یک مطالعه جدید توسط محققان دانشگاه بریتیش کلمبیا با همکاری پژوهشگران دانشگاه ویکتوریا، نشان داده است؛ سطوح معمول آلودگی ناشی از ترافیک، می تواند عملکرد مغز انسان را تنها در عرض چند ساعت مختل کند. طبق یافته های تحقیقاتی، قرار گرفتن در معرض دود خروجی از اگزوز دیزل تنها به مدت دو ساعت، باعث کاهش اتصالات عملکردی مغز می شود.
پژوهشگران اظهار داشته اند: آلودگی هوا، بزرگترین تهدید زیست محیطی برای سلامت انسان ها محسوب می شود و تا به حال تحقیقات متعددی به بررسی تاثیرات مضر آن بر دستگاه ها و اندام های مختلف بدن پرداخته اند.
محققان در این مطالعه ۲۵ فرد بالغ سالم را در معرض دود اگزوز و سپس هوای فیلتر شده، در یک محیط آزمایشگاهی قرار دادند و فعالیت مغز آنها را قبل و بعد از قرار گرفتن در معرض هوای آلوده، با استفاده از تصویربرداری تشدید مغناطیسی عملکردی (fMRI) اندازه گیری کردند.
محققان تغییرات شبکه حالت پیش فرض مغز (DMN) را تجزیه و تحلیل کردند؛ این شبکه، مجموعه ای از نواحی مغزی به هم پیوسته است که نقش مهمی در حافظه و تفکر افراد دارند. محققان، پس از بررسی اسکن های fMRI دریافتند؛ اتصال عملکردی مغز شرکت کنندگان، پس از قرار گرفتن در معرض دود اگزوز، در مناطق گسترده ای از DMN، کاهش یافته بود.
پژوهشگران گفته اند، اتصال عملکردی تغییر یافته در DMN با علائم افسردگی و کاهش عملکرد شناختی در افراد مرتبط است؛ بنابراین مشاهده تاثیر منفی آلودگی ناشی از ترافیک بر این شبکه، بسیار نگران کننده است. نتایج بررسی های ما نشان داده اند که آلودگی هوا ممکن است حافظه یا توانایی تفکر افراد را مختل کند.
به گزارش سیناپرس،تغییرات در مغز موقتی بود و اتصال مغزی شرکت کنندگان پس از مدتی به حالت عادی بازگشت. با این حال تصور می شود که در صورت قرار گرفتن طولانی مدت در معرض آلودگی هوا، این اثرات مضر می توانند به مدت طولانی تری مغز را تحت تاثیر قرار دهند.
یافته های تحقیقاتی در مجله Environmental Health منتشر شده اند.
ترجمه: سنا دلفیه
No tags for this post.