغزی بزرگ، بدنی شگفت ‌انگیز و توانایی‌های شناختی پیشرفته ‌ای دارند که کاملاً متفاوت از مهره‌ داران رشد کرده است.

گوتنیک می افزاید: اختاپوس ها حیواناتی بسیار باهوش و فوق العاده کنجکاوی هستند. نه تنها بسیار متحرک اند بلکه با هشت بازوی بدون استخوان خود، مهارت های فوق العاده ای دارند که در قلمرو حیوانات بی رقیب هستند.

گوتنیک توضیح می ‌دهد: اگر می ‌خواستیم سیم‌ها را به بدن اختاپوس ها وصل کنیم، بلافاصله آن‌ها را جدا می ‌کردند، بنابراین ما به راهی نیاز داشتیم که تجهیزات را به طور کامل از دسترس آن‌ها دور کنیم در نتیجه آن ها را در زیر پوستشان قرار دادیم.

این راه حل شامل الکترودها و ثبت کننده های اطلاعات بود که برای ثبت فعالیت مغز پرندگان طراحی شده بودند. این دستگاه‌ها اغلب توسط یک پوشش ضد آب از پلاستیک سخت محافظت می ‌شوند که مشخصات نسبتاً بزرگی دارد و بنابراین برای کاشت در اختاپوس نامناسب است، بنابراین تیم تحقیقاتی از یک پوشش ساده لوله ‌های پلاستیکی برای این کار استفاده کرد.

محققان برای مطالعات خود سه اختاپوس از گونه Octopus cyanea را انتخاب کردند که به اختاپوس آبی بزرگ نیز معروف است. محققان الکترودهای داخل هر اختاپوس بیهوش شده را مستقیماً در لوب فرونتال فوقانی عمودی و میانی کاشتند. این الکترودها به ثبت کننده هایی که در گوشته هر اختاپوس قرار گرفته بودند متصل شدند.

هر ثبت کننده یک باتری داشت که امکان ضبط مداوم ۱۲ ساعت را داشت. محققان حیوانات را به مخازن خود بازگردانده و به آنها اجازه دادند تا فعالیت های معمول خود را انجام دهند و فعالیت مغزی آنها را تحت نظارت قرار دادند. در همین حین، یک دوربین فیلمبرداری برای ضبط کارهایی که اختاپوس ها انجام می‌ دهند محیا شد تا محققان بتوانند فعالیت مغز را با رفتار هر اختاپوس مقایسه کنند.

پس از تکمیل ضبط، محققان ثبت کننده ها را بازیابی کرده و چندین الگوی فعالیت مغزی طولانی مدت را از جمله برخی شبیه به آنچه در پستانداران دیده می شود، شناسایی کردند.

مایکل کوبا (Michael Kuba) جانورشناس دانشگاه ناپل و یکی دیگر از محققان می گوید: اختاپوس ها بسیار باهوش هستند، اما در حال حاضر، ما اطلاعات کمی در مورد نحوه عملکرد مغز آنها داریم. این تکنیک به این معنی است که ما اکنون توانایی بررسی مغز آنها را داریم که این امر واقعاً هیجان انگیز است.

به گزارش سیناپرس، شرح کامل این مطالعات در مجله تخصصی Current Biology منتشر شده است.

مترجم: فاطمه امینی

No tags for this post.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا