نماد سایت خبرگزاری سیناپرس

مصرف چغندر چقدر می تواند بر فشارخون موثر باشد

سینا

یک کارشناس تغذیه بالینی گفت، بیماری های قلب و عروق عامل مرگ و میر در جهان بوده است. در ایران نیز همانند بسیاری از کشورها فراوانی عوامل خطرساز و همچنین ابتلا به بیماری های غیرواگیر که فراوان ترین آنها بیماری های قلبی عروقی است، روند رو به افزایش را طی می کند.

به گزارش سینا پرس فارس، فاطمه شفیعی گفت: هیپرتاسیون یا فشار خون بالا یک علامت خطر برای بیماری های قلبی عروقی است که افزایش سختی شریان را به همراه دارد و پیش بینی می شود تا سال ۲۰۲۵ میلادی، شیوع آن به ۳۰ درصد کل جهان برسد.

شفیعی افزود، افزایش مصرف سبزی ها از جمله توصیه های تغذیه ای برای محافظت از بیماری های قلبی عروقی و فشار خون است، چرا که مواد مغذی موجود در سبزی ها از جمله ویتامین ها، آنتی اکسیدان ها و مواد معدنی از جمله نیترات، موجب کاهش فشار خون دیاستولیک می شود.

او ادامه داد، همچنین در تحقیقات نشان داده شده است که سبزی های حاوی نیترات بالا از جمله چغندر می تواند هم فشارخون سیستولیک و هم فشار دیاستولیک را کاهش داده و موجب پیشگیری از ایسکمی مجدد شود.

وی افزود، چغندر با نام علمی beta vulgaris یک منبع عالی از آنتی اکسیدان ها و ریزمغذی ها از جمله پتاسیم، بتائین، سدیم، منیزیم، ویتامین C و نیترات و شامل ۳۶ کیلوکالری انرژی در هر ۱۰۰ گرم است. رنگ چغندر ناشی از رنگدانه های بنفش و زرد آن به ترتیب «بتاسیانین» و «بتاکسانتین» است که روی هم رفته «بتالائین» نامیده می شود و یافته ها نشان می دهد بتالائین ها قابلیت بالقوه آنتی اکسیدانی دارند.

این کارشناس ارشد تغذیه بالینی ادامه داد، فلانوئیدها و نیترات از دیگر عوامل محافظتی در برابر بیماری های قلبی عروقی است. نیترات غذایی اثراتی از جمله کاهش فشار خون، مهار تجمع پلاکتی و فعالیت گشادکننده عروق دارد که موجب کاهش بیماری های قلبی عروقی می شود.

فاطمه شفیعی گفت: مطالعات نشان داده شده است که مصرف ۵۰۰ میلی لیتر چغندر در مدت سه ساعت، موجب کاهش قابل ملاحظه ای در فشار خون سیستولیک می شود که این عمل با افزایش سطح نیتریت پلاسما صورت می گیرد.

شفیعی در پایان خاطر نشان کرد، بنا بر نتایج حاصل از مطالعات، چغندر به عنوان یک منبع نیترات غیرآلی با خاصیت گشادکنندگی عروق موجب بهبود عملکرد اندوتلیوم می شود. مصرف چغندر به هر دو حالت خام و پخته شده دارای اثرات مثبت است. اگرچه مصرف آن به صورت خام، اثرات بهتری را نشان داده است.

گزارش: محمدرضا قشقایی زاده

خروج از نسخه موبایل