حالت تهوع و استفراغ بعد از عمل جراحی، یکی از آزاردهنده ترین مشکلاتی است که بیماران با آن مواجه می شوند. محققان کشورمان برای رفع این مشکل در کودکان تحت عمل جراحی برداشت لوزه ها، رایحه درمانی با اسانس پرتقال را به عنوان راهی طبیعی و بی ضرر معرفی کرده اند.
به گزارش سیناپرس، لوزه ها در ورودی دستگاه تنفسی قرار دارند و به طور مداوم در معرض مواجهه با انواع مواد محرک دستگاه ایمنی یا همان آنتی ژن ها هستند. لوزه ها در سال های اولیه زندگی نقش مهمی در مقاومت بدن فرد در برابر عفونت های تنفسی بر عهده دارند. در حالت عادی، بین فلور طبیعی میکروب های ناحیه لوزه ها و پاسخ ایمنی موضعی بدن، نوعی حالت تعادل برقرار است، ولی عفونت های مكرر حاد، جمعیت باکتریایی را تغییر می دهد و این تعادل را بر هم می زند و منجر به تورم یا اصطلاحا هایپرتروفی بافت غدد لنفاوی می شود که البته با کمک آنتی بیوتیک های مناسب، تا حدود زیادی کنترل می شود. ولی در صورت بروز عفونت های مكرر و بزرگ شدن قابل توجه، می تواند مشکلاتی را برای کودک به وجود آورد.
به گفته متخصصان، در صورتی که مشکل لوزه ها حاد شود، بایستی عملی به نام آدنوئیدکتومی یا برداشتن لوزه ها را انجام داد. این عمل جراحی، یكی از رایج ترین عمل هایی است که در کودکان انجام می شود. این روش که در قرن نوزدهم آغاز شد، در طول یک قرن و نیم گذشته به طور اساسی تكامل یافته است. به گزارش سیناپرس، تهوع و استفراغ از عوارض شایع پس از عمل برای تمام جراحی ها است که اثرات زیانباری به همراه دارد و اغلب به عنوان یكی از ناخوشایندترین عوارضی که بیماران ترجیح می دهند از آن اجتناب کنند؛ ذکر می شود. عمل آدنوئیدکتومی یا خارج کردن لوزه ها نیز از این موضوع مثتثنی نیست و محققان همواره در تلاش هستند تا راه حل های نوینی را برای آن بیایند.
در همین راستا، پژوهشگران دانشگاه آزاد اسلامی واحد اصفهان (خوراسگان) در یک مطالعه پژوهشی جالب، تأثیر رایحهدرمانی با اسانس پرتقال را بر شدت تهوع و استفراغ کودکان بعد از عمل جراحی فوق مورد بررسی قرار داده اند.
آن ها در این کارآزمایی بالینی، وضعیت 64 کودک بستری در بیمارستان امیرالمؤمنین شهر رشت را مطالعه کردند. آن ها رایحه درمانی برای کودکان فوق را پس از عمل جراحی برداشتن لوزه ها و با استفاده از اسانس پرتقال انجام داده و سپس وضعیت تهوع و استفراغ در آن ها را بررسی نمودند.
نتایج این مطالعه نشان می دهد: رایحهدرمانی با اسانس پرتقال بر کاهش شدت تهوع و استفراغ کودکان بعد از عمل جراحی خارج کردن لوزهها تأثیر قابل توجهی دارد. بنابراین، ضروری است این مساله در برنامههای آموزشی مورد توجه مسئولان آموزش پرستاری و مراکز درمانی قرار گیرد.
در این باره، فاطمه پاک نودهی، محقق مرکز تحقیقات سلامت جامعه دانشگاه آزاد اسلامی واحد اصفهان (خوراسگان) و همکارانش می گویند: با توجه به علاقه و تمایل کادر درمان و به ویژه پرستاران در استفاده از روش های مكمل و کاهش عوارض استفاده از داروها و همچنین با توجه به نتایج پژوهش فعلی، می توان انتظار داشت این روش از جانب پزشكان و سایر اعضای تیم درمان مورد استقبال قرار گیرد.
آنها می افزایند: با نزدیک شدن به درمان های مكمل و به خصوص رایحه درمانی، پرستاران در موقعیت بهتری در راستای پاسخ به افزایش تقاضای بیماران برای دریافت کمک و آرامش قرار می گیرند. همچنین با آشكارسازی اثرات رایحه درمانی یا آروماتراپی استنشاقی به عنوان مداخله ای ایمن و مؤثر در کاهش درد بیماران می توان این روش را که هنوز در بین پرستاران ما ناشناخته است، به طور ساده و قابل اجرا در تمام مراکز بهداشتی و حتی در منازل بیماران برای کمک به آن ها به خدمت گرفت.
به گزارش سیناپرس، این یافته های علمی پژوهشی را مجله مراقبت پرستاری و مامایی ابنسینا وابسته به دانشگاه علوم پزشکی همدان منتشر کرده است.
گزارش: محمدرضا دلفیه
No tags for this post.