بیماری های قلبی و عروقی (CVDs) عامل اصلی مرگ و میر در سراسر جهان هستند. در حالی که مطالعات قبلی ارتباط بین مصرف کلی کربوهیدرات و بیماری های قلبی عروقی را در نظر گرفته اند، یک مطالعه جدید در بریتانیا به این موضوع پرداخته است که آیا انواع کربوهیدرات های مصرف شده بر سلامت قلب و عروق تأثیر می گذارد و دریافته که کیفیت مهمتر از کمیت است.
به گزارش سیناپرس، بیماری های قلبی عروقی ها بیماری هایی هستند که بر قلب و عروق خونی تأثیر می گذارند. بر اساس گزارش سازمان جهانی بهداشت (WHO)، بیماری های قلبی عروقی سالانه جان ۱۷٫۹ میلیون نفر را می گیرند.
تنگ شدن یا انسداد شریان های خون رسانی به قلب، سکته مغزی یا آنوریسم که بر جریان خون به مغز تأثیر می گذارد و بیماری های عروق خونی در بازوها و پاها همگی در زیر چتر بیماری های قلبی عروقی گنجانده شده است.
به گفته محققان عوامل خطر رفتاری برای بیماری های قلبی عروقی به خوبی شناخته شده است و شامل رژیم غذایی ناسالم و چاقی، عدم تحرک بدنی، سیگار کشیدن و مصرف بیش از حد الکل می شود. کارآزمایی های تصادفی سازی و کنترل شده قبلی و مطالعات مشاهده ای نشان داده اند که در مورد رژیم غذایی، میزان کربوهیدراتهای مصرف شده بر سلامت قلب و عروق تأثیری ندارد.
پژوهشگران توضیح می دهد: کربوهیدرات ها بر اساس ترکیب شیمیایی طبقه بندی شده و شامل قندها می شوند. قندها بیشتر به دو گروه قندهای آزاد و قندهای غیرآزاد طبقه بندی می شوند. قندهای آزاد توسط سازنده یا مصرف کننده به مواد غذایی اضافه می شوند و شامل قندهایی می شوند که در عسل، شربت ها، شهدها یا آب میوه های شیرین وجود دارند، اما قندهای غیرآزاد عمدتاً شامل قندهای طبیعی موجود در میوه ها، سبزیجات و محصولات لبنی می شوند.
آژانس های بهداشت عمومی در سراسر جهان توصیه می کنند که مصرف قندهای آزاد را برای کاهش خطر افزایش وزن و پوسیدگی دندان محدود کنید. به عنوان مثال، سرویس بهداشت ملی بریتانیا (NHS) توصیه می کند که بزرگسالان روزانه بیش از ۳۰ گرم قند آزاد مصرف نکنند. به گزارش سیناپرس، برای آگاهی بهتر، ۳۰ گرم معادل حدود هفت حبه قند است.
جدیدا یک مطالعه بزرگ در بریتانیا ارتباط بین بیماری های قلبی عروقی و کیفیت کربوهیدرات های مصرفی را به جای کمیت مورد بررسی قرار داده است. شرکت کنندگان با استفاده از ابزار ارزیابی آنلاین ۲۴ ساعته رژیم غذایی، میزان مصرف ۲۰۶ ماده غذایی و ۳۲ نوشیدنی را تحت نظر گرفتند و کربوهیدرات ها را بر اساس نوع و منبع تقسیم بندی کردند.
انواع کربوهیدرات ها شامل قندهای آزاد، قندهای غیرآزاد و فیبر بودند. منابع کربوهیدرات ها نشاسته غلات تصفیه شده شامل نان سفید، ماکارونی سفید و برنج، غلات، پیتزا، کراکر، کیک، شیرینی و دسر و نشاسته های سبوس دار شامل دانه های قهوه ای و نان سبوس دار، ماکارونی سبوس دار و برنج قهوه ای می شدند.
در ادامه نمونه خون از شرکت کنندگان برای اندازه گیری سطوح چربی خون شامل کلسترول و تری گلیسیرید گرفته شد و شرکت کنندگان در طول سال ها تحت نظر قرار گرفتند تا مشخص شود آیا آنها به بیماری های قلبی عروقی مبتلا شده اند یا خیر.
نتایج نشان داد که مصرف قندهای آزاد به طور کلی با بیماری های قلبی عروقی و به طور خاص با بیماری عروق کرونر و سکته به طور مثبت ارتباط مثبتی دارد. مصرف قند آزاد همچنین منجر به افزایش سطح چربی خون یا تری گلیسیرید شد. برعکس، دریافت فیبر بیشتر برای کاهش خطر ابتلا به بیماری های قلبی عروقی یافت شد.
به گزارش سیناپرس، مطالعات فعلی هیچ ارتباطی بین مقدار کربوهیدرات مصرفی و خطر ابتلا به بیماری های قلبی عروقی نشان نداد. در عوض، داده ها نشان می دهد که خطر ابتلا به بیماری های قلبی عروقی به نوع کربوهیدرات مصرفی، به ویژه مصرف قندهای آزاد بستگی دارد.
شرح کامل این مطالعه در مجله تخصصی BMC Medicine منتشر شده است.
مترجم: فاطمه امینی
No tags for this post.