نماد سایت خبرگزاری سیناپرس

از سرطان معده بیشتر بدانیم

سینا

یک کارشناس پیشگیری و مبارزه با بیماری های غیرواگیر گفت: سرطان معده یکی از سرطان های شایع در کشور ما محسوب می شود که در صورت تشخیص به موقع، به طور کامل قابل درمان است و بر عکس زمانی که دیر تشخیص داده شود، ممکن است از معده فراتر رفته و حتی اعضای دیگر بدن را درگیر کند و یا منجر به مرگ شود.

به گزارش سینا پرس فارس، دکتر زهرا خسروی زادگان در خصوص علت های ایجاد سرطان معده چنین گفت: عفونت با هلیکوباکتر پیلوری، نیتریت و نیترات موجود در گوشت خام، مصرف غذاهای آماده و فست فودها، کمبود ویتامین ها به ویژه ویتامین های A و C در رژیم غذایی، رژیم غذایی مشتمل بر غذاهای دودی، گوشت و ماهی نمک سود، ترشی ها، کنسروها، سیگار، الکل، چاقی

خسروی زادگان در ادامه افزود، در خصوص جنسیت مذکر؛ آمارها نشان می دهد میزان ابتلا در مردان دو برابر زنان است.

او در ادامه خاطرنشان کرد، موارد دیگری که باعث این بیماری میشود، افزایش سن، سابقه خانوادگی سرطان معده، سابقه جراحی قبلی معده، گروه خونی A، هلیکوباکتر پیلوری و سرطان معده.

وی افزود، هلیکو باکتر پیلوری میکروبی است که در انتهای معده زندگی می کند و در ایجاد زخم ها و التهاب معده، سوء هاضمه و بروز سرطان معده تاثیر دارد.

این کارشناس پیشگیری ادامه داد، هلیکوباکتر پیلوری از طریق غذا یا آب آلوده و تماس با محتویات معده افراد آلوده از فردی به فرد دیگر منتقل می شود؛ این میکروب در همه افراد ایجاد سرطان نمی کند و در حدود ۱۵ درصد از بیمارانی که عفونت درازمدت دارند، ممکن است دچار یک یا چندین عارضه شوند.

نیترات ها و نیتریت ها و سرطان معده

زهرا خسروی زادگان گفت: نیترات ها و نیتریت ها ترکیباتی هستند که به منظور جلوگیری از فساد گوشت، به سوسیس، کالباس و گوشت های کنسرو شده اضافه می شوند؛ این مواد با ترکیب شدن با اجزای تشکیل دهنده گوشت به سوسیس و کالباس رنگ صورتی و عطر و بوی مطبوعی می بخشد، اما با وارد شدن این مواد به بدن ترکیباتی به نام «نیتروزآمین» تولید می شود که می تواند باعث ایجاد سرطان در بدن شود.

علائم و نشانه های سرطان معده چیست

خسروی زادگان افزود، این بیماری ممکن است در ابتدا هیچگونه علائمی از خود نشان ندهد، اما همزمان با رشد تومور و پیشرفت بیماری، علائمی از قبیل درد شکم، تهوع، کاهش اشتها، نفخ پس از خوردن غذا، اختلال در بلع، سوزش سر دل یا سوء هاضمه، کاهش وزن، وجود خون در مدفوع یا استفراغ خونی، احساس پُری معده پس از غذا خوردن و وجود مایع در شکم و تورم شکم(آسیت) در بیماران نمایان می شود.

چگونه بیماری تشخیص داده می شود

وی ادامه داد، تنها تشخیص قطعی سرطان معده نمونه برداری از معده و بررسی آزمایشگاهی آن است که اغلب با کمک آندوسکوپی مقداری از بافت معده برداشته شده و در زیر میکروسکوپ سلول های آن مشاهده و بیماری تشخیص داده می شود.

چگونه سرطان معده درمان می شود

این کارشناس پیشگیری و مبارزه با بیماری های غیرواگیر افزود، درمان این بیماری با توجه به مرحله تشخیص بیماری شامل جراحی، شیمی درمانی، پرتودرمانی و ایمنوتراپی است.

زهرا خسروی زادگان راه های پیشگیری از سرطان معده را چنین عنوان کرد، پرهیز از مصرف سیگار و قلیان، انجام فعالیت فیزیکی منظم(انجام روزانه ۳۰ دقیقه ورزش)، استفاده از رژیم غذایی دارای میوه و سبزی(روزانه دست کم ۵ واحد)، کاهش مصرف غذاهای کنسروی و کمپوت شده، کاهش مصرف غذاهای چرب و سرخ کردنی، استفاده از گوشت های کم چربی، پرهیز از مصرف غذاهای پُر نمک و ترشی ها، استفاده از آب شُرب بهداشتی

خسروی زادگان توصیه هایی نیز ذکر کرد که باید به آنها توجه شود از جمله اینکه، در صورتی که در خانواده درجه یک سابقه ابتلا به سرطان معده دارید، بهتر است با پزشک مشورت کنید، در صورت عود متعدد عفونت هلیکوباکتر در معده با پزشک مشاوره کنید، پس از درمان بیماری های معده، معاینه های دوره ای را جدی بگیرید، در صورت درد شکمی شدید و وجود خون در مدفوع به پزشک مراجعه کنید.

او در پایان افزود، برای پیشگیری از سرطان معده، رژیم غذایی سالم داشته باشید؛ غذاهای چرب را کمتر مصرف کنید؛ سبزی ها و لبنیات را بیشتر در برنامه غذایی خود قرار دهید، چون میکروب هلیکوباکتر از طریق دهان و رعایت نکردن بهداشت هنگام غذا خوردن وارد بدن فرد می شود، بنابراین لازم است با رعایت بهداشت آب و غذا از بروز مشکلات پیشگیری کنیم.

گزارش: محمدرضا قشقایی زاده

خروج از نسخه موبایل