کشور ايران به دليل قرار گرفتن روی کمربند آلپ- هيماليا، جزء کشورهای لرزه خيز جهان محسوب شده و همواره در معرض يک تنش دائمی قرار دارد. عامل اصلی اکثر زلزله های ايران، فشاری است از سوی صفحه عربستان به فلات ايران وارد می شود. البته بايد توجه داشت که پارامترهای متعددی در تخمين خطر لرزه ای گسلها مورد توجه قرار می گيرد، که يکی از مهمترين آنها طول گسل است. با توجه به دلايل ذکرشده، قسمت اعظم کشور ايران، از ديدگاه لرزه خيزی جزء مناطق پرخطر محسوب شود.
محمد مختاری- رئیس مرکز پیش بینی زلزله، پژوهشگاه بین المللی زلزله شناسی و مهندسی زلزله، درباره رویداد زمین لرزه در سال ۱۳۹۳ به مهر گفت: بطور کلی در سال ۱۳۹۳ تعداد بیش از ۱۰هزار زمین لرزه با بزرگای بیش از یک و ۱۲۳۲ زمین لرزه بیش از ۵/۲ و حدود ۱۷۰ زمین لرزه بیش از ۴ در ایران رخ داده است.
وی افزود: برخی از گسل های مهم مسبب زمین لرزه های بزرگ در سال ۹۳ عبارتند از گسل پیشانی کوهستان زاگرس، گسل بالارود، گسل اصلی زاگرس. همچنین از دیگر گسلهای مهم لرزه زا می توان به گسل مشاء ، گسل شمال تبریز، گسل خزر، گسل نایبند ، گسل درونه اشاره کرد.
مختاری گفت: در سال گذشته به صورت میانگین هر ماه یک زمین لرزه بالای ۵ در ایران رخ داد.
زمین لرزه های بالای ۲.۵ در سال ۱۳۹۳
زمین لرزه های بالای ۴.۵ در سال ۱۳۹۳
شکل های بالا اغلب گسل های فعال ایران و زمین لرزه های مرتبط به آنها را در سال ۹۳ را نشان می دهد.
مخاری همچنین افزود: با مطالعه و دقت در نحوه پراکندگی زمین لرزه ها می توان گفت که زمین لرزه های رخ داده در سال ۹۳ بیشتر در منطقه ایلام ، بوشهر و هرمزگان بوده است .
مهم ترین زلزله در سالی که گذشت
از مهمترین زلزله های سال ۹۳ می توان به زلزله ساعت ۲۰:۷ دقیقه صبح روز ۱۳۹۳/۵/۲۷ مطابق با ۱۸ آگوست ۲۰۱۴ زلزله اي با بزرگاي ۶ در مقیاس امواج پیکري (IIEES) و حدود ۲/۶ در مقیاس بزرگای گشتاوري (USGS) که جنوب بخش مورموري شهرستان آبدانان در استان ایلام را لرزاند، اشاره کرد .
مختاری اظهار داشت: بر اساس اعلام شبکه شتابنگاري ایران، بیشینه شتاب ثبت شده در ایستگاه آبدانان برابر با ۲۲۳ سانتی متر بر مجذور ثانیه بوده است. این زلزله با پس لرزه هاي نسبتا شدید متعدد تا حدود ۸/۵ همراه بوده است. لرزه هاي ناشی از زلزله اصلی در محدوده شمال استان ایلام، شمال استان خوزستان و غرب استان لرستان احساس شده است. وقوع دو پیشلرزه با بزرگاي ۳ و ۵ در شب پیش از رویداد اصلی باعث اعلام هشدار به ساکنان از سوي مسوولان مدیریت بحران استان در منطقه شد. با توجه به زمان وقوع، هشدارهاي قبلی، شدت لرزه اي و وضعیت ساخت و ساز ساختمانها در منطقه این رویداد با خسارات جانی همراه نبود، اما آمار مصدومان ناشی از لرزه اصلی و پس لرزه هاي آن بیش از ۴۰۰ نفر گزارش شده است. روستاهاي محدوده جنوب و شرق مورموري بیشترین آسیبها را تجربه کرده اند.
No tags for this post.