نماد سایت خبرگزاری سیناپرس

حُسن همسایگی، سیاست دولت سیزدهم است

وزیر علوم، تحقیقات و فناوری گفت: همکاری‌های علمی و فناوری، از حوزه‌هایی است که باید در دهه چهارم فعالیت اکو، بیش از پیش مورد توجه قرار گیرد.

به گزارش سیناپرس؛ محمدعلی زلفی‌گل، امروز، ۲۵ بهمن‌ماه، در «پنجمین اجلاس هیئت امنای بنیاد علمی اکو» که در سالن همایش‌های اتاق بازرگانی اصفهان برگزار شد، درباره همکاری جمهوری اسلامی ایران با بنیاد علمی اکو، اظهار کرد: بنیاد علمی اکو سیزدهمین سال فعالیت خود را پشت سر می‌گذارد و در این مدت جمهوری اسلامی ایران، همکاری‌هایی گسترده‌ای با کشورهای عضو سازمان‌های همکاری اقتصادی برقرار کرده و در این راستا میزبانی دو هیئت امنای بنیاد علمی در طول چهار سال گذشته، گواه توجه ایران به اهمیت همکاری‌ها در حوزه علوم و فناوری است.  

وی ادامه داد: در دولت سیزدهم، سیاست‌های حُسن همسایگی در اولویت بوده و این سیاستی کلیدی است و سازمان همکاری اقتصادی نیز در چارچوب همین سیاست جایگاهی ویژه و در خور توجه دارد.

وزیر علوم اظهار کرد: مفتخرم اعلام نمایم که وزارت علوم، تحقیقات و فناوری ایران بر اساس همین ارزیابی با پیگیری‌های مجدانه پس از چند سال موفق شد بنیاد علمی اکو را وارد فهرست گروه اول عضویت‌های دولت جمهوری اسلامی ایران نماید.  

زلفی‌گل با بیان اینکه اکو به‌عنوان سازمانی منطقه‌ای متشکل از ۱۰ کشور به مساحت تقریبی ۸ میلیون کیلومتر مربع و جمعیتی معادل ۵۰۰ میلیون نفر است، خاطر نشان کرد: اکو ظرفیت گسترده‌ای برای همکاری میان ملل منطقه دارد. در واقع، اکو سازمانی اقتصادی است که اساسا برای رشد، توسعه و پیشرفت کشورهای منطقه متولد شده، اما در طول بیش از سه دهه فعالیت خود علاوه بر اقتصاد و تجارت، وارد همکاری در حوزه‌های دیگر نیز شده است.  

وی یادآور شد: همکاری‌های علمی و فناوری، یکی از این حوزه‌هایی است که باید در دهه چهارم فعالیت اکو بیش از پیش مورد توجه قرار گیرد.

وزیر علوم، علم، فناوری، آموزش و نوآوری را کلید و پیش نیاز رشد، توسعه پایدار، ترقی و پیشرفت جوامع و ملل امروز منطقه دانست و گفت: با توجه به اهمیت علم، فناوری، آموزش و نوآوری، باید به همکاری‌های این حوزه توجهی شایسته داشته باشیم.

زلفی گل با اعتقاد بر اینکه علم، فناوری، آموزش و نوآوری دولت‌های عضو اکو مشکلات و چالش‌های مشترکی دارند، ادامه داد: از معضلات زیست محیطی گرفته تا مسئله آب، انرژی و غیره، همه دولت‌های عضو اکو درگیر این چالش‌ها هستند. دولت‌های عضو تاکنون در حوزه اقتصاد قدم‌های مهمی برداشته و دولت سزدهم نیز در چارچوب سیاست همسایگی، اقداماتی قابل توجهی برای افزایش مبادلات تجاری با کشورهای عضو اکو انجام داده است، اما برای افزایش ظرفیت‌های علمی و نیز هم‌افزایی ظرفیت‌های علمی و فناورانه ملل منطقه راهی طولانی در پیش است.  

وی گام اول در این مسیر را شناخت وضعیتی که در آن قرار داریم عنوان کرد و افزود: به‌عنوان یک پیشنهاد قابل اجرا و نه چندان دشوار، وزارت علوم، تحقیقات و فناوری ایران پیشنهاد می‌کند که بنیاد علمی اکو به‌عنوان نقطه ثقل همکاری‌های علمی و فناورانه میان دولت‌های عضو، یک بانک اطلاعاتی درباره وضعیت علوم، فناوری و آموزش کشورهای منطقه ایجاد کند. ایجاد این بانک اطلاعاتی در برابر وضعیتی که در آن قرار داریم، اینکه چه اولویت‌های داریم و منطقه اکو باید در کدام مسیر حرکت کند، اقدامی کلیدی است.  

وی ادامه داد: این کار در گام بعدی می‌تواند به انتشار گزارش‌های ادواری از وضعیت پیشرفت علمی و فناورانه کشورهای منطقه اکو و همچنین میزان همگرایی دولت‌های عضو در این حوزه کمک نماید. دولت جمهوری اسلامی ایران با تاسیس پایگاه اطلاعات علمی ISC و سامانه نظام ایده‌ها و نیازها در این زمینه از تجزیه لازم برخوردار است.

زلفی‌گل با بیان اینکه همکاری جوامع علمی و فناورانه کشورهای عضو اکو نتایجی به مراتب موثرتر، عمیق‌تر و پایدارتر از همکاری اقتصادی کشورهای عضو اکو خواهد داشت، ادامه داد: به‌عنوان یک ایده نتیجه بخش به رئیس جدید بنیاد علمی اکو پیشنهاد می‌کنم، روند همکاری جوامع علمی و فناوری کشورهای عضو را به‌عنوان یک برنامه و با تعریف پارامترهای عملیاتی از جمله طرح‌های چند جانبه پیگیری کنند.  

وزیر علوم، تحقیقات و فناوری در پایان بار دیگر حمایت جمهوری اسلامی ایران و وزارت علوم، تحقیقات و فناوری را از بنیاد علمی اکو ابراز کرد و یادآور شد: زمان آن رسیده است که سازمان همکاری اقتصادی مانند سایر سازمان‌های بین‌المللی پیش رو با تدوین برنامه بورس مشترک، زمینه‌سازی را برای تبادل برنامه دانشگاهی و ایجاد شبکه‌های بین دانشگاهی یا شبکه‌های مشترک میان پارک‌های علم و فناوری، زمینه همکاری علمی و فناورانه گسترده‌تر جوامع عضو اکو را فراهم نماید.

 منبع:ایسنا

خروج از نسخه موبایل