تأثیر نحوه بهرهبرداری از منابع طبیعی در احیای سبز اقتصادی
پژوهش عضو هیأت علمی دانشگاه تهران درباره اقتصاد کشورهای بریکس (BRICS)، نشان از اهمیت اثربخشی در بهرهبرداری از منابع طبیعی در احیای اقتصادی سبز (green economic recovery) دارد.
پژوهش تازه دکتر احسان رسولینژاد، دانشیار دانشکده مطالعات جهان دانشگاه تهران، بر موضوع توسعه پایدار تمرکز دارد. در یکی از مقالات استخراجشده از این پژوهش که به تازگی منتشر شده، اقتصاد کشورهای بریکس (برزیل، روسیه، هندوستان، چین و آفریقای جنوبی) در یک بازه ۲۰ ساله مورد بررسی قرار گرفته است.
به گفته این عضو هیأت علمی دانشکده مطالعات جهان، همهگیری بیماری کرونا از اواخر سال ۲۰۱۹ میلادی و به تبع آن اجرای محدودیتهای کرونایی، موتور اقتصادی بسیاری از کشورها را دچار اختلال کرد. پس از پایان سال ۲۰۲۰ میلادی و انطباق ساختارهای اقتصادی با الگوهای جدید ناشی از شرایط همهگیری بیماری کرونا، مبحث احیای اقتصادی مورد توجه قرار گرفت.
این پژوهشگر حوزه اقتصاد جهانی، در توضیح مفهوم «احیای سبز اقتصادی» گفت: «این گفتمان به معنای بازتعریف اهمیت مسائل محیط زیستی در فرآیند احیای فعالیتهای اقتصادی است که در دوران پساکرونا اهمیت یافته است. در مقالهای که به تازگی منتشر شده، با سنجش و مطالعه در دادههای تجربی اقتصاد کشورهای بریکس، به رابطه اثربخشی در بهرهبرداری از منابع طبیعی بر این گفتمان پرداختهایم.»
دکتر رسولینژاد درباره دلیل انتخاب کشورهای بریکس، افزود: «اهمیت مطالعه کشورهای بریکس در آن است که این کشورها نقش بسیار زیادی در انتشار دیاکسید کربن و تامین کالایی بازارهای جهانی دارند و طبق پیشبینیهای نهادهای بینالمللی مرتبط، نقش این کشورها در مشارکت در تهدید تغییر اقلیم و همچنین نفوذ آنها در بازارهای جهانی کالاها و خدمات در آینده بیشتر خواهد بود.»
مؤلف کتاب «اقتصاد روسیه در گذر زمان»، خاطرنشان کرد: «یافتههای این پژوهش نشان از اهمیت بالای بهرهبرداری اثربخش منابع طبیعی در احیای سبز اقتصادی دارد. ضمن آنکه رابطه علّی کوتاهمدت و بلندمدت میان این دو متغیر دیده میشود. لذا سیاستگذاری برای اثربخشی در بهرهبرداری از منابع طبیعی در قالب ارتقاء سرمایهگذاری سبز، بسترسازی توسعه بازار تامین مالی سبز، منطقهگرایی سبز، حمایت از بنگاههای کوچک و متوسط فعال در حوزه کسبوکار سبز میبایست در برنامه بلندمدت کشورها جهت رسیدن به توسعه پایدار قرار گیرد.»
مقاله تازه این عضو هیأت علمی دانشگاه تهران، با همکاری لینهای ژائو، استاد مدرسه اقتصاد و علوم مالی دانشگاه Huaqiao چین تألیف شده و در شماره ۸۰ نشریه «سیاستگذاری برای منابع» با ضریب تأثیر ۸.۲ توسط انتشارات الزویر به چاپ رسیده است.