از نظر تکاملی، اینگونه به نظر می رسد که جمعیت انسان در عرض چند ثانیه افزایش یافته است. وقتی به تاریخ ما فکر کنید، این خبر که اکنون جمعیت بشر به ۸ میلیارد نفر رسیده است، غیرقابل توضیح به نظر می رسد.
به گزارش سیناپرس، در ۹۹ درصد از یک میلیون سال آخر زندگی انسان، مردم به ندرت با انسان های دیگر برخورد کرده و در هر زمان فقط حدود ۱۰ هزار نئاندرتال زندگی می کردند و امروزه حدود ۸۰۰ هزار نفر در همان فضایی هستند که توسط یک نئاندرتال اشغال شده بود. علاوه بر این، از آنجایی که انسان ها در گروه های اجتماعی زندگی می کنند، نزدیک ترین گروه نئاندرتال بعدی احتمالاً بیش از ۱۰۰ کیلومتر دورتر بوده که پیدا کردن یک جفت خارج از گروه خود یک چالش مهم به شمار می رفته است.
پنی اسپیکینز (Penny Spikins) استاد باستان شناسی ریشه های انسانی از دانشگاه یورک و محقق ارشد این مطالعات می گوید: نئاندرتال ها تمایل بیشتری به ماندن در گروه های خانوادگی خود داشته و نسبت به گونه های جدید محتاط تر بودند. اگر آن نئاندرتال ها از گونه هوموساپینس پیشی گرفته بودند، احتمالاً تراکم جمعیت بسیار کمتر می شد. به عنوان مثال، تصور اینکه آنها در حال ساخت شهر هستند، دشوار است، زیرا از نظر ژنتیکی تمایل کمتری به رفتار دوستانه با کسانی داشتند که فراتر از خانواده خود هستند.
اسپیکینز توضیح می دهد:دلایل رشد چشمگیر جمعیت ما ممکن است به روزهای دوران وموساپینس در بیش از ۱۰۰ هزار سال پیش برگردد. تفاوت های ژنتیکی و آناتومیکی بین ما و گونه های منقرض شده ای مانند نئاندرتال ها ما را بیشتر به گونه های حیوانی اهلی شده شبیه کرده است.
از آنجایی که انسانهای خردمند به احتمال بیشتری با گروههای خارج از خانواده شان تعامل داشتند، یک استخر ژنتیکی متنوعتر ایجاد کردند که مشکلات سلامتی را کاهش داد. به عنوان مثال، برخی نئاندرتال ها ۱۷ ناهنجاری ژنتیکی را تنها در ۱۳ نفر نشان دادند که چنین جهش هایی تقریباً در جمعیت های بعدی گونه ما وجود نداشت. گفتنی است که نئاندرتالها معمولاً عمر کوتاهتری نسبت به انسان های امروزی داشته اند.
گونه های انسان خردمند نیز ممکن است ۱۰ تا ۲۰ درصد سرعت تولیدمثل سریعتری نسبت به گونه های قبلی انسان داشته باشند. اما داشتن نوزادان بیشتر تنها در صورتی جمعیت را افزایش می دهد که غذای کافی برای خوردن آنها وجود داشته باشد.
به گفته اسپیکینز، از ۱۰۰ هزار سال پیش، انسان ها شبکههایی ایجاد کردند که در آن انواع جدیدی از سلاح های شکار و جواهرات مانند مهرههای صدفی به وجود آمد. ایده ها به طور گسترده ای به اشتراک گذاشته شد و تجمعات فصلی شکل گرفت که در آن انسان های خردمند برای مراسم و معاشرت دور هم جمع می شد. در ضمن مردم دوستانی داشتند که در گروه های مختلف وقتی کمبود غذا داشتند به آنها وابسته بودند. در دنیای جایگزینی که نئاندرتالها در آن رشد می کردند، ممکن بود کمتر احتمال داشته باشد که انسان ها از طریق اهلی کردن با حیوانات روابط خود را تقویت کرده باشند.
احتمالاً این یکی از دلایل اصلی رشد گونه انسان امروزی همراهی با تغییرات آب و هوایی، بوده است. هومو ساپین ها با شرایط متغیر آب و هوایی و شرایط خطرناک سازگارتر بودند. این امر تا حدی به این دلیل است که این گونه می تواند در مواقع بحران به شبکه ها وابسته باشد.
ارتباطات اجتماعی ابزاری را فراهم کرد که از طریق آن اختراعات می توانستند بین گروه ها پخش شوند تا به انسان در سازگاری کمک کنند. همچنین انسان های خردمند عموماً مراقب بودند که منابعی مانند گوشت یا ماهی را بیش از حد مصرف نکنند و احتمالاً نسبت به گونه های قبلی انسان از چرخه زندگی خود آگاهتر بودند. به گزارش سیناپرس،با این حال، در برخی موارد، مشاهده این چرخه های زندگی دشوار بود چراکه در آخرین عصر یخبندان، حیواناتی مانند ماموت ها منقرض شدند. اما به احتمال زیاد اگر ظهور هومو ساپینس ها نبود، ماموت ها زنده می ماندند، زیرا تعداد نئاندرتال های کمتری برای شکار آنها وجود داشت.
به گزارش سیناپرس، اسپیکینز توضیح می دهد که هرچه بشریت فناوری بیشتری را توسعه دهد، استفاده از آن بیشتر به سیاره زمین آسیب می رساند. کشاورزی فشرده خاک را از مواد مغذی تخلیه، صید بی رویه دریاها را ویران کرده و ایجاد گازهای گلخانه ای هنگام تولید محصولاتی که به آنها متکی هستیم، باعث ایجاد تغییرات شدید آب و هوایی می شود. اسپیکینز در خاتمه می افزاید که اگر نئاندرتال ها به جای ما زنده مانده بودند، ما هرگز با تخریب سیاره زمین روبرو نبوده و نیاز به مهاجرت به سیارات دیگر نداشتیم.
مترجم: سامیه خسروی زاده
No tags for this post.