مشکل جدی‌تر از کمبود بارندگی، عدم مدیریت منابع آب است

 دکتر محمدجعفر ناظم‌السادات، امروز سه‌شنبه 12 مرداد با شرکت در یک کنفرانس خبری، به شدت در خصوص آینده وضعیت آب و اقلیم استان فارس، ایران و منطقه ابراز نگرانی و اضافه کرد: تغییرات اقلیم، به شکلی گسترده تمام ابعاد زندگی انسان و جوامع را تحت تاثیر قرار می‌دهد و آثار و پیامدهای شدید اقتصادی، سیاسی و اجتماعی برجای می‌گذارد.

وی با تاکید بر لزوم تامل در هر اقدام تاثیرگذاری بر تغییرات اقلیمی در جامعه، گفت: روند تغییرات اقلیمی از حدود سال 1880 و با صنعتی شدن جهان، آغاز شده و در یک بخش تنها حجم گازکربنیک موجود در جو که در سال 1880 حدود 240 PPM بوده اکنون به 404 PPM رسیده است.

این استاد دانشگاه، یکی از مشکلات و عوارض‌ تغییرات اقلیمی را مهاجرت از روستا به شهرها و افزایش شدید جمعیت در کلان‌شهرها دانست و گفت: طی 50 سال اخیر درخواست در کلان‌شهرها تا 50 برابر افزایش داشته است.

وی گفت: زمانی پیشینیان ما با حفر قنات و کاریز آب را جمع‌آوری کرده  و برای کشت و زرع و شرب از آن استفاده می‌کردند و ما امروز چاه‌ حفر کرده و آب را با کمک تکنولوژی دیگران، از اعماق زمین بیرون می‌کشیم و بی‌هیچ برنامه دقیقی مصرف می‌کنیم!

این استاد دانشگاه با بیان اینکه بارش در سطح منطقه تمایل به کاهش دارد، گفت: مسئله اصلی امروز ما بارش و کم شدن آن نیست، بلکه موضوع مدیریت آب و منابع آب است. براساس مدل‌های پیش‌بینی وضعیت جوی، می‌توان تاکید کرد که وضعیت مناسب نیست، روند کلی نشان‌دهنده تداوم افزایش دما طی سال‌های آینده و ثابت بودن میزان بارندگی‌ها است.

ناظم‌السادات همچنین با ابراز نگرانی شدید از آنچه بهره‌کشی از منابع آب سطحی نظیر دریاچه‌ها و دریاها و خلیج‌فارس عنوان می‌کرد، گفت: نباید از تاثیرات مستقیم بهره‌کشی بیش از اندازه از خلیج فارس، بر روی حجم بارندگی در منطقه غافل بود. به ازای هر یک لیتر آبی که از آب خلیج فارس شیرین می‌کنیم، حدود 10 لیتر کاهش بارندگی در کل منطقه را باید انتظار داشت.

وی با بیان اینکه برای استحصال آب از خلیج فارس و دریای عمان و انتقال آن به سایر نقاط، باید به بررسی‌های دقیق علمی و کارشناسی متوسل شد، گفت: تا از نظر علمی و به شکل دقیق اثبات نشود که انتقال آب از خلیج فارس به سایر نقاط دارای تاثیرات منفی شدید بر منطقه نیست، شخصا به‌عنوان یک فرد دانشگاهی، با این روش مخالف هستم.

ناظم‌السادات با تصریح اینکه امروز بهره‌برداری کشورهای عربی از خلیج‌فارس و دریای عمان بی‌اندازه بوده است، گفت: این استفاده بیش از حد برای کل منطقه خطرآفرین است لذا به دولت پیشنهاد کرده‌ام که باید با روش‌های دیپلماتیک، دولت‌های عربی را متقاعد کنند که به معاعده‌های بین‌المللی پایبند باشند.

