نعیمه سوسرایی، مجری طرح در گفتگو با مهر گفت: ایران با تولید بیش از ۱.۵۵ میلیون تن خربزه و طالبی و با بیش از ۸۵ هزار هکتار سطح زیر کشت رتبه سوم را در جهان در سال ۲۰۱۳ کسب کرده است.وی افزود: نوعی قارچ خاک زی عامل ایجاد بیماری پژمردگی فوزاریومی، ضرر و زیان مهم عملکردی و کاهش کیفیت میوه طالبی در ایران شده است که اپیدمی این قارچ می تواند منجر به خسارت تقریبا ۱۰۰ درصدی محصول شود.
سوسرایی اظهار داشت: یکی از مشکلات برنامه های اصلاحی برای مقاومت بیماری ها، تشخیص دقیق گیاهان مقاوم از گیاهان حساس به وسیله آلوده سازی علائم بیماری در گیاه است.وی با بیان اینکه ما در دانشگاه تهران در راستای این مشکل تحقیقاتی را آغاز کردیم، عنوان کرد: هدف از این پژوهش طراحی نشانگر مولکولی پیوسته با ژن مقاومت به بیماری پژمردگی فوزاریومی خربزه و طالبی برای تسریع و تسهیل بهنژادی این گیاهان است.
این محقق ادامه داد: در این مطالعه، دو جفت نشانگر اختصاصی جهت انجام واکنش زنجیره ای پلیمر و شناسایی گیاهان مقاوم و حساس طالبی بر اساس توالی ژن فوم ۲ برگرفته از مرکز ملی اطلاعات بیوتکنولوژی طراحی شد.
وی با بیان اینکه تک ژن «غالب فوم دو» عامل ایجاد مقاومت در برابر قارچ فوزاریومی است، گفت: نتایج این مطالعه نشان داد که نشانگرهای طراحی شده در این پژوهش کارایی لازم برای شناسایی گیاهان مقاوم از گیاهان حساس را دارند و به خوبی می توانند در برنامه های اصلاحی ارقام طالبی مورد استفاده قرار گیرند.
سوسرایی با بیان اینکه ما نشانگری بر اساس توالی ژن طراحی کردیم تا این نشانگرها کمک کند گیاه مقاوم را از حساس تشخیص دهیم، خاطر نشان کرد: چون طالبی به بیماری پژمردگی فوزاریومی حساس است تحقیقات خود را روی آن آغاز کردیم. ضمن اینکه این نوع قارچ های فوزاریومی در ایران هم دیده می شود.
وی تاکید کرد: این تحقیقات در فاز آزمایشگاهی بوده ولی مکمل یک طرح دیگر است. این آزمایش تا تولید گیاه مقاوم ادامه می یابد.سوسرایی با بیان اینکه این طرح در سال آینده به اتمام می رسد، گفت: در نهایت طالبی با ژن ایرانی و مقاوم به این قارچ مخرب، تولید خواهد شد. این تحقیقات توسط نعیمه سوسرایی، محمود لطفی، حسینعلی رامشینی، محمدرضا نقدی در دانشگاه تهران انجام گرفته است.