تبدیل دی اکسید کربن به سوخت با کمک انرژی خورشیدی
به تازگی یک مقاله علمی ویژه در نشریه بین المللی علوم منتشر شده است که در آن، راهبر تحقیقات که امین صالحی خجین نام داشته است، روشی جدید برای تولید سوخت را شرح داده است. این روش در حقیقت شامل تبدیل کردن گاز دی اکسید کربن به یک نوع خاص از سوخت مشابه با بنزین است. صالحی خجین در نشست خبری مربوط به این کشف علمی بزرگ درباره آن گفت: «به جای ایجاد انرژی از طریق راهکار یک طرفه تبدیل سوخت های فسیلی به گازهای گلخانهای، هماکنون ما می توانیم این فرایند را معکوس ساخته و کربن موجود در جو زمین را با کمک نور خورشید بازیابی کرده و به سوخت تبدیل کنیم.»
این سیستم می تواند در مقیاس کوچک نیز به کار گرفته شده و حتی در جو مریخ که بیشتر از دی اکسید کربن تشکیل شده است نیز مورد استفاده قرار بگیرد.
برای عملی شدن چنین امری، محققان از سلول های فتوسنتر کننده استفاده کرده اند. با این وجود به جای تبدیل کردن نور خورشید به انرژی الکتریکی و ذخیره آن در یک باتری، این دانشمندان از یک دستگاه ویژه استفاده کرده اند که می تواند به صورت مستقیم، دی اکسید کربن موجود در جو زمین را به سوخت بدل سازد. به صورت کلی این سیستم مشابه با گیاهان عمل می کند ولی به جای بدل کردن دی اکسید کربن به شکر، این برگ مصنوعی می تواند گاز مصنوعی را تولید کند که به نوعی مخلوطی از گاز هیدروژن و مونو اکسید کربن است. از این گاز تولید شده می توان به عنوان سوخت احتراقی مستقیم استفاده کرده و یا اینکه آن را به سایر انواع سوخت، مانند گازوئیل تبدیل کرد.
این تیم تحقیقاتی برای بهینه سازی کاربری این فناوری، از سیستم های نانو ساختاری ویژه ای به نام TMDC استفاده کرده اند. این ساختارها به عنوان یک کاتالیزور فعال عمل کرده و پیوندهای شیمیایی دی اکسید کربن را در هم می شکنند. آزمایش های انجام شده نشان داده اند که استفاده از این کاتالیزورها می تواند نسبت به کاتالیزورهای دیگر موجود در جهان امروزی به میزان یک هزار برابر سریع تر عمل کرده و هزینه ای 20 برابر کمتر را به همراه داشته باشد.
در آینده مزارع خورشیدی می توانند هزاران نمونه از این برگ های مصنوعی را تولید کنند تا بتوانند علاوه بر تولید سوخت، بخش عمده ای از گاز دی اکسید کربن موجود در جهان را به خود جذب کنند. این محققان می گویند که این سیستم می تواند در مقیاس کوچک نیز به کار گرفته شده و حتی در جو مریخ که بیشتر از دی اکسید کربن تشکیل شده است نیز مورد استفاده قرار بگیرد.
منبع: gizmodo
ترجمه: احمد محمد حسینی
No tags for this post.