برجام و تقویت همکاری های علمی و پژوهشی با جهان
در یک سال گذشته و به واسطه توافقات برجام که با تردد هیات های سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی از کشورهای مختلف اروپایی، امریکایی، آسیایی و آفریقایی همراه بوده، علاوه بر انعقاد تفاهم نامه های مشترک در حوزه های مختلف، فعالیت های علمی، پژوهشی و فناورانه ایران نیز از تیررس توجه هیات های خارجی دور نبوده است.
برخی از هیات های خارجی ضمن بازدید از برخی دانشگاه های ایران و آشنا شدن با دستاوردهای حوزه پژوهش و فناوری آنها، خواستار تبادل فناوری و تحقیق و پژوهش مشترک در بخش های مختلف شدند.
این دستاورد برجام را می توان مکمل عزم و تلاش جوانان و نخبگان علمی کشور دانست که با وجود محدودیت های متعدد در طول سال های تحریم، علاوه بر بومی سازی برخی از فناوری ها، برای نخستین بار در جهان به برخی از تازه های صنعتی، پزشکی، دفاعی و امنیتی دست یافتند.
به گفته معاون پژوهش و فناوری وزیر علوم، تحقیقات و فناوری، فضای ایجاد شده پس از برجام، توسعه ارتباطات علمی کشور را با کشورهای خارجی به ویژه اروپایی دوچندان کرده است.
*** توسعه دو چندان ارتباطات علمی کشور با کشورهای خارجی در پسابرجام
وحید احمدی در این خصوص به ایرنا گفت: اکنون تفاهم نامه های همکاری علمی میان ایران با کشورهایی چون آلمان، ایتالیا، اتریش، فنلاند، قزاقستان، آفریقای جنوبی و فرانسه منعقد شده است و برخی از این تفاهم نامه ها عملیاتی شده اند و یا در حد طرح، پیشرفت دارند.
وی بیان کرد: این تفاهم نامه ها بیشتر برای تبادل استاد و دانشجو، ایجاد فرصت های مطالعاتی 9 تا 12 ماهه و انجام طرح های مشترک است.
وی ادامه داد: درپسا برجام ارتباط با دانشگاه های کشورهای پیشرفته مهیا است و در دستور کار این وزارتخانه قرار گرفته است، با ظرفیت ایجاد شده در پسا برجام ارتباط با دانشگاه های خوب منطقه و همچنین کشورهای پیشرفته اروپایی و آسیای میانه در اولویت کاری حوزه ارتباطات پژوهشی و فناوری وزارت علوم، تحقیقات و فناوری است.
احمدی افزود: تحقیقات بین دانشگاهی، نشریات و مقالات مشترک، پروژه های مشترک، تبادل استاد و دانشجوی دکتری برای فرصت مطالعاتی از جمله این همکاری ها است البته باید دانشگاه های ما هم تلاش کنند تا بتوانند به سطح بین المللی برسند و مسوولان هم روابط ایجاد شده را به خوبی پیگیری کنند.
وی گفت: مجموع این فضا به رفع خلاءهایی که قبلا وجود داشت، کمک می کند مثل چاپ مقالات که به دلیل تحریم ها نتوانستیم آنها را در برخی از نشریات چاپ کنیم اما دیگر این فضا از بین رفته و از لحاظ قانونی مشکلی وجود ندارد.
**** انجام 35 درصد کارهای تحقیقات پزشکی در ایران با همکاری بین المللی
معاون تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی نیز در این خصوص به ایرنا گفت: ما در حوزه پزشکی تحقیقات مشترک وسیعی با دنیا داریم، تقریبا نزدیک به 35درصد مجموعه کارهای تحقیقات پزشکی که ما در ایران انجام می دهیم، با همکاری بین المللی است و بخش عمده آن نیز با آمریکا و اروپا است، امیدواریم با توجه به توافقات برجام و رفع تحریم ها در آینده این امر تقویت شود.
دکتر رضا ملک زاده بیان کرد: با توجه به توافقات برجام، تفاهم نامه های مشترک متعددی در خصوص تحقیق و پژوهش در حوزه پزشکی (دارو و درمان) و تجهیزات پزشکی با اکثر کشورهای اروپایی امضاء و مقدمات آن نیز فراهم شده است که در آینده بتوانیم در این مورد همکاری مشترک بسیار داشته باشیم.
ملک زاده گفت: در بحث همکاری مشترک در زمینه پژوهش و تحقیق با کشورهای مختلف، مقدار زیادی انجام کار تحقیقاتی مشترک به محققان ما در ایران برمی گردد که چقدر در این زمینه آمادگی داشته باشند، وقتی این آمادگی وجود داشته باشد، خیلی راحت تر می شود این همکاری ها را انجام داد.
به گزارش ایرنا، وی با اشاره به این که در حال حاضر سطح آمادگی محققان ما روز به روز در حال افزایش است، یادآور شد: به هرحال وضعیت تحقیق و پژوهش مشترک خیلی خوشبینانه تر و بهتر از دوران پیش از برجام است، با این حال، مشکل اصلی ما در پسابرجام به مسایل بانکی برای خرید دارو و تجهیزات پزشکی برمی گردد که با رفع کامل این مسئله، مشکل خرید این اقلام راحت تر حل می شود.