وی هشدار داد که اگر این روند(بهره‌برداری از آب خلیج فارس) با همین سرعت رو به رشد، تداوم داشته باشد، در آینده نه‌چندان دور تنها یک کوه نمک از خلیج فارس باقی خواهد ماند، تصریح کرد: باور کنیم که زیان‌های هنگفتی به ازای هر یک لیتر آب که از خلیج فارس برداشت و شیرین می‌کنیم،‌ به محیط زیست وارد خواهد شد.

ناظم‌السادات گفت: متاسفانه امروز عده‌ای منافعشان در لوله‌کشی و توسعه لوله‌کشی‌ها و آب‌شیرین‌کن‌ها و کارخانه‌هایی است که از آب خلیج فارس استفاده می‌کنند. آنها شاید مطلع نباشند که بحث شیرین کردن آب و انتقال آب شاید در ابتدا خوب باشد اما در آینده، آبی نخواهد ماند که کسی شیرین یا منتقل کند!!

وی با بیان اینکه که صنعت نیاز ضروری بشر به‌شمار می‌رود، گفت: موضوع ما بهره‌برداری نامناسب از صنعت و دستاوردهای صنعتی است. کشورهایی که پمپ‌های آب تولید کرده‌اند، خودشان از این تکنولوژی برای برداشت آب از منابع زیرزمینی بهره نبرده‌اند. آنها در حفظ محیط زیست پیشتاز هستند.

این استاد دانشگاه شیراز با یادآوری اینکه آثار خشکسالی در ابعاد مختلف قابل مشاهده است، گفت: ما امروز به‌شدت وابسته به آبی هستیم که از جایی دیگر تامین می‌شود و این در حالی است که طی سال‌های اخیر، 20 برابر حجم آبی را که وارد منابع زیرزمینی می‌شود، از این منابع خارج و مصرف کرده‌ایم.

وی هشدار داد که تداوم این روند به معنی وقوع جنگ اقلیمی و پیروزی آنانی است که به نام دشمن از آنها یاد می‌کنیم زیرا در آینده ما برای تامین غذا و آب محتاج خواهیم شد!

عضو هیات علمی دانشگاه شیراز تاکید دارد که امروز کلان‌شهرها چندین برابر ظرفیت خود جمعیت دارند، گفت: ما باید جمعیت را به سمت روستاها هدایت کنیم و راهکار آن ارتقاء سطح خدمات رفاهی در روستاها است. باید اینترنت و سایر امکانات و تکنولوژی‌های روز را به روستاها ببریم. باید به روستاییان یارانه بیشتری بدهیم و حتی هزینه انرژی و سوخت را برای آنان کمتر محاسبه کنیم.

ناظم‌السادات تصریح کرد: اگر در دوران دفاع مقدس ما موفق شدیم در مقابل دشمن سدی محکم ایجاد کنیم،‌ به دلیل وجود روستاهای متعدد و روستائیانی بود که در هر روستا حضور داشتند و آن را زنده نگه‌داشته بودند اما امروز همان روستائیان آواره شهرها شده‌اند و شهرهای بزرگ را بی‌آبی با چالش مواجه کرده است.

استاد دانشگاه شیراز تاکید کرد: چرا باید برق را به شکل رایگان در اختیار کسانی قرار دهیم که پمپ‌هایشان آب را از چندصد متری زمین بیرون می‌کشند و آینده را با مخاطره مواجه می‌کنند؟

ناظم‌السادات گفت: گرد و خاک و ریزگردها می‌تواند بسیاری از نقاط آباد امروز را زیر خود دفن کند، ما باید آماده باشیم و این آمادگی همراهی و هماهنگی دولت و ملت را طلب می‌کند.

به گزارش ایسنا، در حاشیه این نشست خبری، از سایت مرکز پژوهش‌های علوم جوی و اقیانوسی دانشگاه شیراز نیز رونمایی شد که در آن اطلاعات دقیقی در خصوص وضعیت جوی و اقلیمی استان فارس، ایران و منطقه خاورمیانه، درج شده است.

No tags for this post.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا